İnsanlar Neden Kel Kalır?

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 29 gün
Mesajlar
25,277
Tepkime puanı
8,724
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
İnsanlar Neden Kel Kalır?
Kelliğin henüz bir tedavisi yok. Ancak, hedefe oldukça yakınız çünkü Science 'da yayımlanan yeni bir çalışmada, bilim insanları yaşlılığa bağlı kelliğin sebebini belirlediler. ...

Post Cover Image


Kelliğin henüz bir tedavisi yok. Ancak, hedefe oldukça yakınız çünkü Science 'da yayımlanan yeni bir çalışmada, bilim insanları yaşlılığa bağlı kelliğin sebebini belirlediler.

Tokyo Medical and Dental University'den araştırmacılar, 18 aylık (kıl kaybının başladığı -yaklaşık- yaş) fareler üzerinde deneyler geliştirdiler. Yapılan gözlemlerin ardından; hem kısa hem de görece az sayıda kıl folikülüne sahip farelerin; orijinal foliküllerinin bir şekilde değiştiği bulgusuna ulaşıldı. Aynı deneyi daha sorasında 55-70 yaşları arasındaki insanlarla tekrarlayan araştırmacılar cinsiyetten bağımsız bir şekilde farelerde elde edilen bulgularla aynı sonuçlara ulaştı.

Kök hücreler -herhangi bir hücre tipine değişim gösterebilme kapasitesindeki hücreler- saç foliküllerinde saç büyümesinden sorumludurlar.

Araştırma ekibi; yaşa bağlı DNA hasarının, saç folikülü kök hücresi bakımı için kritik önemdeki COL17A1 isimli bir kollajen proteinin bozulmasından kaynaklandığı bulgusuna eriştiler. COL17A1 eksikliğinden kaynaklı olarak daha fazla kök hücre kötüye gittikçe, saç folikülleri giderek büzülmeye ve epidermik keratonisitlere (üst derimizin %90'ını bu tip hücreler oluşturur) dönüşmeye başlıyor.

Ekip; COL17A1 seviyesinin korunmasının, saç köklerinin bu yaşlanmasının yavaşlamasına sebep olabildiği ve yaşa bağlı saç kaybını azalttığı sonucuna ulaştı. Öte yandan, belki daha da ilginç olanı; araştırma ekibi, saç foliküllerine dair elde ettikleri bu sonuçların diğer organlardaki yaşlanmayla ilgili araştırmalara bir model çalışma oluşturabileceğini umuyorlar.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt