Saç Derisinde Kabuklanma Neden Olur? Kafa Derisinde Kabuklanma ve Yara

Katılım
2 yıl 2 ay 26 gün
Mesajlar
17,958
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,193
Cinsiyet
bPg20e
Saçlı kafa derisinde kabuklanma, yara ve kaşıntı, dünya nüfusunun yaklaşık %20’sini etkileyen yaygın bir sorundur. Bununla birlikte, çoğu zaman ciddi bir sağlık riski oluşturmaz. Soruna neden olan birincil suçlular, seboreik dermatit, kafa derisi sedefi, sivilceler ve kontakt dermatit gibi cilt rahatsızlıkları veya saç bitleridir.
Kaşıntılı bir saç derisine sahip olmak rahatsız edicidir. Kaşıntıya, kepek, kabuklanma ve küçük yaralar eşlik ediyorsa durum daha da sinir bozucu bir hale gelir. Neyse ki, bu durum her ne kadar can sıkıcı olsa da genellikle acil sağlık riski taşıyan ciddi bir sorununu işaret etmez. Bununla birlikte, saçlı kafa derisi sorunlarından kurtulmak için olası nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak ve uygun tedaviyi almak önemlidir.

Saç Derisinde Kabuklanmaya Neden Olabilecek Etkenler


Saçlı kafa derisindeki kabuklanma genellikle kepek, kaşıntı ve fazla yağlı saçlarla el ele gider. Kaşınma hissine karşı koymak zordur ancak özellikle tırnaklarınızla baskı uygulayarak kafanızı kaşıdığınızda işler daha kötü hale gelebilir. Çoğu durumda, kafa derisindeki sorunlar kendiliğinden veya reçetesiz satılan medikal şampuanlar sayesinde geçer. Fakat, öncesinde sorunun kaynağını bilerek bu doğrultuda önlem almak işinizi kolaylaştırabilir. Aşağıda, saç derisinde kabuklanma neden olur? Sorusuna cevap olabilecek olası etkenleri ve neler yapabileceğinize dair çeşitli ipuçlarını bulacaksınız…

Seboreik dermatit: Öncelikle, saç derisinde kabuklanma, kepek ve kaşıntıya neden olan en yaygın sorunla başlayalım. Seboreik dermatit, dünya nüfusunun %11’ini etkileyen, bulaşıcı olmayan ancak sebebi henüz kesin olarak bilinemeyen bir cilt rahatsızlığıdır. Kaşıntılı kırmızı lekeler, kepek, sarı veya beyaz pul pul dökülme, kaşıntı ve küçük kabuklu yaralarla karakterizedir. Yağlı saçlara sahip olanların geliştirme potansiyeli daha fazladır. Kadınlara nazaran erkeklerde daha sık görülür. Ayrıca, bebeklerin ilk 3 ayında ve 30 ila 60 yaş arası kişilerde yaygındır.

Stres, soğuk ve kuru hava iklimi, yağlı saç derisi ve alkol bazlı saç losyonlarını kullanmak seboreik dermatiti azdıran etkenlerdir. Hiçbir şey yapmamanıza rağmen kendiliğinden geçebilir ve bir süre sonra yeniden ortaya çıkabilir. Bazı şampuanlar seboreik dermatite iyi gelerek şikayetlerinizi geçirebilir veya azaltabilir. Satın alacağınız şampuanınızın içeriğinde olması gerekenler, pirition çinko, selenyum sülfit, salisilik asit veya katrandır. Eczanelerde satılan Prozinc şampuan (mor kutu olanı) denemek isteyebileceğiniz en iyi alternatiflerdendir.

Kafa derisinde sedef hastalığı: Popülasyonun %2 ila 4’ünü etkileyen sedef hastalığı bulaşıcı olmayan bir diğer cilt rahatsızlığıdır. Saç derisini etkilediğinde, beyaz, gümüş veya gri renkte kalın kabuklar görülür. Kaşıntı, yara, kepek ve hatta saç dökülmesi, saçlı kafa derisi sedefinin diğer semptomlarıdır.

Saç sedefi, ilaçlı şampuanlarla tedavi edilebilir veya yatıştırılabilir. Satın alacağınız şampuanda aramanız gereken içerik katrandır. Şampuanlar sorununuzun çözümünde etkili olmadıysa, doktorunuz oral veya topikal ilaçlar reçeteleyebilir. Öte yandan, stresli bir yaşam tarzı sürdürmeniz, sedef hastalığınızın alevlenmesine neden olan en büyük etken olabilir.
Kontakt dermatit: Herhangi bir alerjen veya tahriş edici maddeyle temas sonucu ortaya çıkan kontakt dermatit, kızarıklık, kaşıntı veya bazı durumlarda yanma hissiyle karakterize bir egzamadır. Saç ürünlerinde bulunan bazı kimyasallar, kumaşlar veya sabunlar saç derinizde alerjiye neden olabilir.

