Mağara Yerleşimi, 17.000 Yıl Önceki Haliyle Bulundu

Katılım
1 yıl 3 ay 17 gün
Mesajlar
2,163
Tepkime puanı
571
Cinsiyet
bPg20e
Araştırmacılar, mağaradaki merkezi ocağın etrafında aletler, süs objeleri ve işlenmiş heykel hayvan kemikleri buldular.

lagarma1.jpeg

Mağara, yaklaşık 17.000 yıl önce bir kaya düşmesi nedeniyle kapanmıştı. Bu mağara, o dönemdeki insan yaşamına olağanüstü bir bakış sunuyor. C: Proyecto La Garma

Kuzey İspanya’daki arkeologlar, “dünyanın en iyi korunmuş Paleolitik yerleşimlerinden” biri olarak tanımladıkları şeyi ortaya çıkardılar. Cantabria’daki La Garma mağarasının 16.800 yıl öncesine tarihlenen yaşam alanı, yüzeye dağılmış aletler ve diğer eşyalarla, neredeyse tarihöncesi sakinlerinin ayrıldığı zamankiyle aynı görünüyor.

İlk kez 1995 yılında bulunan La Garma, Üst Paleolitik dönemde insanların yaşadığı bir yerdi ve bölgenin terk edildiği Magdalenien dönemine kadar uzanan Avrupa’nın en büyük kaya sanatı koleksiyonlarından birine sahip. Yaklaşık 17.000 yıl önce, bir kaya düşmesi mağaranın girişini kapattı ve içindekileri tarihöncesi bir zaman kapsülü gibi mühürledi.

Ana oda binlerce yıldır kapalı olmasına rağmen, Paleolitik mutfak çöpleri, Tunç ve Bakır Çağı mezarları, Demir Çağı kalesi ve Vizigot ve Orta Çağ mezarlarının gösterdiği gibi çevredeki mağaralarda insan yerleşimi devam etti. Sitenin uzun kullanım geçmişine rağmen, antik mağara yerleşimi şimdiye kadar keşfedilmemişti.

lagarma2.jpeg

Oval şekilli yapı, yaklaşık beş metrekare büyüklüğünde ve taş bloklar ve dikitlerle sınırlandırılmış. C: Government of Cantabria

Cantabria Üniversitesi’ne göre, oval şekilli alan yaklaşık beş metrekare büyüklüğünde ve mağara duvarının yakınındaki bir çıkıntıyla desteklenen, sopalardan ve derilerden oluşan bir yapıyı yere sabitleyen bir dizi taş blok ve dikit ile sınırlandırılmış. Yaşam alanının merkezinde, mağaranın eski sakinlerinin günlük yaşamda kullandıkları çok sayıda eşyayla çevrili bir ocak bulunuyor.


Bunlar arasında taş, boynuz ve kemikten eserler üretmek için kullanılan aletlerin yanı sıra hayvanların kesilmesi ve derilerin işlenmesi sırasında kullanılan aletler de yer alıyor. Şimdiye kadar bulunan 4.614 parça arasında araştırmacılar ayrıca mızraklar, iğneler ve bir “proto zıpkın” da buldu.


Mağarada, bu kullanışlı nesnelerin yanı sıra, hem yaban öküzü hem de insan yüzü resminin kazındığı yaban öküzü kemiği de dahil olmak üzere çok sayıda sanatsal eser ortaya çıkarıldı. Araştırmacılara göre bu, Paleolitik Avrupa’da keşfedilen türünün tek örneği.

lagarma3.jpeg

La Garma Mağarası kompleksinin dışarıdan görünümü. Mağaranın girişi beyaz bir örtüyle örtülü. C: Wikimedia Commons
Mağarada yaşayanların kullandığı takılar da bulundu ve bunların çoğu geyik, at ve bizon kemiklerinden yapılmıştı.



Araştırmacılar, La Garma hakkında daha fazla bilgi edinmek ve aynı zamanda korunmasını sürdürmek amacıyla bir dizi müdahalesiz teknik kullanarak kazı ve analizlerine devam ediyor. Keşiflerle ilgili daha fazla ayrıntının 2024 yılında Ulusal Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenecek basın toplantısında duyurulması bekleniyor.​
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt