Mürver Nedir? Mürverin Yararları Nelerdir?

Katılım
3 yıl 7 ay 17 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Mürverin Yararları

Mürver Nedir? Mürverin Yararları Nelerdir?

Mürverin bilinen başka isimleri de Kara mürver, Şifalı mürver, Terleme çayı, Patlangıç, Sambucus, Elderdir. İki çeneklilerde örneği hanımeli olan bir bitkidir. Mürver 3 ya da 10 m arasında ara sıra çalı, ara sıra da bir ağaç biçiminde olabilir. 20 kadar ağaç, çalı ya da kısa ömürlü bitki türünün müşterek ismi Mürver’dir. Yaprakları büyük çoğunlukla iki çift ve bir tek olmak üzere beş tane yapraktan oluşur ve her tane yaprak yumurta biçimindedir. Uç kısımları çok az tırtıklı ve hafif kalkık yeşil renkli ve kısa saplıdır. Çiçekleri hayli minik olup; beyaz, sarıyı andıran ya da bazen açık pembe renkli ve etkili kokuludur. Çiçekleri gelişince 6-10 mm. büyüklüğünde yuvarlak ve ışıldayan siyah renkli meyvelere dönüşür. Meyvelerin içinde kan kırmızıyı andıran meyve özü ve uzunca oval biçimli 3 ya da 4 tane tohum bulunur. Ormanlık alanda funda yapraklarının çürümesiyle oluşan ve gübre olarak yararlanılan toprağı seven kara mürver, saçtığı tohumlarıyla artar. Mürver ağacı dikildikten sonra her hangi bir bakım istemez kendiliğinden yetişir. Ülkemizde Akdeniz bölgesi dışta kalmak üzere her bölgede yetiştirilebilir. Çiçekleri yaz aylarında meyveleri ağustos ve eylül yaprakları sonbahardan kıştan yazın başına kadar Temmuz’a kadar toplanıp kurutulabilir. Gölgeli yerde kurutulmalıdır. Kara mürverin çiçeklerinde uçucu ve sabit yağ, yapışkan bitki sıvısı, reçine, tanen ve şekerler ile samburgin ve rutin adı verilen alkaloitleri vardır. Bitkinin meyvesinde doğal şekerler, meyve asitleri, tanen, C ve P vitamini, boya pigmentleri ile eser oranda uçucu yağ bulunur. Mürverin kabukları da tanen, reçine, alkaloit ile valeriyen asidi vardır. Mürver meyvesinin özü bazı yerlerde şarabı renklendirme işinde kullanılır. Ayrıca bitkinin gövde ve dalları iplik makarası imalatında kullanılır.

Yaprak, Kabuk ve Çiçeğinin Yararları:
  • Katartik etkisi vardır.
  • İdrar yapımını arttırır.
  • Balgam söktürür.
  • Göğsü yumuşatır.
  • Ter döktürür grip, üşütme, nezle, soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Kabuğu yaralara sürülürse iyi gelir.

Hazırlanışı: Kurutulmuş çiçek ya da yaprakların 2 şeker kaşığı bir barakların 2 şeker kaşığı bir bardak kaynar suya katılır. On dakika sonra günde üç kere içilebilir.

Kabuğunun hazırlanışı: Bitkinin gövde kabukları kuru ya da taze yapraklarıyla karıştırılır. Bu karışımdan 2 ya da 3 şeker kaşığı alınıp 1 bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır. Ateş kısılıp 10-15 dakika daha kaynatılır. Bu ilaçtan yaralara sürülür.
 
Geri
Üst Alt