SARMAŞIK OTU NEDİR?
Sarmaşıkgiller familyasından; tırmanıcı ye il odunsu bir bitkidir. Meyvesi etli, yuvarlak ve üzümsüdür. Yurdumuzda; adi sarmaşık ve kafkas sarmaşığı olmak üzere 2 çeşidi vardır.
Yaprak ve meyvelerinde heederin denilen zehirli bir madde vardır.
SARMAŞIK OTUNUN FAYDALARI
- Gün içerisinde 3 veya 4 kez kaynatılarak gargara yapıldığında diş ağrısına iyi gelir.
- Haricen yaraların tedavisinde kullanılır.
-Dalak iltihabı, ülser, kulak ve diş ağrısı, nezle, grip, şişmanlık, uykusuzlukta fayda sağlar.
-Lösemi ile beraber birçok değişik kanser türüne karşı hastalıklı hücreleri iyileştirme konusunda etkilidir.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Bağırsak ve mide hastalıkları adına iyi gelir.
-Balgam ve öksürüğe iyi gelir.
-Soğuk algınlığı bronşit için bire bir katkı sağlar.
-Nefes darlığını gidermede yardımcıdır.
-Bağırsak solucanı düşürmek için önemlidir.
-İdrar yolu iltihapları ile adet kanı zorlanmasında iyi gelir.
-Kusmaya ve mide bulantısına karşı iyileştirici etkisi vardır.
-Böbrek taşlarının düşürülmesi noktasında doğal bir yöntem olarak öne çıkar.
-Stresi azaltır.
-Yağ yakımını sağlamak ve zayıflamak için doğal bir tedavi yöntemi sunar.
-Cilt bakımında etkilidir.
-Saç dökülmesine ve kepeklenmeye karşı etki sunar.
-Kızarıklık ya da yara üzerine bastırıldığı zaman iyileştirici bir bitkisi bulunur.
NASIL KULLANILIR?
1 çorba kaşığı bitki 0,5 litre suda 10 dakika kaynatılıp süzülür. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı içilir.