İnternet Sitesinin Güvenilirliği Nasıl Anlaşılır?

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 8 gün
Mesajlar
25,269
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal

Site Güvenilirliği Nasıl Kontrol Edilir?​

Bir web sitesinin güvenli olup olmadığı site hakkındaki güvenilirlik kıstasları ile anlaşılır. Eğer güvenli bir site ziyaret edilmiyorsa kullanılan tarayıcı kullanıcıyı uyarır. Güvenilirliği kontrol etmek için yapılacaklar:

Güvenlik Sembollerinin Anlamları Nedir?​

Bir site ziyaret edildiğinde web adresinin yanında bazı semboller çıkar. Bu semboller sitenin güvenirlik sertifikasının olup olmadığı hakkında, tarayıcının bu siteye güvenip güvenmediği hakkında ve tarayıcının siteyle bağlantısının gizli olup olmadığı hakkında detaylı bilgi verir. Bu sembollerin anlamları şunlardır:

Kilit İşareti - Güvenli​

Web adresinde kilit işaretinin olması bu site üzerinden gönderilen ve alınan bilgilerin gizli olduğunu belirtir. Bu işaretin olsa bile gizli bilgileri paylaşırken her zaman dikkatli olmak gerekir. Ziyaret etmek istenilen sitede olunduğundan emin olmak için web adresi çubuğuna dikkatli bakılmalıdır.

Yuvarlak Ünlem İşareti – Bilgi veya Güvenli Değil​

Web adresinde yuvarlak ünlem işaretinin bulunması burada gizli bir bağlantı kurulduğunu gösterir. Yani birileri bu site üzerinden gönderilen veya alınan bilgileri görebilir veya değiştirebilir. Bu durumda şu adımları takip ederek sitenin daha güvenilir bir sürümü ziyaret edilebilir:

Kırmızı Ünlem İşareti – Güvenli Değil veya Tehlikeli​

Bu işaretin bulunduğu web sitelerine gizli ve kişisel bilgilerin girilmemesi tavsiye edilir. Birileri bu site üzerinden gönderilen veya alınan gizli ve kişisel bilgileri görebilir. Hatta mümkünse siteye hiç girilmemelidir.

Bağlantınız Gizli Değil Hatası Nedir?​

Bir web sitesi “Bağlantınız gizli değil” uyarısı verirse kullanılan ağla veya cihazla ilgili bir sorun vardır. Hata içinde HSTS, gizlilik sertifikaları veya geçersiz adlardan bahsediliyorsa aşağıdaki adımları yapın:
IP adresi ile ilgili merak edilenleri IP adresi nedir, nasıl bulunur sayfamızdan öğrenin.

Güvenlik Sertifikası Nedir?​

Bağlantı güvenliği (HTTPS) kullanılan bir web sitesine girilirse sitenin kimliğini tarayıcılara (örneğin; Chrome, Safari, Opera…) kanıtlamak için bir sertifika kullanmak zorundadır. Bu sertifikaya SSL (Secure Sockets Layer) sertifikası denir. Google Chrome tarayıcısı güvenilirliği kanıtlanmış kuruluşlardan alınan sertifikaları almayı zorunlu tutar.

Güvenli Olmayan Bir Web Sitesi Ziyaret Edilirse Ne Olur?​

Bir web sitesinin güvenilir olmasını sağlamak için SSL sertifikası alması gerekir. Kullanılan tarayıcı bir web sitesinin güvenilir olmadığını söylüyorsa bu durumda o sitenin SSL sertifikasının olmadığı anlamına gelir. Web adresinde bulunan asma kilit işareti o sitenin güvenlik sertifikasının vardır demektir. Güvenli alışveriş siteleri nasıl anlaşılır öğrenmek içinalışveriş sitesinin güvenli olduğu nasıl anlaşılır sayfamızı inceleyin.

Kimlik Avı Saldırısı Nedir?​

Kimlik avı saldırısı birilerin kandırması ile kişilerin çevrimiçi ortamlarda kişisel bilgilerinin çalınması işlemidir. Kimlik avı genellikle e-posta veya reklam üzerinden sürekli kullanılan web sitelerine benzeyen siteler aracılığı ile yapılır. Örneğin; kullanılan bankadan geliyor gibi görünen ve banka hesap bilgilerinin onaylanmasını isteyen bir mail kimlik avı saldırısıdır.

Kimlik Avı Siteleri Hangi Bilgileri İster?​

Kredi kartınızı internet alışverişine nasıl açılacağını öğrenmek için kredi kartını internet alışverişine açma , kapatma işleminin nasıl yapılacağını öğrenmek için kredi kartı online alışverişe nasıl kapatılır sayfamızı ziyaret edin.

