Karides Çiçeği Bakımı, Özellikleri ve Çoğaltma

Katılım
2 yıl 2 ay 18 gün
Mesajlar
17,928
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 9320
Karides çiçeği, ev bitkisi olarak yetiştirilen tek Justicia türüdür. Her yıl 10 aylık uzun bir büyüme mevsimi vardır. Renkli çiçek salkımları ile popülerdir ve bakımı oldukça kolaydır. Büyüme mevsimi boyunca, 60 cm yüksekliğe kadar ulaşabilen güçlü bir çalıya dönüşür…

Karides Çiçeği Özellikleri​

Justicia brandegeana veya Beloperone guttata olarak da bilinen karides çiçeği, bir alt çalı olarak büyür. Acanthaceae familyasındandır ve aslen Meksika’ya özgüdür. Sarkan sürgünlerinde gelişen yumuşak ve kadifemsi yapraklara sahiptir. Bakımı kolay karides çiçeği, kırmızımsı-kahverengi çiçek salkımları ile dikkat çekicidir. Bitkinin en önemli özelliği, uzun süreli çiçeklenme aşamasıdır.

Çiçekler tam 10 ay boyunca göze hitap eder ve sürekli oluşur. Karides çiçeğinin bakımını düzgün yaparsanız, kışın Kasım ve Şubat ayları arasındaki uyku dönemi hariç geri kalan aylarda yeni çiçekler geliştirebilir. Uç kısımda bulunan asıl beyaz çiçekler hızlı bir şekilde dökülürken, birleşik çiçek salkımları birkaç ay boyunca dayanır.

Karides Çiçeği Bakımı​

İlkbahar ve yaz aylarındaki ana büyüme mevsimi boyunca, karides çiçeği cömertçe sulamalı ve haftalık olarak gübrelenmelidir. İç mekanlarda, her zaman iyi aydınlatılmış ve sıcak bir yerde kendini rahat hisseder. Yaz aylarında, yoğun güneşten korunması şartıyla açık havada da tutulabilir. Bitkinin kışın donarak ölmemesi için oda sıcaklığın asla 12°C’nin altına düşmesine izin verilmemelidir.

Konum ve Işık​

Karides çiçeği, yemyeşil yapraklı ve çiçekli bir hale dönüşmek için çok fazla ışığa ihtiyaç duyar. Bitki her gün birkaç saat güneş ışığı almalıdır. Kavurucu öğlen güneşi hoş karşılanmaz. Yeri güneye bakan bir penceredeyse, uygun korumaya ihtiyacı vardır. Yaz aylarında, normal oda sıcaklıklarında gelişir. Soğuk mevsimde ise 15 derece civarında sıcaklıklar tercih edilir. Kışın çok sıcak bir yer yaprak dökülmesine neden olur.

Toprak ve Saksı​

Hafif asitli bir bahçe toprağı ile kil ve kompost karışımı, karides çiçeğinin toprak ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacaktır. Alternatif olarak, iç mekan bitkileri için uygun normal saksı toprağı da kullanılabilir.


Dikim yaparken, yeterince büyük bir saksı kullandığınızdan emin olun. Bu sayede, hızlı büyüyen bir bitki olan karides çiçeğinin daha az sıklıkta saksı değiştirmesi sağlanır. Bitki su birikintisine karşı hassas olduğundan, saksının dibinde bir drenaj tabakası oluşturulmasında fayda vardır. Bunun için bir çakıl tabakası veya kırık çanak çömlek parçaları uygundur.

Sulama​

Bir iç mekan bitkisi olarak yetiştirilen Justicia brandegeana, özellikle uzun süreli büyüme mevsimi nedeniyle çok fazla su gerektirir. Toprak asla kurumamalıdır. Uygun sulama biraz incelik gerektirir. Çok fazla sularsanız, su birikintisi oluşur ve kökler çürümeye başlar. Zamanında tepki vermezseniz, tüm bitkinin ölmesi söz konusu olabilir. Kireçli musluk suyu tavsiye edilmez. Tercihen oda sıcaklığında bayat su veya yağmur suyu kullanılmalıdır. Kışın Kasım ve Şubat ayları arasındaki uyku döneminde sulama miktarı düşük tutulur ancak toprak tamamen kuru bırakılmaz.

Gübreleme​

Büyüme döneminde, bitkinin besin gereksinimleri buna paralel olarak yüksektir. Çiçekli bitkiler için uygun sıvı gübre, sulama suyuyla birlikte ayda bir kez verilir. Alternatif olarak, saksı toprağına koyulan uzun süreli gübre çubuklarını da kullanabilirsiniz. Sonbaharın başlarında günler kısalmaya başlar başlamaz, karides çiçeği ilkbahara kadar gübrelenmemelidir. Nisan ayının sonunda besin tedariğine devam edilebilir.

Saksı Değişimi​

Saksı değiştirmek için doğru zaman, tomurcuklanmanın henüz başlamadığı ilkbahar başlangıcıdır. Kural olarak, karides çiçeği saksı değiştirmeyi oldukça iyi tolere eder. Kökleri artık saksıya büyük geliyorsa, daha büyük bir saksı seçilmelidir. Aksi takdirde, toprağı dikkatlice köklerinden çıkarmak ve bitkiyi taze toprakla birlikte orijinal saksısına geri yerleştirmek yeterlidir. Ek olarak, bitkiyi korumak için ekimden sonraki ilk iki hafta saksıyı korunaklı ve gölgeli bir yere yerleştirmeniz tavsiye edilir.

İpucu: Saksı değişimi, bitkinin kök sisteminin durumunu görmek için iyi bir fırsattır. Bu işlem sırasında ölü kök kısımları kesilir. Ayrıca, gerekirse sağlam kökler de kolayca kısaltılabilir ve şekillendirilebilir.


Budama​

Karides çiçeği, yaklaşık 60 santimetre yüksekliğinde bir yarı çalı olarak büyür. Bu nedenle, bitkinin kompakt görünmesi için yıllık olarak budanır. Bitki, ilkbaharın başında yapılan bir budamayı hoş karşılar. Çok uzun sürgünler, uzunluklarının en fazla 2/3’ü kadar kısaltılmalıdır. Genç bitkilerin sürgün uçlarını düzenli olarak budamak, yeni dalların büyümesini teşvik edilebilir.

Çoğaltma​

Karides çiçeği, ilkbaharda 8 ila 10 cm uzunluğunda kesimlerle çoğaltılır. Bunun için budama sırasında kesilen sürgünlerin kullanılması tavsiye edilir. Kesimin tabanındaki alt yaprağı dikkatlice koparın ve sürgünü eşit miktarda kum ve turbadan oluşan hafif nemli bir karışıma yerleştirin. Kesimlerin üzerine koyacağınız şeffaf plastik torba, toprağın çabuk kurumasını önlemeye yardımcı olacaktır. Kesimlerin kök salması yaklaşık 6 ila 8 hafta sürer. Genç bitkiler büyümeye başlar başlamaz, normal saksı toprağına taşınabilirler. Sonraki aşamada, kompakt bir büyüme için düzenli olarak budanırlar.

Bundan bizimde var çok güzel açtı aynı böyle ama adını bilmiyordum öğrendim ne güzelmiş.. :giggle:
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt