Paskalya Zambağı: Yetiştirme ve Bakım

Katılım
2 yıl 3 ay 8 gün
Mesajlar
18,001
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,200
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 9321
Paskalya zambağı, Mayıs ayından itibaren kremsi beyaz, huni şeklinde ve hoş kokulu çiçekler sunan ilginç bir bitkidir. Lilium cinsinin bu temsilcisi, aranjmanlar için kesme çiçek olarak da kullanılabilen dekoratif çiçekleriyle etrafa hoş bir koku yayar. Ağaçların altına, bahçelere ve evlerin çevresine dikilebilir…

Paskalya zambağı (Lilium longiflorum), zambakgiller ailesindeki (Liliaceae) bir cinstir. Asya’nın ılıman ve subtropikal bölgelerinde, özellikle de sık yağmur yağan yerlerde gelişir. Optimal koşullar altında dik büyüyen soğanlı bu lilyum türü, 90 cm yüksekliğe ve yaklaşık 30 cm genişliğe ulaşır. Bireysel yapraklar mızrak şeklinde ve koyu yeşil renktedir. Çiçeklenme dönemi ise Mayıs-Temmuz ayları arasıdır.


Paskalya Zambağı Bakımı​

Paskalya zambağı, genellikle saksı bitkisi olarak kullanıldığı gibi kesme çiçek olarak, grup dikimlerinde, yazlık bahçelerde, balkon veya teraslarda da kullanılır. Tercih edilen konum, geçirgen ve humus bakımından zengin bahçe toprağı olan güneşli ila yarı gölgeli bir yerdir. Su ihtiyacı normaldir. Büyüme aşamasında optimal sıcaklık 16 – 25 ℃’dir. Sıcaklık 28°C’yi aşarsa, bitkinin kısalması ve daha az çiçek tomurcuğu üretmesi muhtemeldir.


Yer ve Toprak​

Paskalya zambağı filtrelenmiş güneş ışığını tercih eder. Güneş ışınları çok kuvvetli ise hem çiçekler hem de tüm bitki zarar görebilir. Çoğu zambak türü gibi dört ila altı saat güneş ışığı yeterlidir. Daha fazla güneş ışığı ile bitki daha fazla besin emebilir. Doğrudan güneş ışığı alan bir alana dikilecekse, güneş ışınlarının yaklaşık %30’unu engellemelisiniz. Bitkiyi bahçeye dikecekseniz, çalıların kenarlarında veya çitlerin yakınında bir yer seçmeye özen göstermelisiniz.

Paskalya zambağını bol miktarda organik madde içeren gevşek, verimli ve hafif asitli topraklara ekin. Aynı yerde sürekli olarak zambak ekimi, çiçeklerin kalitesinde önemli bir düşüşe yol açabilir. Bu nedenle, onları Liliaceae familyası bitkilerinin daha önce yetiştirilmediği, kumlu tınlı topraklı, iyi drene edilmiş ve humus bakımından zengin bir yere dikin.

Ekim​

Paskalya zambağı soğanlarının koruyucu bir dış kabuğu yoktur. Bu nedenle, temin ettiğiniz soğanları fazla bekletmeyin. Dikim için en iyi mevsim sonbaharın sonudur. Ancak ilkbaharın ortalarında da ekilebilir. Sonbaharda ekim yaparken, bitki önce kök salacaktır. Köklenme sırasında toprak sıcaklığı 12 – 15 ℃ civarında olmalıdır. Öte yandan, ilkbaharda ekilirse önce tomurcuklar filizlenir.


Dikim yaparken, soğanların tomurcuk ucu yukarı ve kökler aşağı gelecek şekilde toprağa yerleştirin. Daha sonra, yüksekliğinin yaklaşık iki ila üç katına ulaşana kadar soğanı toprakla örtün. Soğanı yeterince nemlendirmek için iyice sulayın ancak suyun birikmesine izin vermeyin. Büyüme aşamasında, zayıf gövdeleri küçük kazıklarla destekleyebilirsiniz.

Sulama ve Gübreleme​

Paskalya zambağı nemli bir ortamı tercih eder ancak su basmasına tolerans gösteremez. Çimlenme sırasında sıkı bir sulama programına uymak son derece önemlidir. Fideler çimlenmeye başladıktan sonra, bahçeniz yeterli yağış alıyorsa sulamayı yavaş yavaş azaltmalısınız. Ek olarak, yağışlı zamanlarda yeterli toprak drenajı sağlayın.

Kök soğanına yeterli besinleri sağlamak için erken büyüme aşamasında fidelerinizi gübreleyin. Daha sonra, yetiştirme ortamını bitki ve toprak koşullarına göre ayarlayabilirsiniz. İlkbaharda, yavaş salınan fakat azot içeriği çok yüksek olmayan gübreler kullanın. Bu, besinleri yavaş ve sürekli olarak serbest bırakır. Böylece bitki daha uzun bir süre boyunca eşit olarak beslenir.

Budama​

İlk tomurcuklar gelişir gelişmez, besin tüketimini azaltmak ve besinleri ampule aktararak gelişmesine yardımcı olmak için terminal tomurcuk (ana tomurcuk) kesilmelidir. Paskalya zambağını sağlıklı tutmak ve tutarlı bir görüntü oluşturmak için hasarlı, ölü veya aşırı uzun dallar da budanmalıdır. Çiçek açtıktan sonra, yeni tomurcukların büyümesini teşvik etmek için solmuş çiçekleri kesebilirsiniz. Kesme çiçekler de doğrudan güneş ışığından uzak tutulmalı ve serin bir yerde saklanmalıdır.

Hastalıklar ve Zararlılar​

Yaprak lekesi hastalığı esas olarak paskalya zambağının saplarını ve yapraklarını etkiler. Böyle bir durumda, yapraklarda yuvarlak noktalar ortaya çıkar. Bu tür yaprak lekelerinden kaçınmak için bitkilerin etrafındaki nemi kontrol etmeli ve iyi drenaj sağlamalısınız.


Kök çürümesi öncelikle köksapı etkiler. Kök çürüklüğü varsa, enfeksiyon kaynağını ortadan kaldırmak için bitkinin etkilenen kısmını kesmelisiniz. Paskalya zambağı bakterilerden etkilenirse, yapraklar sarı-yeşile döner, solar ve dökülür. Sonrasında, virüsü bulaştıran böcekleri yok etmek için erken dönemde pestisit kullanmalısınız. Bitkiyi güçlendirmek ve hastalıkla savaşmasına yardımcı olmak için fosfor ve potasyum içeren gübreler ekleyin.

Yaprak bitleri, sapların ve yaprakların özsuyuyla beslenir. Zararlıların kışı geçirmesini ve gelecekte yeniden ortaya çıkmasını önlemek için, enfekte olmuş, solmuş yaprakları sonbaharın sonlarında toprağın derinliklerine gömmeli veya yakmalısınız.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt