Yapılan yeni bir araştırmayla maymunların fermente olmuş ve alkol içeren meyveleri özel olarak aradıkları keşfedildi. Araştırma, maymunların alkolü sevdiğine yönelik bilim camiasınca tartışılan hipotezlere ve insanların alkole düşkünlüğüne ek kanıtlar sağlıyor.
Meyvelerin, yüzde bir ila iki arasında alkol yoğunluğuna sahip olduğu görüldü.
Ekip ayrıca, maymunların idrar örneklerini de topladı.
İncelemeler, örneklerin ikincil alkol metabolitleri içerdiğini ortaya koydu.
'Bu sadece bir çalışma ve daha fazlasının yapılması gerekiyor. Ancak görünen o ki bu 'sarhoş maymun' hipotezinde bir miktar doğruluk olabilir.'
Alkol kokusunun maymunları olgun meyveye yönlendirdiğini tespit eden Dudley, oluşturduğu hipoteze 'sarhoş maymun hipotezi' adını vermişti.
Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’den bilim insanları tarafından yapılan Latince adı Ateles geoffroyi olan örümcek maymunlarının 'sarhoş maymun' hipotezini desteklediği, alkol sevgisinin ilk olarak insan beyninde nasıl oluştuğuna dair düşüncelere katkı sağladığı ifade edildi.
Araştırma kapsamında Panama'daki örümcek maymunlarının tükettiği meyveler incelendi. Hakemli bilimsel dergi Royal Society Open Science’ta yayımlanan makalede, söz konusu meyvelerin olgunlaştığı ve doğal fermantasyonun yoluyla alkol içerir hale geldiği ifade edildi.
Meyvelerin, yüzde bir ila iki arasında alkol yoğunluğuna sahip olduğu görüldü.
Ekip ayrıca, maymunların idrar örneklerini de topladı.
İncelemeler, örneklerin ikincil alkol metabolitleri içerdiğini ortaya koydu.
Aktarılan bilgiye göre bulgular, hayvanların alkolü enerji için tükettiği anlamına geliyordu. Campbell, "İlk kez, hiçbir insan müdahalesi olmaksızın, yabani primatların etanol içeren meyve tükettiğini hiç şüphesiz gösterebildik" diye konuştu:
'Bu sadece bir çalışma ve daha fazlasının yapılması gerekiyor. Ancak görünen o ki bu 'sarhoş maymun' hipotezinde bir miktar doğruluk olabilir.'
Söz konusu hipotez, yine Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de görev alan ünlü biyolog Robert Dudley tarafından ortaya atılmıştı.
25 yıldır insanların alkol sevgisinin kökenini araştıran Dudley, 2014'te yayımladığı bir kitapta bu sevgininin maymunlara dayandığını ileri sürmüştü.
Alkol kokusunun maymunları olgun meyveye yönlendirdiğini tespit eden Dudley, oluşturduğu hipoteze 'sarhoş maymun hipotezi' adını vermişti.