Kimlik Avı Saldırılarında Ne Yapmak Gerekir?​

Kaynaklar:​

Google Google Chrome Yardım
Google Bağlantı Hatalarını Düzeltme
Google Google Şeffaflık Raporu

Bir web sitesine bağlantımın güvenli olduğunu nasıl anlarım?​

Site Kimliği düğmesi (asma kilit) güvenli bir web sitesini ziyaret ettiğinizde adres çubuğunda görünür. Web sitesinin şifrelenmiş olup olmadığını, doğrulanmış olup olmadığını ve bazı durumlarda sitenin sahibini de çabucak öğrenebilirsiniz. Bu, kişisel bilgilerinizi ele geçirmeye çalışan zararlı sitelerden korunmanıza yardımcı olur.
site identity

Site Kimliği düğmesi adres çubuğunda, web adresinin solunda yer alır. Genelde, güvenli bir web sitesini görüntülerken Site Kimliği düğmesi yeşil bir asma kilit olacaktır.
green lock 42

Bununla birlikte, bazı nadir durumlarda sarı uyarı üçgenli bir asma kilit veya kırık bir asma kilit (kırmızı çapraz çizgili asma kilit) olabilir.
orange triangle grey lock 42
unblocked mixed content 42

Not: Adres satırının solundaki
Site Info button
düğmesine tıklayarak Denetim Merkezini açarsanız bağlantının güvenlik durumu hakkında daha ayrıntılı bilgileri görebilir, bazı güvenlik ve gizlilik ayarlarını değiştirebilirsiniz.

Yeşil asma kilit​

Yeşil bir asma kilit (kuruluş adı olan veya olmayan) şunu gösterir:
green lock address bar 42
Green Padlock Quantum

Yeşil asma kilit simgesinin yanında yeşil şirket/kurum adınında bulunması, web sitesinin (Genişletilmiş Doğrulama (EV) sertifikası) kullandığını gösterir. EV sertifikası, diğer sertifika türlerine kıyasla çok daha sıkı bir kimlik doğrulama süreci sonunda verilen, özel bir sertifika türüdür.
site identity
site identity fx39 Linux en

EV sertifikalarını kullanan sitelerde Site Kimliği düğmesinde hem yeşil bir asma kilit hem de şirket/kurum adı ile web sitesinin sahibinin bulunduğu yer görünür. Böylece site sahibini de bilirsiniz. Örneğin, mozilla .org'a girdiğinizde sitenin Mozilla Corporation'a ait olduğunu görürsünüz.

Sarı uyarı üçgenli gri asma kilit​

Sarı uyarı üçgenli gri asma kilit simgesi, Firefox'la web sitesi arasındaki bağlantının kısmen şifrelendiği ve dışardan dinlemeye karşı korunmadığını gösterir. Bu simge, kendinden imzalı sertifikaya sahip veya güvenilir bir makam tarafından verilmemiş sertifikaları olan sitelerde de görünür.
grey lock yellow tri url bar 42
Fx57GreyPadlockYellowTriangle

"Kısmen şifrelenmiş"in ne anlama geldiğini öğrenmek için Firefox'ta karma içerik engelleme makalesine bakabilirsiniz. Bu sorunu site yöneticisinin çözmesi gerekir.
Not: Adres satırının yanında sarı uyarı üçgenli asma kilit simgesi olan sitelere herhangi bir hassas bilgi (banka bilgileri, kredi kartı bilgileri, T.C. kimlik no gibi) girmemelisiniz.

Kırmızı çapraz çizgili gri asma kilit​

Kırmızı çapraz çizgili gri asma kilit, Firefox ile web sitesi arasındaki bağlantının yalnızca kısmen şifrelendiğini ve dışardan dinlemeye karşı veya (aradaki adam saldırılarına) karşı korunamadığını belirtir.
lock red strikethrough 42
Fx57GreyPadlockRedStrikethrough

Karma içerik engellemesini elle devre dışı bırakmadıysanız bu simge görünmez.
Not: Adres satırının yanında gri veya kırmızı çapraz çizgili asma kilit simgesi olan sitelere herhangi bir hassas bilgi (banka bilgileri, kredi kartı bilgileri, T.C. kimlik no gibi) girmemelisiniz.

İnternet Sitelerinin Güvenilirliği Nasıl Anlaşılır? Alışveriş Sitelerinde Güvenilirlik Kontrolü

İnternet sitelerinin güvenirliğini nasıl anlarız?​

Web Sitesinin Bağlantı Türüne Bakmak​

"https" etiketine sahip olan bir web sitesi, "http" etiketli web sitelerinden daha fazla teste tabi tutulmuş ve daha fazla güvenlik sertifikasına sahip olmuş anlamına gelmektedir.

Kullanılan Tarayıcının Adres Çubuğu ile Sitenin Güvenirliğini Kontrol Etmek​

Adres çubuğuna baktığımızda, web sitesinin adının yazdığı alanın sol tarafında yeşil bir kilit işareti var ise bu, web sitesinin güvenirliğine işarettir.

Web Sitesinin Adresi Üzerinden Yorum Yapmak​

"https" ve "http" uzantılarının yanı sıra bir diğer önemli kısım, web sitesinin hangi uzantı ile bittiğidir.

 
Geri
Üst Alt