Oruç tutarken mide rahatsızlığı yaşayanlar dikkat! Bu durum mide yanmasını tetikliyor

Katılım
2 yıl 2 ay 18 gün
Mesajlar
17,923
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
Oruç tutarken mide rahatsızlığı yaşayanlar dikkat! Bu durum mide yanmasını tetikliyor: Oruç tutarken mide bulantısı ve mide yanması neden olur, nasıl geçer?

ORUÇ TUTARKEN MİDE YANMASI NEDEN OLUR?

Ramazan ayında öğün araları normal zamanlardan çok daha fazladır. Bu durumdan kaynaklı olarak uzun süre aç kalınması, çeşitli mide problemlerini de beraberinde getirebiliyor. Açlık süresinin uzun olması mideden salgılanan asit miktarının da artmasına neden oluyor. Bu durum, gastriti olanların midesinde yanma, kazınma, ağrı gibi yakınmaların ortaya çıkmasına, ülseri olan hastalarda ise kanama, delinme gibi sağlık sorunlarının gelişmesine yol açabiliyor.

Mide yanması, aşırı mide asiti üretiminden kaynaklanan bir sağlık sorunudur. Mide yanmasından kurtulmanın yolları, beslenme alışkanlıklarımızdan geçiyor. Uzmanlar, mide yanmasından şikayetçi olan kişilerin özellikle yağlı ve asitli yiyeceklerden uzak durması gerektiğini söylüyor.

ORUÇLUYKEN MİDE BULANTISI NEDEN OLUR?

Oruçluyken mide bulantısının sebebi şunlar olabilir:

Açlığa bağlı olarak tansiyon yükselmesi ya da düşmesi.

Sahur vaktinde aşırı yağlı ya da tuzlu yiyecekler tüketilmesi.

İftar ve sahurda yanlış ve kötü beslenme.

Yemekleri çiğnemeden hızlıca yeme

İftardan önce ya da iftardan sonra kafeini yüksek içeceklerin tüketilmesi.

Nikotin bağımlılığının olması.

ORUÇ TUTARKEN MİDE PROBLEMLERİ YAŞAYANLAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Mide problemleri olan kişiler oruç döneminde uzun süre aç kalınca rahatsızlıkları tetiklenmektedir. Özellikle mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri olanlar, kan sulandırıcı ve romatizmal ilaç kullanan hastalar, mide rahatsızlıkları ve mide kanaması riski açısından dikkatli olmalıdır. Bu kişilerin Ramazan ayını herhangi bir mide rahatsızlığı yaşamadan sağlıkla geçirmeleri için bir uzmana danışmalarında fayda var. Uzmanlar ramazanda oruç tutanların yaşanabilecek mide rahatsızlığının önüne geçilebilmesi için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini belirtiyor.

Ramazan ayında uzun süren açlık süresine bağlı olarak midede yanma, reflü ve karın ağrısı şikayetleriyle sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bunlarla birlikte bağırsak hareketlerinde azalma, gaz şişkinliği, geğirme ve kabızlığın oldukça fazla görülmektedir.

İftar ve sahurda yanlış ve kötü beslenme, iftarda yemeklerini iyi çiğnemeden hızlıca yutma, sigara içmek, mevcut kronik hastalıklarına rağmen oruç tutan ve çoklu ilaç kullanan hastalar mide şikayeti geçirebiliyor.

Yüksek karbonhidrat içeren, hamur işi ve tatlı türü besinlerin tüketilmesi, karında şişlik ve kabızlık şikayetlerinde artışa, bağırsaklarda kramp tarzında ağrılara ve midede yanma ile reflü şikayetlerinin ortaya çıkmasına veya şiddetlenmesine sebep olur.

ÇOK TUZLU VE YAĞLI YEMEKLER MİDE RAHATSIZLIKLARINI TETİKLEYEBİLİR

Ramazanda oruç tutmak isteyen kişilerin mide problemlerinin önüne geçmek için mutlaka sahura kalkmalıdır. Sahura kalkılmadan oruç tutulması, mide ve bağırsak şikayetlerinde artışa yol açacaktır. Azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek, sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle en az 4'e çıkarmak gereklidir. Çok yağlı ve tuzlu yemeklerden ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gerekir. Bunların yerine hazmı kolay, mide ve bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmesi önerilir. Protein içeriği yüksek besinler, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için sahurda tüketilmeleri daha uygundur. Yumurta, süt, yoğurt, peynir ve kuru baklagiller tercih edilebilir.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt