- Katılım
- 3 yıl 5 ay 19 gün
- Mesajlar
- 170
- Tepkime puanı
- 82
Kuzu Mutancana
08 Mayıs 2021
Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan mutancana; tavuk veya kırmızı et ile hazırlanabilen bir yemektir. Genellikle yumuşaklığı ve lezzeti ile bilinen kuzu eti kullanılır. Edirne ile özdeşleştirilen bu yemek, kuruyemişlerle birlikte renklendirilir. Protein değeri yüksek olduğu için, kemik gelişimini destekler. İçeriğinde demir, magnezyum, çinko ve fosfor barındırdığı için ayda bir kez tüketilmesi önerilir. Malzemeleriniz hazırsa, özel ve kalabalık sofraların baş tacı olacak kuzu mutancana yemeği nasıl yapılır sorusu için tarifine başlayabiliriz.
Kaç
Kişilik
4 kişilikHazırlama
Süresi
35 dakikaPişirme
Süresi
55 dakikaKuzu Mutancana Tarifi İçin Malzemeler
- 800 gr kuzu
- 100 gr arpacık soğan
- 50 gr soyulmuş iç badem
- 50 gr kuru kayısı
- 30 gr razaki üzüm
- 50 gr kurutulmuş mürdüm eriği
- 50 gr kuru incir
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı bal
- Tuz
- 2 su bardağı ılık su
- 2 çay kaşığı sumak
Kuzu Mutancana Nasıl Yapılır?
- Bol malzemeli yemek tarifleri arasında ilk akla gelenlerden. Tencerede erittiğiniz tereyağına eti ilave edin ve suyunu çekinceye kadar ara ara karıştırarak kavurun.
- Ufak doğranmış soğanları ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Ilık suyu ekleyin ve kısık ateşte 45 dakika pişirin.
- Üzüm, mürdüm eriği, bal ve tuzu ilave edin ve 5 dakika daha pişirin. Başka bir tavada sıcak suda haşlanmış badem, jülyen doğranmış incir ve kayısıyı soteleyin. Üst kısmını kekik ile süsleyin.
- Kuzu mutancanayı, pirinç pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz.
- Kullanacağınız etin orta yağlı olmasına özen gösterin ve buzluktaysa önceden çıkartıp çözünmesini bekleyin.
- Eti pişirmeden önce oda sıcaklığında bir süre dinlendirin. Böylece lezzeti artacaktır.
- Kuru meyve ve kuzu etini ayrı kaplarda pişirin. Servis etmeden önce birleştirip karıştırabilirsiniz.
- Soğanın yanı sıra patates ve domates kullanabilirsiniz. Fakat kullanacağınız sebzelerin ufak boyutlarda olmasına dikkat edin.
Kuzu Mutancana Nasıl Yapılır?
- Bol malzemeli yemek tarifleri arasında ilk akla gelenlerden. Tencerede erittiğiniz tereyağına eti ilave edin ve suyunu çekinceye kadar ara ara karıştırarak kavurun.
- Ufak doğranmış soğanları ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Ilık suyu ekleyin ve kısık ateşte 45 dakika pişirin.
- Üzüm, mürdüm eriği, bal ve tuzu ilave edin ve 5 dakika daha pişirin. Başka bir tavada sıcak suda haşlanmış badem, jülyen doğranmış incir ve kayısıyı soteleyin. Üst kısmını kekik ile süsleyin.
- Kuzu mutancanayı, pirinç pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz.
- Kullanacağınız etin orta yağlı olmasına özen gösterin ve buzluktaysa önceden çıkartıp çözünmesini bekleyin.
- Eti pişirmeden önce oda sıcaklığında bir süre dinlendirin. Böylece lezzeti artacaktır.
- Kuru meyve ve kuzu etini ayrı kaplarda pişirin. Servis etmeden önce birleştirip karıştırabilirsiniz.
- Soğanın yanı sıra patates ve domates kullanabilirsiniz. Fakat kullanacağınız sebzelerin ufak boyutlarda olmasına dikkat edin.
Kuzu mutancananın bir porsiyonu, yaklaşık 340 kaloridir. Lifli bir besin olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir. Zengin besin değerleri ile sunulan kuzu incik tarifini de notlarınız arasına ekleyebilirsiniz.