- Katılım
- 2 yıl 9 ay 4 gün
- Mesajlar
- 18,707
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 6,357
- Cinsiyet
Ramazan ayında beslenme programındaki ana öğün sayısı, iftar ve sahur öğünü olmak üzere ikiye düşer. Tek tip beslenme besin çeşidini azalttığı için bu durum vitamin-mineral eksikliklerine yol açabilir, bu nedenle Ramazan dönemine uygun bir beslenme düzeni olmayacaktır.
İftar ve sahurda menülerinizi çeşitlendirerek bağışıklık sistemini destekleyen folik asit, A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, E vitamini, çinko, selenyum, demir, bakır gibi mineralleri alabilirsiniz.
Ana yemek olarak et, tavuk, balık, kurubaklagil gibi protein kaynakları ile tam tahıllı ekmek, karabuğday, bulgur gibi B kompleks vitaminlerinden zengin sağlıklı karbonhidratları içeren besinleri tercih edebilirsiniz.
Vitamin Eksikliği Yorgunluğa Sebep Olur Mu?
Ramazanın ilk günlerinde vitamin depoları eksilmese de ikinci yarısında ve sonrasında yorgunluk, kabızlık, ciltte kuruma, halsizlik, saç dökülmesi ile kendini belli eden vitamin eksiklikleri meydana gelebilir. A, B1, B2, B3, B6 vitaminleri ile toplam folik asit alımlarının Ramazan sonunda azaldığı gözlemlenmiştir. Vücudun ihtiyaç duyduğu B vitamini, fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagiller, ıspanak ve lahana gibi koyu yapraklı yeşil sebzeler, kompleks tam tahıllarda bolca mevcuttur. B12, çinko ve demir eksikliğini önlemek için balık, baklagiller, beyaz et, yumurta ve kırmızı et tüketimini ihmal etmeyin.İftar ve sahurda menülerinizi çeşitlendirerek bağışıklık sistemini destekleyen folik asit, A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, E vitamini, çinko, selenyum, demir, bakır gibi mineralleri alabilirsiniz.
Vitamin Eksikliğini Önlemek İçin Ne Yapmalıyız?
İftarınızı hafif açın ve yavaş yemeye gayret edin. Uzun süreli açlıktan sonra bir anda aşırı yemek tüketmek, vücudunuzdaki tüm fonksiyonların aşırı çalışması ve yorulmasına neden olabilir. Bu tarz yüklemeler bir anda oluşan yoğunluk ile mide ve sindirim rahatsızlıklarına yol açabilir ve kan şekerinizi aniden yükselterek kendinizi daha halsiz hissetmenize neden olabilir. Bu sebeple iftarınızı 2 öğüne bölerek tüketin.- Izgara, fırınlama veya haşlama
Ana yemek olarak et, tavuk, balık, kurubaklagil gibi protein kaynakları ile tam tahıllı ekmek, karabuğday, bulgur gibi B kompleks vitaminlerinden zengin sağlıklı karbonhidratları içeren besinleri tercih edebilirsiniz.
- Yağlı ve tuzlu gıdalardan uzak durun
- Probiyotik tüketin