Medinilla Çiçeği Bakımı ve Çoğaltma

Katılım
2 yıl 3 ay 8 gün
Mesajlar
18,002
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,200
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 5639

Medinilla (Medinilla magnifica), eşsiz çiçekleri ve uzun çiçeklenme dönemi ile en güzel tropik bitkilerden biridir. Maalesef bakımı zordur. Bir ev bitkisi olarak, gerekli bakımın yanı sıra yüksek nem ve çok fazla ısı gerektirir. İhtiyacı olan nemi havadan alır. Medinilla en iyi şekilde yüksek nemli sıcak yerlerde, yani serada, kış bahçesinde veya verandada büyür…

Medinilla Çiçeği Özellikleri​

Medinille çiçeği olarak da adlandırılan Medinilla magnifica, Melastomataceae ailesine aittir ve Filipinler’e özgüdür. Cinsin diğer birçok üyesinden farklı olarak, ağaçlarda epifit olarak değil, yerden yaklaşık üç metre yüksekliğinde bir çalı olarak gelişir.

Medinilla magnifica, bir iç mekan bitkisi olarak sadece 100 ila 150 santimetre yüksekliğe kadar büyür. Başlangıçta çok dik, daha sonra zarif bir şekilde yayılarak gelişir. Yaprakları kalp şeklinde veya ovaldir. 15 ila 30 santimetre uzunluğundadırlar ve koyu yeşil bir renk tonuna sahiptirler.


Şubat’tan Ağustos’a kadar süren çiçeklenme döneminde, Medinilla çok özel bir manzara sunar ve zarif bir şekilde sarkan çiçek salkımlarıyla süslenir. Çiçek salkımları yüzlerce pembe çiçekten oluşur ve 30 cm uzunluğa kadar büyüyebilirler. Çiçeklerden bitkinin tohumları olan küçük meyveler gelişir. Ayrıca çok dekoratifler.

Medinilla Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?​

Medinilla tropik bir bitkidir ve bu nedenle sadece tropik evindeki gibi uygun koşullar altında gelişebilir ve daha da önemlisi çiçek açabilir. Genellikle bir ev bitkisi olarak sunulur. Bitkiyi çiçeklenme döneminde bir yaşam alanına yerleştirmek mümkündür. Bununla birlikte, çok fazla neme ihtiyaç duyar. Bu nedenle, çiçeklenmeye kadar nemli bir iklimin daha iyi organize olduğu kış bahçesinde tutulmalıdır. Ayrıca kullanılan su kalitesi, sulama sırasında önemli bir rol oynar.

Konum​

Konum gereksinimleri nedeniyle Medinilla, kış bahçesi veya kapalı bir çiçek penceresi için daha uygundur. İlkbahardan sonbahara kadar en az 20 santigrat derecelik bir oda sıcaklığına ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, yazın sıcaklık 30 santigrat derecenin üzerine çıkabilir. Odadaki nem de asla yüzde 60’ın altına düşmemelidir.


Kış boyunca, 12 ila 15 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda en az sekiz hafta daha serin kalmalıdır. Yeniden çiçek açmasının tek yolu budur. Aksi takdirde, konum tüm yıl boyunca çok aydınlık olmalı ancak güneşte olmamalıdır. Yaprak kaybına yol açacağından, cereyan ve sıcaklık dalgalanmalarından kaçınmak da önemlidir.

Toprak​

Saksının dibinde bir çakıl tabakası veya birkaç çanak çömlek parçası, sulama sırasında yapılan hataları telafi etmeye ve güvenilir su tahliyesi sağlamaya yardımcı olacaktır. Ardından, yüksek humus içeriğine sahip taze standart toprağa ekilebilir. Önerilen pH değeri 5.5’tir. İç mekanda yetiştirirken, toprak sıcaklığının asla oda sıcaklığından düşük olmaması önemlidir. Bu nedenle, saksıyı doğrudan soğuk taş zemine değil, her zaman küçük altıkların üzerine koyun.

Sulama​

Tropikal bir bitki olan Medinilla çiçeği, düşük kireçli yağmur suyuyla sulanmalıdır. Ayrıca su basmasına da tolerans göstermez. Bu nedenle, suyun iyi bir şekilde tahliye edilebildiğinden emin olunmalıdır. Kurumaya bağlı olarak düzenli sulama yapılır. Sonuç olarak, toprak her zaman nemli olmalı ancak ıslak olmamalıdır.

Su sadece kireç bakımından düşük olmamalı, aynı zamanda orta derecede bir sıcaklığa sahip olmalıdır. Su soğuksa, yaprak dökülmesi ve büyümenin bozulması riski vardır. Sulama kışın da devam eder ancak sadece orta derecede.

Gübreleme​

Medinilla, dekoratif çiçeklerini oluşturmak için çok fazla besine ihtiyaç duyar. İlkbaharda tomurcuklanma başlangıcından sonbaharda vejetasyon döneminin sonuna kadar haftada bir kez gübrelenir. Bunun için haftada bir kez sulama suyuna sıvı gübre ekleyin. Dozlama söz konusu olduğunda, üreticinin spesifikasyonlarını takip etmek gerekir.


Saksı Değiştirme ve Budama​

Medinilla magnifica çok hızlı büyür ve her iki ila üç yılda bir daha büyük bir saksıya nakledilir. Bunun için en iyi zaman çiçeklenmeden öncedir. Genç bitkiler her iki yılda, daha yaşlı olanlar ise sadece üç yılda bir saksı değiştirmelidir. Öte yandan, dalları çok kolay kırıldığı için bitki eski kaptan çok dikkatli bir şekilde çıkarılmalıdır.

Temel olarak, Medinilla çiçeği için budama şart değildir. Bununla birlikte, budama yeni sürgünlerin büyümesini teşvik edebilir. Solmuş çiçekler kesilirse çiçeklenme süresi uzar. Solmuş veya başka şekilde zarar görmüş yapraklar da herhangi bir zamanda kesilebilir.

Medinilla Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?​

Medinilla çiçeğinin çoğaltılması yüksek tecrübe ve şans gerektirir. Bitki, ilkbahar veya yaz aylarında odunsu olmayan sürgünler kullanılarak çoğaltılabilir. Bununla birlikte, çelikler toprağa ekilmeden önce kesim noktalarına köklendirme hormonu uygulanmalıdır. Ardından, yavru bitkilerin çok yüksek nemde ve 30 ila 35 santigrat derece sabit toprak sıcaklığında tutulması gerekir. Birkaç hafta sonra, biraz şansla ilk kökler oluşacaktır.

Sık Karşılaşılan Bakım Hataları​

Durgun, zayıf büyüme, düşük nemin sonucu olabilir. Büyük ve ağır tomurcuklar nedeniyle saksıdaki ağırlık bir yöne çok fazla kayabilir ve saksı devrilebilir. Bu nedenle, Medinilla büyük ve ağır saksılara dikilmelidir. Çiçeklerin büyüklüğü nedeniyle, çiçeklenme döneminde dallar da kırılabilir. Çiçekli dalları bağlamak için saksıya bambu çubukları yerleştirilebilir. Yapraklar kararır ve ölürse, bunun olası nedenleri aşırı sulama veya suyun çok soğuk olmasıdır.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt