Semantik Analizi Nasıl Yapılır?

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 8 gün
Mesajlar
25,269
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Semantik Nedir?

Semantik kelimesinin sözlükteki karşılığı “anlambilim” olarak yer almaktadır. Peki bu anlam bilimi veya diğer bir deyişle semantik ne demektir? İnsanlık var olduğu zaman boyunca iletişim gereksinimi duymuştur. Bu iletişim ihtiyacı sözlü ya da yazılı bir şekilde sağlanmıştır. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla da belli alfabeler üzerine belli cümleler oluşturulmuş, iletişim gerçekleşmiştir. Dilin en önemli araç olduğu iletişim şeklinde meydana gelen bu oluşumda, anlam kavramı yer edindi. Bu kavram insanoğlunun birbirini anlaması için en önemli bir faktör oldu. İşte bu anlam ilişkisinde semantik devreye girer ve 2000 yıldan uzun süregelen bu döngüyü inceler.

Semantik, bu incelemeyi iki farklı biçimde sağlar. Bunlardan biri felsefi diğeri bilimseldir. Anlambilim, felsefi olarak ele alındığında kelimelerin arasındaki ilişki ön plana çıkar. Türkçe derslerinde sıkça bahsedilen kelimenin düz anlamı, yan anlamı gibi nitelikler, burada anlambilim’in felsefi incelemesine dahildir. Birde olayın bilimsel tarafı bulunmakta. Dilbilimsel olarak isimlendirilen bu inceleme de ise, anlambilim’in zaman içerisindeki değişkenliği önemlidir. Buradaki değişim de dilin yapısındaki düşünce-anlam ilişkisi ele alınır.

Semantik, diğer bir deyişle anlambilim’i en önemli iletişim aracımız dilin ortaya koyduğu ürünleri ele alırken bunlar arasında olaya mantıksal ve bilimsel yaklaşımlar geliştirip, bir kuram oluşturur ve bundan sonuç çıkarır.

Semantik Analizi Nasıl Yapılır?

Niteliksel bir yazı için metnin benzersiz olması ve arama motorları tarafından indekslenmesi için optimize edilmelidir ve ayrıca gerçekten iyi bir metnin okunması kolay olmalı ve alıcının sorunun çözümünü kolayca anlamasına izin vermelidir.

Birçok kişi bir makale yazmayı düşünebilir. Ancak gerçek şu ki, gazetecilerin ve muhabirlerin pek çoğu, iyi bir sonuç elde etmek için çok çalışmak durumunda. Sorunun aslı, sadece derin bir anlamsal analize tabi tutulan makalenin niteliksel olarak çağrılabilmesidir. Bu kavram, izin verilen değerlere sahip belirli bir göstergelerin varlığının karşılaştırılmasını içerir. Göstergeler izin verilen sınırın ötesine geçmiyorsa, makale başarılı kabul edilebilir.

İlk gösterge "su" olarak isimlendirilir. Bu kavram, metinde yer alan sorunun özüne veya problemine değinmeyen ve herhangi bir özel anlam taşımayan kısmı içermektedir. Metin içindeki "su" maksimum limit %40'tır, aksi halde sadece ilgisiz ve anlamsız olacaktır. Fakat, doğal olarak, "su" olmadan yapmak imkansızdır, aksi takdirde kuru ve karmaşık bir metin oluşturma riski vardır. Az sayıda da olsa otorite metnini ve bilimsel karakterini vermek için bilerek bu tür bir kuruluk arayan yazarlar da mevcut.

Metnin semantik analizi de "kelimeleri durdur" terimini içerir. Bu kategori, arama robotları tarafından algılanmayan edatlar ve diğer kelime gruplarını içerir. Makalede, "sözcüklerin durdurulması" nın gerekli olduğu düşünülmelidir, fakat bunların miktarı, makalenin içeriğinden %5'den fazla olmamalıdır.
İçerik için teşekkürler.
Faydalı bir yazı olmuş, elinize sağlık.
Evet hocam semantik yapıda edat gibi oranların %5'i geçmemesi gibi genel bir kabul var. Ancak bence içerik faydalı olduğu müddetçe, okuyucuya gerçek anlamda bir şeyler kattığı müddetçe o kısım da çok önemli olmayacaktır sanırım. Çünkü bazen yazdığınız içerik gereği fazla edat kullanmanız da gerekebiliyor. Anahtar kelimelerin doğru seçilmesi ve anlam bütünlüğüne dikkat edilmesi kriterlerine uyulunca, bir de yazıda gerçekten o konuya ilişkin önemli bilgiler veriliyorsa her türlü o yazı değerli olacaktır. Özellikle de insanlar sosyal medya ya da diğer mecralarda birbiri ile paylaşma durumundaysa, o zaman edatın filan hiç önemi kalmayadabilir.

Çok güzel paylaşım olmuş hocam teşekkürler, ellerinize sağlık.
Ben başka bir bilgi aramak için konuya geldim. Ancak makalenin % bilmem kaçı şöyle olmalı fikirlerine karşıyım.
Bugün haber siteleri vs çoğu Googleı tanrı olarak görür ve makaleleri onun seveceği şekilde düzenler.
Ben bir haber okuyucusu olarak haber sitelerinin büyük çoğunluğunun ucube olduğunu söyleyebilirim. Haber adına yazılan metinler okuru çileden çıkarıyor.

Evet google bir devrim yaptı. Ancak getirdiği kurallar dil kullanmını makale yazımını ucube bir hale getirdi.

Bence ilerinin yıldızı şöyle olacak. Bir makalenin ne kadar insancıl olduğunu ölçecek. Ona göre sayfaya bir değer atayacak. Keyword kasmak için yazılan ucube metinlere eksi değer verilecek. Böyle bir arama motoru gerçekleştiği zaman insanlar doğallığıa sadeliğe açıklığa dönmek zorunda kalacak.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt