- Katılım
- 2 yıl 9 ay 4 gün
- Mesajlar
- 18,707
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 6,357
- Cinsiyet
Ramazan ayında bir ay boyunca tutulacak oruç için vücudumuzu hazırlamak gerekir. Bir yıl içerisinde sadece bir ay Müslümanlar için farklı bir yemek düzeni meydana geliyor. Bilindiği gibi sahur vakitleri normal şartlara göre çok daha erken iftar ise çok daha geç bir şekilde eda ediliyor. Böylelikle gün içerisinde aç ve susuz durulacak vakitler de bir hayli uzun oluyor. Oruç vücut sağlığı için bir nevi detoks görevi gördüğü için oldukça faydalıdır. Ancak öncesinde birtakım alıştırmalarla vücudunuzu ve zihninizi hazır hale getirirseniz bu sürece hem çok daha kolay adapte olursunuz hem de çok daha kolay bir oruç tutmuş olursunuz.
Esasen Ramazan ayının da içerisinde bulunduğu mübarek üç ayların amacı da tam olarak bundan mütevellittir. Ramazan ayı boyunca tutmamız gereken oruca hazırlık için kendimizi bu üç aylarda hazır etmemiz gerekiyor. Oruca yaklaşırken yapacağımız değişiklikler vücudumuzu ramazana hazırlayacaktır.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Derya Fidan, Ramazan ayını daha zinde bir metabolizma için yapmamız gerekenleri şöyle sıralıyor;
“Ramazan'a girmeden yapacağımız en önemli bir diğer hazırlık ise porsiyonlarımızı küçültmek olur. Ramazan'da kurulan büyük sofralarda kendimizi kaybetmemek için şimdiden porsiyonlarımızı iyi ayarlamalıyız.
Yeterli ve dengeli beslenebilmek için bütün besin gruplarından az miktarda tabağımıza almalıyız. Sağlıklı besinleri doğru pişirme yöntemleriyle pişirmeye başlayarak hem damak tadımızın bu değişikliklere alışmasına hem de Ramazan'da oluşabilecek mide rahatsızlıklarının önüne geçmemize fırsat tanıyacaktır.
Sebzeler ve meyveler mide ve bağırsak işlevimizi artıracağından sindirim sistemimizi rahatlatacaktır. Bugünden başlayarak salata tüketimimizi artırırsak Ramazan'da bu düzeni devam ettirmek daha kolay olacaktır. Yağlı ve tuzlu yemekleri günlük yaşantımızda da tercih etmediğimiz gibi ramazanda da bizim için risk grubunda olarak görmeliyiz. Kilo almamızın başlıca sebeplerinden olan bu yemeklerden ramazana girmeden uzak durmaya başlamalıyız.
Et, tavuk, balık yemeklerini fırında, ızgara veya haşlama yöntemleriyle yapmamız, yediğimiz besinlerden en iyi şekilde yaralanmamızı sağlayacaktır.
Uzun süreli açlık sonrası tüketeceğimiz tatlılar kan şekerimizde hızlı oynamalara sebep olacağı için şimdiden tatlı tüketiminde aşırıya kaçmamaya dikkat etmeliyiz. Tatlı ihtiyacımızı taze ve kuru meyve gibi doğal yollarla karşılamalıyız.
Ramazan öncesinde, ramazanda ve sonrasında tüketmememiz gereken asitli içecekleri, hazır meyve sularını ve kalorisi yüksek sıvı içecekleri hayatımızdan çıkarmak için en iyi zaman şimdi. İçtiğiniz suları çeşnilendirerek hem daha rahat içilebilir forma getirebilir hem de ramazan öncesi toksinlerden arınabilirsiniz. Harekete geçmek için geç kalmayın!’’ açıklamasını yaptı.
Ramazana hazırlık için toksin atıcı mucizevi içecek:
2.0 lt su
2 adet yeşil elma
1 adet limon
1 tatlı kaşığı tane karanfil
1 tatlı kaşığı top karabiber
1 adet orta boy kabuk tarçın
Tüm malzemeleri bir tencereye koyun, kaynamaya başladıktan sonra 15 dk bekleyip altını kapatın, içindeki malzemeleri süzdükten sonra gün boyu bu suyu tüketebilirsiniz. Bu tarif sizi hem toksinlerden arındıracak hem de yağ yakımının aktive ettiği için ramazan ayına daha fit girmenize yardımcı olacaktır.
Esasen Ramazan ayının da içerisinde bulunduğu mübarek üç ayların amacı da tam olarak bundan mütevellittir. Ramazan ayı boyunca tutmamız gereken oruca hazırlık için kendimizi bu üç aylarda hazır etmemiz gerekiyor. Oruca yaklaşırken yapacağımız değişiklikler vücudumuzu ramazana hazırlayacaktır.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Derya Fidan, Ramazan ayını daha zinde bir metabolizma için yapmamız gerekenleri şöyle sıralıyor;
“Ramazan'a girmeden yapacağımız en önemli bir diğer hazırlık ise porsiyonlarımızı küçültmek olur. Ramazan'da kurulan büyük sofralarda kendimizi kaybetmemek için şimdiden porsiyonlarımızı iyi ayarlamalıyız.
Yeterli ve dengeli beslenebilmek için bütün besin gruplarından az miktarda tabağımıza almalıyız. Sağlıklı besinleri doğru pişirme yöntemleriyle pişirmeye başlayarak hem damak tadımızın bu değişikliklere alışmasına hem de Ramazan'da oluşabilecek mide rahatsızlıklarının önüne geçmemize fırsat tanıyacaktır.
Sebzeler ve meyveler mide ve bağırsak işlevimizi artıracağından sindirim sistemimizi rahatlatacaktır. Bugünden başlayarak salata tüketimimizi artırırsak Ramazan'da bu düzeni devam ettirmek daha kolay olacaktır. Yağlı ve tuzlu yemekleri günlük yaşantımızda da tercih etmediğimiz gibi ramazanda da bizim için risk grubunda olarak görmeliyiz. Kilo almamızın başlıca sebeplerinden olan bu yemeklerden ramazana girmeden uzak durmaya başlamalıyız.
Et, tavuk, balık yemeklerini fırında, ızgara veya haşlama yöntemleriyle yapmamız, yediğimiz besinlerden en iyi şekilde yaralanmamızı sağlayacaktır.
Uzun süreli açlık sonrası tüketeceğimiz tatlılar kan şekerimizde hızlı oynamalara sebep olacağı için şimdiden tatlı tüketiminde aşırıya kaçmamaya dikkat etmeliyiz. Tatlı ihtiyacımızı taze ve kuru meyve gibi doğal yollarla karşılamalıyız.
Ramazan öncesinde, ramazanda ve sonrasında tüketmememiz gereken asitli içecekleri, hazır meyve sularını ve kalorisi yüksek sıvı içecekleri hayatımızdan çıkarmak için en iyi zaman şimdi. İçtiğiniz suları çeşnilendirerek hem daha rahat içilebilir forma getirebilir hem de ramazan öncesi toksinlerden arınabilirsiniz. Harekete geçmek için geç kalmayın!’’ açıklamasını yaptı.
Ramazana hazırlık için toksin atıcı mucizevi içecek:
2.0 lt su
2 adet yeşil elma
1 adet limon
1 tatlı kaşığı tane karanfil
1 tatlı kaşığı top karabiber
1 adet orta boy kabuk tarçın
Tüm malzemeleri bir tencereye koyun, kaynamaya başladıktan sonra 15 dk bekleyip altını kapatın, içindeki malzemeleri süzdükten sonra gün boyu bu suyu tüketebilirsiniz. Bu tarif sizi hem toksinlerden arındıracak hem de yağ yakımının aktive ettiği için ramazan ayına daha fit girmenize yardımcı olacaktır.