Tıbbi Karakafes Otu Faydaları

Katılım
2 yıl 2 ay 20 gün
Mesajlar
17,932
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 9506

Merkep kulağı diye de bilinir. Nemli çayırlarda, orman çimenlerinde, ıslak çukurlarda ve akarsu kıyılarında yetişir. Bahçe çitlerinin diplerinde ve moloz yığınlarının üstlerinde yetişir. Yaz boyunca çiçekli olarak kullanabiliriz. Pürüzlü yapraklarının uçları çok sivridir. Başparmak kalınlığındaki çok yıllık kök sapın dış rengi ise sarıdan beyaza kadar değişebilir. Çan şeklinde mavi veya mor, bazen sarı veya pembe çiçekleri vardır. Kesilen kök çok sümüksel, yapışkan ve yağlı bir madde salgılar. Toprağa derin kök saldığı için soyunun tüketilmesi zordur. Kökler ilkbaharda veya sonbaharda sökülür. Bu işi sivri bir kürekle yapmak en doğrusudur. Taze bitki çiçek açmadan önce ve çiçekli iken toplanmalıdır.

* Yara iyileştirici, iç yumuşatıcı ve yatıştırıcı etkisi vardır.

* Romatizma ve eklem şişlikleri, karakafes otu tentürüyle şiş eklemler her gün ovalanır.

* Belden aşağı kütrümlükler bitki kökünün unu ile hazırlanan lapalar rahatlık sağlar. Sıcak lapa kompresleri, varis ödemlerinde, romatizmal kas kalınlaşmalarında, nıkris düğümlerinde, tümörlerde, ense ağrılarında, ampütasyon ağrılarında ve kemik üstü deri iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olur. Bunların yansıra bitki yaprakları banyo katkısı olarakta kullanılır.

* Kemik ağrılarında, kan dolaşımı bozukluklarında , iyileşme aşamasındaki kırıklarda, belkemiği sakatlıklarında da yarım banyo (küvette oturarak) yardımcı olur. Kırık, varis, kemik iltihaplarında, yara veya kırık üzerine keten bir bezle ve sıcak olarak sarılır. Ellerde ve ayaklarda görülen yuvarlak ve düzensiz eklem çıkıntılarına lapa kompresi uygulanır.

* Dahili ve harici yaralarda ve her türlü yaralanmalarda, eziklerde, hematomlar da ve kırıklarda kompresleri büyük başarı ile kullanılır. Kökünden yapılan merhem ağrı dindirir, yaraların ve yanıkların çabuk kabuk bağlamasını sağlar.

* Cerrahi müdahale gibi nedenlerden sonra oluşan kemik apselerinde Karakafes otunun yapraklarından yapılan lapa uygulanır, sabaha kadar sarılı bekletilir. Ayrıca bitkinin kökü fırında kurutulup, kahve değirmeninden çekilerek hazırlanan lapa kompresleri şikayetler son bulana kadar yapılır.

* Göğsü yumuşatır.Bronşit, grip,öksürükte, sindirim sistemi rahatsızlıklarında, mide kanamalarında ve zatülcenapta, köklerden hazırlanan çay iki veya dört fincan gün boyunca yudumlanarak içilir.Mide ülserlerinde, 100gr Karakafes otu, 50gr Aynısafa ve 50gr Çobandeğneği karışımından hazırlanmış çaydan içirilir. Boğaz iltihabı ve anjinde çiçeklerinden yapılan çayla gargara yapılır.

* Cilde, kökünden hazırlanan haşlamayla masaj yapılırsa güzellik verir.

KULLANIM BİÇİMLERİ​

Kök çayı hazırlamak:
İki çay kaşığı dolusu ince kıyılmış kök, bir fincan soğuk suda gece boyunca bekletilir, sabahleyin hafifçe ısıtılarak süzülür ve yudumlanarak içilir.

Çay harmanı (mide ülserinde):
Bir çay kaşığı dolusu bitki harmanı, bir fincan dolusu kaynak su ile haşlanır ve demlenmesi için 3 dakika beklenir. Gün boyunca 3 veya 4 fincan sıcak çay yudumlanarak içilir.

Lapa kompresleri:
İyi kurutulmuş kökler, kahve değirmeninde öğütülür. Bir çay fincanındaki, 1-2 damla zeytinyağı karıştırılmış çok sıcak su ile , lapa haline gelene kadar hızla karıştırılır, bir tülbendin üstüne dökülüp hasta bölgenin üstüne sıcak sıcak yatırılır ve bağlanır.

Taze yaprak kompresleri:
Taze yapraklar yıkanır, bir tahta tablanın üstünde kalın bir oklava ile ezilir ve gereken yere yatırılarak bağlanır.

Haşlanmış yaprak kompresleri:
Yapraklar haşlanır ve sıcak uygulanır.

Tam banyo katkısı:
500g taze veya kurutulmuş
 
Geri
Üst Alt