- Katılım
- 4 yıl 1 ay 28 gün
- Mesajlar
- 5,542
- Tepkime puanı
- 1,102
- Yaş
- 28
- Konum
- İzmir/35
- Memleket
- İzmir
- Meslek
- Grafiker
- Cinsiyet
- Medeni Hal
Ayçiçeği uygun iklim şartlarına ve toprak yapısına sahip dünyanın her yerinde yetiştirilebilir. Yetiştirilmesi için özellik istememektedir. Yağ oranı yüksek olan bitki dünyanın dört bir yanında kullanılır. Evimizde kullandığımız sıvı yağ ayçiçeğinden elde edilmektedir. Yağ oranı yüksek olan bitkiden elde edilen yağlar yemeklerde ve çeşitli mezelerde kullanılır. Dünyadaki yağ talebinin büyük oranı ayçiçeği yağından sağlanır. Birçok yağ çeşidi olmasına rağmen ayçiçeği yağı uygun ve lezzetli olmasından dolayı tercih edilmektedir.
Ayçiçeği hangi bölgede yetiştirilir
Ülkemizde başta Marmara ve Trakya bölgelerinde ayçiçeği üretimi yapılmaktadır. Hava sıcaklığını seven bitki olmasına rağmen nem oranı fazla olan yerleri sevmez. O yüzden en çok iki bölgemizde yetiştiriciliği diğer yerlere göre daha fazladır. Akdeniz bölgesinde nem oranı düşük olmasından iç bölgelerde yetiştiriciliği fazladır. Çukurova diye anılan bölgede de yetiştiricilik yapılmaktadır. Bu bölgelerde üretilen ayçiçeklerinden elde edilen yağ ülkemizin yüzde yetmiş oranında ihtiyacını karşılamaktadır.
Suyun bol olduğu, güneşli ve verimli topraklarda yetişmektedir. Ülkemizde su tutma oranı yüksek olan topraklar Marmara ve Trakya bölgelerimizde bulunmaktadır. Birçok toprakta yetişebilir. Etki dört dereceye soğukluğa dayanabilirler. Don olayları yaşandığında dayanıklı yapıları ile sorun yaşamazlar. Yağışın bol olduğu yerlerde ekimin yapılması verim sağlamaktadır.
Ayçiçeğinden bol miktarda yağ üretimi sağlanmaktadır. En çok yağ veren bitki olmasından sıvı yağ üretimi yapılmaktadır. Türkiye’de Trakya ve Marmara bölgelerinde oldukça verimli şekilde yetiştirilir. Her bitkinin kendisine özgü yetişeceği alanlar vardır. Geniş topraklara sahip olmamıza rağmen ayçiçeğinin iki bölgede yetişmesi toprak, iklim şartlarına bağlıdır.
Ayçiçeği hangi bölgede yetiştirilir
Ülkemizde başta Marmara ve Trakya bölgelerinde ayçiçeği üretimi yapılmaktadır. Hava sıcaklığını seven bitki olmasına rağmen nem oranı fazla olan yerleri sevmez. O yüzden en çok iki bölgemizde yetiştiriciliği diğer yerlere göre daha fazladır. Akdeniz bölgesinde nem oranı düşük olmasından iç bölgelerde yetiştiriciliği fazladır. Çukurova diye anılan bölgede de yetiştiricilik yapılmaktadır. Bu bölgelerde üretilen ayçiçeklerinden elde edilen yağ ülkemizin yüzde yetmiş oranında ihtiyacını karşılamaktadır.
Suyun bol olduğu, güneşli ve verimli topraklarda yetişmektedir. Ülkemizde su tutma oranı yüksek olan topraklar Marmara ve Trakya bölgelerimizde bulunmaktadır. Birçok toprakta yetişebilir. Etki dört dereceye soğukluğa dayanabilirler. Don olayları yaşandığında dayanıklı yapıları ile sorun yaşamazlar. Yağışın bol olduğu yerlerde ekimin yapılması verim sağlamaktadır.
Ayçiçeğinden bol miktarda yağ üretimi sağlanmaktadır. En çok yağ veren bitki olmasından sıvı yağ üretimi yapılmaktadır. Türkiye’de Trakya ve Marmara bölgelerinde oldukça verimli şekilde yetiştirilir. Her bitkinin kendisine özgü yetişeceği alanlar vardır. Geniş topraklara sahip olmamıza rağmen ayçiçeğinin iki bölgede yetişmesi toprak, iklim şartlarına bağlıdır.