Konsantre Yaban Mersini, Yaşlılarda Beyin Fonksiyonlarını İyileştiriyor

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 12 gün
Mesajlar
25,269
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Konsantre Yaban Mersini, Yaşlılarda Beyin Fonksiyonlarını İyileştiriyor
University of Exeter’den bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, konsantre yaban mersini suyu içmek, yaşlı insanlarda beyin işlevini artırıyor olabilir.
Post Cover Image

University of Exeter’den bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, konsantre yaban mersini suyu içmek, yaşlı insanlarda beyin işlevini artırıyor olabilir.

1 Mart 2017 tarihinde Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism dergisinde yayımlanan çalışmada, 65-77 yaşları arasında olan ve her gün konsantre yaban mersini suyu içen sağlıklı bireylerin bilişsel fonksiyonlarında ve beyne giden kan akışlarında iyileşme gözlemlendi. Ayrıca, işler belleklerinin geliştiği önermesinin yapılmasını sağlayacak delillere ulaşıldı.

Neden Yaban Mersini?

Yaban mersinleri flavanoid açısından zengin besinlerdir. Flavanoidler, antioksidan ve iltihaplanma karşıtı özellikleri barındırırlar.

İnsanların bilişsel fonksiyonları yaşlandıkça azalma eğilimindedir. Fakat daha önceki yapılan araştırmalar gösteriyor ki, sağlıklı yetişkinlerin bitki-temelli beslenme düzenleri sayesinde bilişsel fonksiyonlarını daha iyi muhafaza etmeleri mümkün.

Yapılan bu çalışmada da, yalnızca 12 hafta boyunca her gün 30ml konsantre yaban mersini suyu ya da başka bir deyişle 230 gram yaban mersini meyvesi tüketen bireylerin beyin kan akışlarının, beyin aktivasyonlarının ve bazı açılardan işler belleklerinin iyileştiğini gösteren bulgulara ulaşıldı.

Bilim insanları 26 sağlıklı yetişkin üzerinde çalışma yürüttüler. Bu yetişkinlerin 12 tanesine her gün yaban mersini suyu verildi. Ayrıca plasebo etkisi de geri kalan 14 birey üzerinde incelendi.

12 haftalık sürecin öncesinde ve sonrasında, katılımcıların bilişsel yeterlilikleri testlerle sınandı ayrıca beyin fonksiyonları ve kan akışı da MRI taramaları ile ölçüldü.

Plasebo grubuna kıyasla, yaban mersini desteği alan katılımcıların beyin aktivitelerinde ciddi iyileşmeler gözlemlendi.

Bu bulguların içerisinde günde 5 porsiyondan fazla meyve ve sebze tüketenlerin dahil olmadığını belirtmek gerekiyor. Ayrıca, bütün katılımcılar beslenme programlarını hiç bozmadılar.

İlgili etkiyi sağlayan en önemli etkenin flavanoidler olduğunu söylemek mümkün. Flavanoidler maydanoz, soğan, siyah çay, yeşil çay, muz, turunçgiller gibi birçok meyve ve sebzede de değişik oranlarda bulunuyor. Ayrıca, kırmızı şarap ve bitter çikolatada da flavanoidler mevcut.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt