İpek Çiçeği (Kedi Tırnağı) Bakımı

Katılım
2 yıl 2 ay 17 gün
Mesajlar
17,919
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
İpek Çiçeği

İpek çiçeği (Kedi tırnağı çiçeği) tüm canlılığıyla ilkbaharı şenlendiren popüler çiçeklerden biridir. Yalnızca ilkbaharı değil tabii, özellikle kuraklığa karşı dayanıklı oldukları için yaz mevsimini de renklendirirler. Hem de canlılıklarından hiçbir şey kaybetmeden…

Güney Amerika’ya özgü olan bu renkli ipek çiçeklerinin boyları 7-22 cm arasında değişebilir. Bununla birlikte bulundukları alana yoğun bir şekilde yayılırlar.

Parlak renklere sahip olan ipek çiçeklerinin yaprakları minyatür gülleri andırır. Bulutlu günlerde ve geceleri çiçeklenmeseler de oldukça kolay ve hızlı büyürler. Özellikle ilkbaharda, don tehlikesini atlattıktan sonra ekilmişlerse…

Yetiştirilmesi pek de zor olmayan bu çiçek, her yönden cezbedici olsa da kediler ve köpekler için zehirlidir. Bu sebepten, nereye ekileceğine dikkatlice karar vermek gerekir.


İpek Çiçeği


İpek Çiçeği (Kedi Tırnağı Çiçeği) Bakımı​

İpek çiçekleri, çiçeklerini saksıda yetiştirmek isteyenlerin başlıca tercihlerinden biridir. Haksız da sayılmazlar: İpek çiçekleri bahçe girişi, bahçe duvarlarının üstü, pencere kenarları, balkon köşeleri, sarkan sepetler için tatlı seçimlerdendir. Topraktan dışarıya yayılmadığı için küçük alanlarla da uyumludur.

İpek çiçeği (kedi tırnağı) tek yıllık bitkilerdendir. Yaz mevsiminden, sonbahara kadar çiçeklenir ve ölürler. Ancak renklerimiz soldu diye endişe etmemiz gerekmiyor. Çünkü ipek çiçekleri bir sonraki yıl filizlenebilecek tohumlar üretir. Bilindik bir ifadeyle özetlemek gerekirse, ‘’Her son, yeni bir başlangıçtır.’’

İpek Çiçeği


Işık​

İpek çiçekleri, potansiyellerini tam anlamıyla ortaya koyabilmek için günde 6-8 saat kadar güneşe ihtiyaç duyarlar. Gölgeli alanlarda çiçeklenmeleri oldukça zordur.

Toprak​


Killi toprak gibi su tutan topraklar -ne kadar iyi drene edilirse edilsin- ipek çiçeklerinin ihtiyacını karşılayamaz. Kumlu ve iyi drene edilmiş toprak, onlar için uygundur.

İpek Çiçeği Sulama​

İpek çiçekleri yüksek nemi sevmediği gibi, kuraklığa kaktüsler kadar dayanıklı da değillerdir. Toprağın çok hafif nemli olması gerekmektedir. Bu sebepten (bulunduğunuz bölge yağış almıyorsa) çiçeğinizi yaz mevsiminde, haftada 1 defa sulamanız yeterlidir.

İpek Çiçeği


Sıcaklık ve Nem​

İpek çiçeklerinin ısı sevgisi ile nem ihtiyacı ters orantılıdır. Yani düşük nem ve yüksek sıcaklık onlar için idealdir. Bu sebepten -don olmadığı sürece baharın serinliğinde yaşayabilse de- yaz mevsimi gelmeden çiçeklenmez.

Gübre​

İpek çiçekleri kuru toprağa ayak uydurabildiklerinden dolayı gübreye ihtiyaç duymazlar. Yine de çiçeğinizin daha sağlıklı büyümesini daha çok çiçeklenmesini istiyorsanız, ekim esnasında yavaş salınımlı gübre kullanabilirsiniz.


Bununla beraber ipek çiçeklerini büyüme dönemi boyunca 2 defa gübreyle besleyebilirsiniz. Bu dönemde, fosfor oranı yüksek bir gübreyi tercih edebilirsiniz.

İpek Çiçeği


İpek Çiçeği Nasıl Budanır?​

İpek çiçekleri budamaya pek ihtiyaç duymazlar. Sadece ilk büyümeden sonraki büyümelerin oluştuğu ilkbaharda ölü ve hastalıklı görünen parçaları kesebilir, çürümeyi ve mantar riskini önlemek için bitkinizi inceltip hava sirkülasyonunu sağlayabilirsiniz.

İpek Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?​

İpek çiçeklerini çoğaltmak, hayatınızdaki renkleri çoğaltmak gibi bir şey. Çok doğal. Üstelik zor değil. İşte sizin için 2 yöntem:

Çelikleme Yöntemiyle Çoğaltma​

  • İyi bir makas aracılığıyla olgun bir bitkiden, üzerinde en az 1 düğüm bulunan, 10 cm’den uzun bir parça kesin.
  • Kestiğiniz parçayı bütün yapraklardan arındırın ve su dolu bir kâseye koyun.
  • Küçük bir saksıya -yukarıda belirttiğimiz gibi- iyi drene edilmiş kumlu toprak koyun. Turba yosunu ekleyebilirsiniz.
  • Kestiğiniz parçayı, kestiğiniz taraf toprağa gelecek şekilde en az 7-8 cm’lik derinliğe dikin.
  • Nemli kalması için saksınızı plastik bir poşetle kapatın.
  • Saksıyı güneş ışığı alan, 18-23 derece sıcaklıkta seyreden bir alana bırakın. Ara sıra sulamanız yeterli olacaktır. 2 hafta içinde çelikler kök salacaktır. Ardından, tıpkı ipek çiçekleri gibi bakımını yapabilirsiniz.
İpek Çiçeği


Tohumdan Çoğaltma​

  • Yaşadığınız yerdeki son dondan 6-8 hafta önce evinizde, ofisinizde, kısacası kapalı alanda ipek çiçeği tohumlarınızı ekebilirsiniz. Ancak dışarıda yetiştirmek istiyorsanız, donun geçmesini beklemeli ve ortada çiçeğiniz için bir tehlike kalmadığında tohumlarınızı ekmelisiniz.
  • Tohumları, toprağın üst kısmına serpiştirin. Üstlerini çok çok az toprakla örtün ki ışık alabilsinler.
  • -Toprağın hafif nemli olmasına özen gösterin. Tohumlar çimlenene kadar (yaklaşık 2 hafta) toprağın nemini korumalısınız.
  • 2 haftanın sonunda, bitkinize normal bir şekilde bakmaya başlayabilirsiniz.

Not: İpek çiçeğiniz iç mekandaysa, güneş alan bir pencere kenarında bulunması gerektiğini unutmayın.

İpek Çiçeği


Çiçeklendirme​

Bitkiniz az çiçek açıyorsa ya da hiç açmıyorsa sorunun toprağın nem oranıyla ilgili olma ihtimali yüksektir. İpek çiçekleri nemden hoşlanmazlar, bu sebepten nemli ortamda çiçeklenmezler. Onları daha az sulamayı deneyebilirsiniz.

Saksının altında daha çok delik açıp ya da delikleri genişletip suyun daha hızlı akmasını sağlayabilirsiniz. Bitkinizin saksısı kil, seramik gibi su tutan materyallerden yapılmışsa değiştirmeniz gerekebilir.

Eğer nem oranında bir sorun olmadığından eminseniz, bitkinizin yeterince güneş alıp almadığını kontrol etmeniz gerekebilir. Çiçeğinizin günde 6-8 saat güneş aldığından emin olmalısınız.


İpek Çiçeği
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt