Sarımsakların sağlığımız üzerinde gösterdiği 150’den fazla faydalı etkiyi destekleyen 130’dan fazla çalışma vardır. Bu çalışmaların çoğu taze sarımsak üzerinde yapılır, ancak sarımsağın fermente edilmesinin, besin değerini arttırdığı ve vücudunuzdaki vitaminlerin, enzimlerin ve diğer birçok besinin sindirmesini ve özümlemesini kolaylaştırdığı anlaşılmıştır.
Araştırmacılar taze sarımsakları fermente edilmiş siyah sarımsakla karşılaştırdılar ve siyah sarımsağın antioksidan aktivitelerinin çok daha yüksek olduğunu keşfettiler. Çalışmalar ayrıca siyah sarımsağın fermantasyon sırasında oluşan yüksek seviyelerde hidrojen peroksiti de içerdiğini ortaya koymaktadır. Hidrojenperoksit de vücudunuzda üretilir ve çoğu bakteri, virüs, mantar ve diğer zararlı mikroorganizmaları ortadan kaldırdığı bilinmektedir.
Siyah sarımsak nedir?
Siyah sarımsak Taocu mitolojide, ölümsüzlük kazandırdığı söylentileriyle meşhur olmuştur. Kore’de ise günümüzde de siyah sarımsak bir sağlık ürünü olarak algılanmaya devam etmektedir. Bazen enerji içeceklerine hatta çikolatalara da eklenen siyah sarımsak aslında taze sarımsağın karanfille beraber bekletilerek fermente edilmesi sonucu elde edilir. Siyah sarımsağın tadı, bunu yapmak için kullanılan taze sarımsağınkine bağlıdır. Yüksek şeker içeriğine sahip sarımsak, daha hafif, daha karamelli bir tat verirken, düşük bir şeker içeriğine sahip sarımsak, fermente olup siyah sarımsak haline geldiğinde salçaya benzer bir şekilde daha keskin, biraz daha asidik bir lezzet üretir.Araştırmacılar taze sarımsakları fermente edilmiş siyah sarımsakla karşılaştırdılar ve siyah sarımsağın antioksidan aktivitelerinin çok daha yüksek olduğunu keşfettiler. Çalışmalar ayrıca siyah sarımsağın fermantasyon sırasında oluşan yüksek seviyelerde hidrojen peroksiti de içerdiğini ortaya koymaktadır. Hidrojenperoksit de vücudunuzda üretilir ve çoğu bakteri, virüs, mantar ve diğer zararlı mikroorganizmaları ortadan kaldırdığı bilinmektedir.