Japon Hanımeli Çiçeği Bakımı

Katılım
2 yıl 3 ay 3 gün
Mesajlar
17,986
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,196
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 5640

Japon hanımeli (Lonicera japonica), dayanıklı ve yoğun yeşil yapraklara sahip olduğu için bir sarmaşık bitkisi olarak oldukça popülerdir. Ayrıca, türlere göre farklı renklere sahip ilginç uzun çiçekleri ile dekoratiftir. Oldukça gür büyüme özelliği sayesinde, bahçedeki veya balkondaki sıradan bir köşeyi yemyeşil bir hale getirebilir. Dikim, bakım ve budama açısından da şaşırtıcı bir şekilde mütevazıdır…

Japon Hanımeli Çiçeği Özellikleri​

Lonicera japonica, Japonya, Kore ve Çin’e özgü bir dış mekan bitkisidir. Çiçek renginde farklılık gösteren iki çeşidi bulunmaktadır. Doğal olarak yetiştiği ortamlarda, ağaçlara veya kayalara tırmanarak büyür. Japon hanımeli tırmanacak bir şey bulamazsa, bu seferde zemin örtüsü olarak geniş bir alana yayılır.

Japon hanımeli 6 metre yüksekliğe kadar büyür. Kendi bölgesinde her zaman yeşildir ancak soğuk bölgelerde daha çok yarı yaprak dökmeyen bir bitkidir. Bitkinin sığ kökleri vardır, dallar oyuk bir yapıdadır ve genç sürgünler her zaman saat yönünde yukarı doğru büyür.


4 ila 8 santimetre uzunluğundaki yapraklar ovaldir. Yaprakların genişliği 1.5 ila 4 dört santimetre arasında değişir. Zıt yapraklar genellikle kısa saplıdır veya doğrudan sürgünün üzerine oturur. Japon hanımeli, Haziran ve Kasım ayları arasında tübüler veya çan şeklindeki çiçekler açarlar. Beyaz veya soluk pembe renkli çiçekler, solduklarında sararır veya pembeye dönerler.

Japon Hanımeli Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?​

Japon hanımeli, çitleri, pergolaları, duvarları, cepheleri ve ağaç gövdelerini yeşillendirmek için kullanılabilir ancak bir tırmanma yardımcısına ihtiyacı vardır. Bir orman sakini olarak, kısmen gölgeli yerlere tercih eder. Özellikle başlangıçta düzenli olarak suya ihtiyacı vardır. Yoğun ve kompakt bir şekilde büyümesi, düzenli budama yoluyla yönlendirilir.

Konum ve Toprak​

Japon hanımeli için hiçbir duvar çok yüksek değildir ve bu özellik birçok olası kullanıma izin verir. Bu sayede sadece yatay olarak değil, dikey olarak da yayılarak teras ve bahçe arasında mükemmel bir bağlantı oluşturur. Ancak bitkinin özgürce ve tüm güzelliğiyle gelişebilmesi için bazı talepleri vardır.


Bitkinin yarı gölgede aydınlık bir yere ihtiyacı vardır. Tam gölgeli yerlerde seyrek bir şekilde gelişir. Çok fazla güneş, haşere istilasını teşvik edebilir. Ayrıca, yüksek nem Japon hanımeli için idealdir.

Lonicera japonica, birçok toprak koşuluyla oldukça iyi başa çıkabilir. Ancak geçirgen, taze ve besin açısından zengin toprak tavsiye edilir. Bununla birlikte, su basması kök bölgesi için bir düşmandır. Bunun olmasını önlemek için toprak alanına biraz kaba kum serpilebilir ve bu sayede daha iyi bir su akışı sağlanabilir.

Sulama ve Gübreleme​

Japon hanımeli, özellikle çok sıcak yaz aylarında günlük olarak sulanmalıdır. Ancak kışın bile don olmayan günlerde bitkiye su verilmelidir. Su eksikliği genellikle yoğun bir bit istilasına neden olur. Kireç içermeyen yağmur suyu tavsiye edilir.

Düzenli gübreleme bu bitki için sorun değildir ancak zaman zaman gübreyle beslenmeyi sever. İlkbaharda, özellikle besin açısından düşük topraklar kompost veya komple gübre ile iyileştirilebilir. Kompost, sonbaharda da toprağa işlenebilir. Bitkiyi bir kapta yetiştiriyorsanız, ayda bir kez az miktarda sıvı gübre ile büyüme hızını destekleyebilirsiniz.

Budama​

Sonbaharın sonlarında veya ilkbaharın başlarında budama için zaman ayırmalısınız. Japon hanımeli zehirli olduğu için mutlaka eldiven giyin. Her durumda, merkezi gövde her zaman yerinde kalmalıdır. Ölü, çok yoğun ve hastalıklı sürgünler ise düzenli olarak kesilmelidir. Radikal bir budamadan kaçınılmalıdır. Çünkü bu, bitkinin gücünü gereksiz yere çalacaktır. Budama yapılırken keskin budama makası gibi uygun bir bahçe aleti kullanılması, bitkinin zarar görmemesi için önemlidir.


Çoğaltma​

Japon hanımeli çiçeğinin güzelliğine doyamıyorsanız ve daha fazla bitkinin bahçenizde olmasını istiyorsanız, çeşitli yöntemlerle başarılı bir şekilde çoğaltabilirsiniz. Bunun en etkili yolu kesimlerdir ve bu işlem için en iyi zaman ilkbahar mevsimin başıdır. Yani bitki daha filizlenmemiş olmalıdır.

Ana bitkiden hafif odunsu bir sürgün kesilir ve yaklaşık 10 santimetreye kadar kısaltılır. Daha sonra 4 santimetrelik bir alan hariç tüm yapraklar tamamen kesilir. Bu işlem olası çürümeyi önlemek için gereklidir. Hazırlanan kesimler, köklenme için kum ve saksı toprağı karışımına yerleştirilir. Toprak eşit şekilde nemli tutulur. Son olarak, yetiştirme kabı aydınlık ve her şeyden önce sıcak bir yere koyulmalıdır.

Belirtilen ideal koşullar altında, ilk küçük yapraklar sadece birkaç hafta sonra ortaya çıkar. Belirli bir stabilizasyon aşamasından sonra, küçük kesimler dış mekana yerleştirilebilir. Mümkünse, ideal sıcaklığı 23 santigrat derece olan aydınlık, sıcak bir yer seçilmelidir. Hiçbir koşulda ısıtıcı veya radyatörün yakınında olmamalıdır. Aksi takdirde alt tabakanın çok çabuk kuruma riski vardır.

Kış Uykusu​

Japon hanımeli dayanıklı olarak kabul edilir ve bir dış mekan bitkisi olarak genellikle kışın özel korumaya ihtiyaç duymaz. Bununla birlikte, kışın kök kısmına biraz toprak yığabilir, dal veya yapraklarla kaplayabilirsiniz. Bu önlem bitkiye herhangi bir zarar vermez.

Saksı bitkilerinin kış uykusu farklıdır. Saksı kültüründe, kış dönemini zarar görmeden atlatabilmesi için bazı noktalara dikkat edilmelidir. Bitkinin kabı, çuvallar veya diğer yalıtım malzemeleri ile sarılmalıdır. Bitkinin ev ortamına getirilmesi ancak daha küçük örneklerde mümkündür. Muazzam büyüme yüksekliği nedeniyle, daha büyük, daha yaşlı bitkiler kolayca taşınamaz.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt