Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 13 gün
Mesajlar
25,269
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal

404 Not Found Hatası Nedir? Nasıl Düzeltilir?​

Hemen her internet kullanıcısının karşılaştığı 404 Not Found hatası aslında aşina olunan bir problem gibi görünüyor. Sıkça karşılaşılmakla birlikte kullanıcıya web sitesinin güvenilirliğini sorgulatabiliyor. İnternet sitesi olanlar için de ziyaretçiler açısından da bu sorunun ne olduğunu bilmek fayda sağlıyor. 404 not found hatasının nedenleri ve çözüm önerileri için içeriğimize göz atabilirsiniz.

404-sayfa-hatasi

404 Hatası Nedir?

Kısaca 404 sorunu olarak bilinen 404 Not Found Error internette en sık karşılaşılan hata mesajları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu da ilk olarak “404 Not Found hatası nedir?” sorusunu akla getiriyor. Bu mesaj kodu, internet tarayıcısı aracılığı ile erişim sağlanılan web sitesi tarafından ziyaretçilere yöneltilen bir bilgilendirme mesajı görevi görüyor.

404 Hatası ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

404 hata statüsü temel olarak tarayıcıdan erişilmeye çalışılan sitenin sunucuda bulunmadığını ya da söz konusu sayfada bir sorun olduğunu ifade ediyor. Erişilmek istenen internet sitesinden kaynaklı olarak ortaya çıkan 404 hatası ziyaretçileri düşündürebiliyor. Öncelikle bu uyarı ile karşılaşılan web sitesinin başlı başına basit, güvenilmez ya da amatör olduğu algısını yıkmak gerekiyor.

404-hatasi-nedir

Yeni kurulan sitelerde de uzun yıllardır faaliyet gösteren ya da marka imajı yüksek olan şirketlerin sitelerinde de 404 hatası ile karşılaşılabiliyor. Bu hata, arama sonuçlarını ve performansını yüksek oranda etkilemiyor ya da SEO açısından viral bir sorun teşkil etmiyor. Bununla birlikte site yetkilisi olarak sizin gerekli kontrolleri ve düzenlemeleri belirli aralıklarla yapmanız da gerekiyor.

Birkaç kere karşılaşıldığında pek de sorun yaratmayacak olan 404 Not Found hatasına sürekli rastlandığında ziyaretçiler açısından durum geri dönüşsüz biçimde değişebiliyor. Çünkü kullanıcılar bu tür hatalardan çekiniyor ve sitede güvenlik açığı olduğu izlenimine kapılıyor. Alternatif sitelerin varlığı dolayısı ile sizden vazgeçen kullanıcı aynı hizmeti sunan farklı bir internet sitesine yönelip ona sadık kalmayı seçebiliyor.

404 Not Found Hatasının Sebepleri

Bu hata kodunun maalesef tek bir sebebi bulunmuyor. Hatayı anlamak ve uygun 404 hata çözümü prosedürünü uygulamak için olası sebepleri bilmek önem arz ediyor. Çünkü site takipçilerinin güvenini kaybetmemek, ürün satış marjlarında düşüş yaşamamak, Google indekslerinde sıkıntı yaşamamak ve alt sıralara düşmemek gibi sebeplerden ötürü sorunu hemen idrak etmek ve hızlı biçimde çözüme kavuşturmak gerekiyor.

404-not-found-hatasi

Hata site kaynaklı olduğu için ziyaretçi olarak sizin yapabileceğiniz bir şey ne yazık bulunmuyor. Örneğin sayfayı yenilemek ya da farklı tarayıcılarda açmaya çalışmak gibi işlemler bir işe yaramıyor. Bunun istisnası ise internet bağlantısında sorun yaşanması oluyor. Şayet bağlantınızda bir problem yoksa bu noktada sorun sizden kaynaklanmıyor demektir. Çözüme giden süreçte size rehberlik edecek şu sebepleri inceleyebilirsiniz:

  • Sitedeki dosyalar yanlış klasöre taşındıysa hata kodu ile karşılaşılabiliyor. Çünkü aktarım ile birlikte site dosyalarının dizin yolu değişiyor. Değişikliklerin bağlantı yönlendirmeleri yapılmadığında site içindeki çeşitli yerlerde 404 hata uyarısı çıkıyor.
  • Web server servisinde kaldırılmış olan dosyalara ait bağlantı linklerinin bulunması da bu hataya davetiye çıkarıyor. Kaldırılmış dosyalara erişim, sunucuservisinde artık böyle bir dosya bulunmadığından mümkün olmuyor. Kullanıcı bağlantıya tıkladığında sayfa bulunamadı yazıyor ve içerik ulaşılamaz oluyor.
  • Dosya isimlerinin değiştirilmesi neticesinde kullanıcılar dosyaya erişmeye çalıştığında hata mesajı alabiliyor. Yani içeriğin bulunduğu URL değiştiği için böyle bir sonuçla karşılaşılıyor. Örneğin site içerisindeki “hizmetlerimiz” sayfasının “servislerimiz” olarak değiştirilmesi bu tür bir soruna sebebiyet verebiliyor.
  • En sık karşılaşılan sebeplerden bir diğeri de yanlış bağlantı yönlendirmelerinde kendini belli ediyor. Sitede yer alan farklı internet sayfası bağlantılarına ya da sitedeki menülere yazılımcı hatalı yönlendirmeler eklediğinde 404 mesajı beliriyor.

404 Error Nasıl Tespit Edilir?

Hata tespiti tabiri yerindeyse bakarak, kontrol edilerek yapılacak kadar basit değildir. Basit bir site tasarımı içerisinde dahi yüzlerce sayfa veya bağlantı linki bulunabiliyor. Bu noktada devreye web ölçümleme araçları giriyor. 404 hata kodunun en hızlı, kolay biçimde tespit edileceği yer ise Google. Google Analytics, Google Search Console, Google Webmaster Tools gibi araçları hata tespitinde kullanabilirsiniz.

Webmaster Tools’a internet sitesini ekleyip doğrulama yaptırarak 404 sorunu haricindeki diğer hataları da görebilirsiniz. Yaygın kullanımda olan Google Search Console aracında yer alan URL Hataları sekmesi internet sitesinde bulunan 404 hata kodlarını bulup gösteriyor. Size de düzenli olarak sitenin kontrol sağlamak ve mevcut hataların yer aldığı listeyi optimize etmek kalıyor.

404 Hatası Nasıl Düzeltilir?

Hatanın sebebi belirlendikten sonra, gerekli yol ve yöntemleri izleyerek sorunu kolaylıkla çözebilirsiniz. Aradığınız sayfa bulunamadı uyarısı ile birlikte ziyaretçilere çeşitli gerekçeler halihazırda sıralanıyor. Örneğin aradığınız kaynak kaldırılmış, kaynağın adı değiştirilmiş, sayfa kullanım dışı hale gelmiş ya da silinmiş, sayfa adı değiştirilmiş gibi açıklayıcı, yol gösterici sebepler sıralanıyor. İnternet erişiminizin kontrolü de sizden isteniyor.

404-not-found-wallpaper

Sunucudan silinmiş klasörler ve dosyalarla ilgili olarak 404 Internal Error sorunu yaşıyorsanız bunları farklı bağlantılara yönlendirerek çözüm elde edebilirsiniz. Örneğin site üzerinden üyelik almayı bıraktıysanız ve farklı bir platformdan kullanıcıların kaydını alıyorsanız “Üye Olun” sekmesine tıklandığında ziyaretçileri doğrudan yeni siteye yönlendirmelisiniz. Üyelik, ödeme gibi işlemlerde bu tür hatalarla karşılaşmamanın güvenilirlik açısından önemli olduğunu unutmayın.

Site yetkilisinin 404 hatası düzeltme adımlarını ivedilikle uygulaması gerekiyor. Sitedeki bağlantıların yönlendirmelerinde sorun var ise menü, içerik, başlık, alt başlık gibi bağlantıları düzenlemeniz ve hatalı olanları doğru bağlantılarla değiştirmeniz gerekiyor. Dosya yolları yahut bağlantıları değiştiyse sitenin bütünü üzerinden bunların güncellenmesi gerekiyor. Bağlantı yollarını düzenledikten sonra 404 not found düzeltme de gerçekleştirilmiş olduğundan hata ibaresi ortadan kalkıyor.

404-found-sayfa-hatasi-nedir

En sık karşılaşılan problemlerden olan dosya adı değişimi dolayısıyla uyarı almanın çözümü dosya isimlerinin yönlendirilmesi ile sağlanıyor. Sitenizdeki bir dosyanın adını değiştirmek isteyebilirsiniz, zira bu sıkça yapılıyor. Ancak söz konusu değişikliği yine tüm site üzerinde gerçekleştirmeniz gerekiyor. Yani örneğin “Hakkımızda” kelimesini “Bizim Hakkımızda” diye değiştirdiğinizde site genelinde sayfa yönlendirmesi bulunan hakkımızda ibarelerinin tümünü yeniden düzenlemeniz gerekiyor.

Not Found Probleminin Dezavantajları Neler?

“Aradığınız Sayfa Bulunamadı” hatası esasen bilinçli internet kullanıcılarını da internet mecrasına uzak kitleyi de olumsuz etkiliyor. Mevcut ve potansiyel ziyaretçiler için süreç farklılık arz edebiliyor; hata uyarısı tek bir bağlantı kaynaklıysa farklı, birden fazla sekmeyi kapsıyorsa farklı sonuçlar doğurabiliyor. Ayrıca hata ile karşılaşılma süresi ve sıklığı da süreç üzerinde etkili olabiliyor.

404-hatasi-nasil-duzeltilir

Tek bir bağlantı yönlendirmesinde hata uyarısı alınması birden çok linkte alınmasına göre daha kolay telafi edilebiliyor. Buradaki kilit faktör süredir. Bağlantının birkaç gün, hafta veya ay boyunca erişimi bulunmaması sorun teşkil ediyor. Mevcut kullanıcı daha sadık kalma eğiliminde olduğundan düzeltilmesini bekleyebiliyor fakat potansiyel kullanıcılar için aynı şeyi söylemek ne yazık ki pek de mümkün değil.

Bahsedilen durumlar güvenilirliğin zedelenmesine sebebiyet veriyor. Kullanıcı siteyi güvenilmez ya da zararlı olarak değerlendirdiğinde bu algıyı yıkmak ve güven inşa etmek de zorlaşıyor. Sitenin bilgisayara zarar verebileceği endişesini taşıyanlar, güvenlik açığı riski içerdiğini düşünenler markadan da vazgeçebiliyor. Marka imajının zedelenmesi ise hem kısa hem de uzun vadede maddi manevi problemlere yol açabiliyor.
 
Geri
Üst Alt