Alerjen maddeyi tespit edip ondan uzak durduğunuz sürece kendiliğinde geçecek ve tekrarlamayacaktır. Bu bağlamda en iyi tedavi, söz konusu alerjen maddeden uzak durmaktır. Kaşıntı şiddetli ve ağrılıysa doktorunuz ilaçlı bir şampuan önerebilir veya kortikosteroid ilaç reçeteleyebilir.

Sivilce ve akneler: Sivilce ve akneler fazla yağlı ciltlerde görülen sinir bozucu bir durumdur. Cilt gözeneklerinin ölü deri hücreleri ve cilt yağı ile tıkanmasıyla çıkmaya başlar. Saç derisinde oluşan sivilce ve akneler çoğu zaman kaşıntılıdır ve kabuklanmaya yol açabilir.

İlaçlı şampuanlar ve saçları sık yıkamak, saç derisinde kabuklanmayı ve sivilce oluşumunu azaltabilir. Durum şiddetliyse, dermatolog anti-akne tedavileri veya antibiyotikler reçeteleyebilir. Bununla birlikte, aşırı saç yıkamanın, saçlardaki yağı alacağı ve sonrasında eksikliği gidermek için cildin sivilcelere neden olabilecek daha fazla yağ üretmesine yol açabileceği unutulmamalıdır.

Saç biti: Kafa kafaya temas sonucu insandan insana kolayca bulaşabilen bitler, saç derisinde tahammülü zor kaşıntılara ve kaşımayla birlikte küçük yaralara neden olabilir. Neyse ki, saçların bitten ve sirke ismi verilen yumurtalarından temizlenmesinin ardından, saç derisindeki kaşıntı kendiliğinden geçer.

Saç bitinden kurtulmak için saçlarınızı kısa tıraş edebilir, mayonez+elma sirkesi deneyebilir veya eczaneden anti-bit şampuanı satın alarak kullanabilirsiniz.

Saç derisinde kabuklanmanın diğer nedenleri: Saç derisinde kabuklanma kaşıntı ve yaranın yaygın nedenleri yukarıda sayılanlar olsa da bir dizi başka faktör sorununuzun asıl sebebi olabilir. Bunlar arasında, folikülit, impetigo, kafa derisinde gelişen kistler, dermatitis herpetiformis, saçkıran veya saçlı derideki küçük yaralanmalar bulunur. Saç derisi kabuklanma ve kaşıntı sorununuza neyin sebep olduğundan emin değilseniz, teşhis ve uygun tedavi adımları için bir dermatoloğa görünmeyi ihmal etmeyin.

Saç Derisindeki Kabuklanmaya Ne İyi Gelir?

Saç derisindeki kabuklanma, beyaz tortu, kaşıntı ve yara gibi sorunlar çoğu zaman dönemsel olarak yaşanır ve herhangi bir şey yapmasanız bile kendiliğinden geçebilir. Ancak bu, sorunun kökten çözüldüğü anlamına gelmez. Şikayetleriniz bir süre sonra yeniden başlayabilir. Kesin çözüm için uzman bir doktora giderek gerekli tedaviyi almanız önemlidir. Ek olarak, çay ağacı yağı, omega-3 ve balık yağı takviyeleri, aloe vera jeli ve ilaçlı şampuanlar şikayetlerinizi giderebilir veya azaltabilir.

Ayrıca, aşağıdaki öneriler saç derisi kabuklanması sorunuyla mücadele etmek konusunda işinizi kolaylaştırabilir:

  • Şikayetiniz geçene kadar saçlarınızı her gün veya iki günde bir kez yıkamaya özen gösterin.
  • İlaçlı bir şampuan kullanıyorsanız, ürün etiketi üzerindeki talimatlara uyun.
  • Katran içeren şampuanların, açık renkli saçların rengini veya boyalı saçların rengini bozabileceği ihtimalini unutmayın.
  • Bu süreçte, durumunuzu daha da kötüleştirebilecek kozmetik saç ürünlerinden uzak durun.
  • Her ne kadar kaşınma hissine tahammül etmek zor olsa da saç derinizi kaşımamaya çalışın.
 
Geri
Üst Alt