Besleyici ve lezzetli çorbalardan biri olan yayla çorbası lezzetini artırmak amacıyla arpa veyahut tel şehriye eklenmek suretiyle yapılabilmektedir.
İki yemek kaşığı sıvı yağ
Bir yemek kaşığı un
Bir adet yumurta
İki yemek kaşığı kuru nane
Bir su bardağı arpa şehriye
Beş su bardağı su
Tuz
İki su bardağı yoğurt
Su kaynayınca bir yemek kaşığı sıvı yağ ve bir su bardağı kadar arpa şehriye suya dökülür. Şehriye pişene kadar beklenir.
Bir kapta iki su bardağı yoğurt, bir adet yumurta, bir yemek kaşığı un çırpma teli ile çırpılarak tam olarak karıştırılır.
Kaynayan çorbanın suyundan biraz alınmak suretiyle karışım ılıtılır. Şehriyeler pişince yavaşça çorbaya eklenir. Bu bölümde devamlı karıştırılır.
Ayrı bir tavada bir yemek kaşığı tereyağı, bir yemek kaşığı sıvı yağ ve iki yemek kaşığı nane kavrulur. Kavrulunca çorbaya eklenir.
Tuzu eklenmektedir. Çorba karıştırılıp bir iki dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır.
Çorbaya soğan eklenmek istenirse yağ nane karışımı hazırlanırken bir orta boy soğan minik minik doğranır ve yağ eridikten sonra eklenir. Soğanlar rengi değişene kadar kavrulunca nane eklenilir ve kavrulur. Daha sonrasında çorbaya eklenir.
Bu çorba yoğurt ile yapıldığından sıcak yaz günlerinde soğuk olarak da tüketilebilmektedir.
Malzemeler
Bir yemek kaşığı tereyağıİki yemek kaşığı sıvı yağ
Bir yemek kaşığı un
Bir adet yumurta
İki yemek kaşığı kuru nane
Bir su bardağı arpa şehriye
Beş su bardağı su
Tuz
İki su bardağı yoğurt
Yapılışı
Beş su bardağı su bir tencereye dökülür. Ocağa alınır ve kaynaması beklenir. Seçime göre yarı yarıya tavuk suyu ya da et suyu koyulabilir.Su kaynayınca bir yemek kaşığı sıvı yağ ve bir su bardağı kadar arpa şehriye suya dökülür. Şehriye pişene kadar beklenir.
Bir kapta iki su bardağı yoğurt, bir adet yumurta, bir yemek kaşığı un çırpma teli ile çırpılarak tam olarak karıştırılır.
Kaynayan çorbanın suyundan biraz alınmak suretiyle karışım ılıtılır. Şehriyeler pişince yavaşça çorbaya eklenir. Bu bölümde devamlı karıştırılır.
Ayrı bir tavada bir yemek kaşığı tereyağı, bir yemek kaşığı sıvı yağ ve iki yemek kaşığı nane kavrulur. Kavrulunca çorbaya eklenir.
Tuzu eklenmektedir. Çorba karıştırılıp bir iki dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır.
Çorbaya soğan eklenmek istenirse yağ nane karışımı hazırlanırken bir orta boy soğan minik minik doğranır ve yağ eridikten sonra eklenir. Soğanlar rengi değişene kadar kavrulunca nane eklenilir ve kavrulur. Daha sonrasında çorbaya eklenir.
Bu çorba yoğurt ile yapıldığından sıcak yaz günlerinde soğuk olarak da tüketilebilmektedir.