Türkiye’deki en önemli 10 tarihi yer

Katılım
3 yıl 7 ay 30 gün
Mesajlar
4,006
Tepkime puanı
3,357
Konum
TR-GB
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Türkiye, en batısından en doğusuna kadar yüzlerce tarihi yapıya ve esere ev sahipliği yapan eşsiz bir ülke. Bavul.com Türkiye'de ilk olacak ziyaret edilmesi gereken 10 yeri açıkladı...


1. Topkapı Sarayı, İstanbul Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış olan saray, birkaç yüzyıl boyunca Osmanlı padişahlarını ağırlamış. Padişahların yanı sıra binlerce saray sakini ve çalışanını da ağırlayan saray, Dolmabahçe Sarayı’nın yapılmasıyla boşaltılmış. Tarihi yarımadada yer alan Topkapı Sarayı, günümüzde hala İstanbul’un en dikkat çeken tarihsel noktalarından biri.


2. Aspendos Tiyatrosu, Antalya Tatil planlarında ilk sıralarda yer alan Antalya, barındırdığı tarihsel değerlerle de dikkat çekiyor. Bunlardan biri de Aspendos Tiyatrosu. Antalya’da Serik’te yer alan tiyatro aslında M.Ö. 10. yüzyılda kurulmuş antik kentin bir parçası. Bu eşsiz yapıyı görmek isterseniz ziyaret edebilir ya da tiyatroda her yıl düzenlenen festivallere katılabilirsiniz.


3. Sümela Manastırı, Trabzon Diğer bir adı da Meryem Ana olan manastır, Trabzon’daki Karadağ’ın dik ve sarp kayalıkları üzerinde yer alıyor. 300 metrelik yüksekliğiyle baş döndüren bir manzaraya sahip olan Sümela, Atina’dan gelen Barnabas ve Sophronios isimli iki rahip tarafından kurulmuş. Bu eşsiz manastırı görmek için ilk yapmanız gereken Trabzon uçak bileti almak.


4. Efes, İzmir Efsanelere konu olmuş Efes Antik Kenti; Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Yedi Uyurlar (Ashab-ı Kehf) ve İsa Bey Camii gibi birçok yapıya da ev sahipliği yapıyor. Kuruluşunun Cilalı Taş Devri’ne dayandığı söylenen Efes, dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nı da barındırıyor.


5. Alacahöyük, Çorum Çorum’da yer alan höyük 1835 yılında W.C. Hamilton tarafından keşfedilmiş ve o günden bu yana dünyanın en önemli arkeologlarının ilgi alanı haline gelmiş. Binlerce yıllık kalıntıların bulunduğu höyükte, 14 yerleşim saptanmış. Buradan çıkarılan kalıntıları görmek isterseniz Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile 1941’de ziyarete açılan Alacahöyük Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.


6. Kapadokya, Nevşehir Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ tarafından püskürtülen lav ve küllerin oluşturduğu katmanların, milyonlarca yıl boyunca, yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmış bir alan Kapadokya. Peribacaları, yer altı şehirleri ve Ihlara Vadisi bölgede görülmesi gerekenlerden sadece üçü…


7. Hasankeyf, Batman 1981’de doğal koruma alanı ilan edilen Hasankeyf, Batman‘a bağlı bir ilçe. Özelliği ise tarihsel geçmişinin 10.000 yıl öncesine kadar uzanıyor olması. Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış şehri ziyaretiniz sırasında El Rızk Camii, Sultan Süleyman Camii, İmam Abdullah Zaviyesi, Zeynel Bey Kümbeti ve Hasankeyf Kalesi’ni görebilirsiniz.


8. Mardin Evleri, Mardin Şehre o unutulmaz görüntüsünü veren taştan yapılmış Mardin Evleri’nin geçmişi çok eskilere dayanıyor. Farklı kültürlerden izler taşıyan bu evlerin olduğu bölge, 1979 yılında kentsel sit alanı ilan edildi. Dar sokakları, yazın sıcaklarında bile serinleyebileceğiniz avluları ve tarihsel detaylarıyla bu evleri mutlaka görmelisiniz.


9. Selimiye Camii, Edirne Edirne denildiğinde ilk akla gelen yapılardan biri olan Selimiye Camii, 2. Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış. Mimar Sinan’ın ustalık eseri olarak adlandırılan cami, şehrin merkezinde yer alıyor.



10. Dolmabahçe Sarayı, İstanbul Hangi padişah denize sıfır bir sarayda yaşamak istemezdi ki? Sultan Abdülmecid’e kadar Topkapı Sarayı’nda yaşayan saray halkı, Dolmabahçe’nin inşa edilmesiyle İstanbul’un en güzel noktalarından birinde konumlanan bu saraya taşındı.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt