Teybin Tarihçesi

Katılım
1 yıl 3 ay 24 gün
Mesajlar
2,165
Tepkime puanı
571
Cinsiyet
bPg20e
İngilizce şerit kaydedici anlamına gelen “tape recorder” sözcüğünden ağzımıza teyp şeklinde dolanan bu alet, elektrik işaretlerinin saklanması ve icap ettiği zaman yeniden işaretlere dönüştürülebilmesi maksadıyla kullanılan kayıt cihazlarıdır. İnsanın ilk bakışta sesi içine nasıl hapsettiğine dair aklının hayalinin durduğu, tırlatası geldiği bu aletler sesin üzerine kaydedildiği manyetik şeritlerle oluyormuş. Olsun bakalım.

Bu cihazların yardımıyla ses ve görüntü verileri örneksel veya sayısal veriler hâlinde kaydedilip okunabilmekte ve insanı hayrete düşürmektedir.

Böyle bir fikri ilk kim ortaya attıysa ondan korkulur. Kendisinin adı Oberlin Smith’dir. Bu Amerikalı mühendis 1888 yılında Electrical VVbrld’a yazdığı bir yazıyla bu fikrini kamuoyuna açıklamış, “Orta Çağ’da olmadığına dua et, valla yakılırdın.” dedirtmiştir. 1864 yılında Valdemar Poulsen adlı Danimarkalı bir mucit de aklından böyle bir şey geçirmiş ve sesi elektrik işaretlerine dönüştürerek manyetik bir ortamda saklamayı başarmış ve “telegraphone” adını verdiği bu cihazın 1898 yılında patentini almıştır. Fakat kendisi bu kayıt esnasında manyetik şerit değil mıknatıslanabilir çelik tel kullanmıştır. Bulmasına bulmuştur fakat bunun nerde kullanılacağını bulamadığından icadı öylece elinde kalmıştır. Daha sonra bu icadı 1927 yılında ABD Donanması Araştırma Laboratuvarlarında geliştirilmiştir.

1930 yıllarına gelindiğine kayıt cihazı olayında Almanlar da atağa kalkmış ve kâğıt bant yerine plastik bandı bulmuşlardır. Ve bir propaganda aleti olarak Nazi Almanyasında, bol miktarda “Hayl Hitler!” kaydı yapılan teypleri kullanmışlardır. Ne yaparsın, icadın bir günahı yok. Yeter ki niyet doğru olsun.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt