İncir Ağaçları Neden Çiçek Açmaz?

Katılım
2 yıl 2 ay 19 gün
Mesajlar
17,932
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
İncirler teknik olarak bakıldığında aslında bir meyve değil, tersyüz edilen çiçeklerdir..

Onlar aslında meyve değildir, tersyüz edilmiş çiçeklerdir..Çiçekleri armut biçimli bir kozanın içerisinde açıp ardından olgunlaşarak yediğimiz meyvelere dönüşür.

Sonrasında her bir çiçek, bir tane bir tohumlu, ‘aken’ denilen sert kabuğa sahip bir meyve meydana getirir. Her incir birkaç tane aken’den meydana gelir. İncir yediğinizde aslına bakarsanız birden fazla meyve yemiş oluyorsunuz.

Fakat incir sırf bu yüzden alışılmışın dışında bir meyve değil. İncirin çiçekleri içerisinde büyür, bu sebeple ayrı bir polenleşme zamanı isterler. Polenleri yayabilmesi için rüzgarı veya arıları beklemezler.

Bu zamanda incir arısı karşımıza çıkıyor. İncirler, genetik malzemesini yayacak incir arısı olmaksızın türlerini sürdüremezler. İncir arısı da incir olmaksızın hayatını sürdüremez, çünkü larvalarını buraya bırakır. Bu ilişkiye mutualizm denilir.

Dişi incir arısı yumurtalarını bırakma amaçlı erkek incire girer (bu arada erkek incirler yenmiyor). Erkek incirin, arı yumurtalarının yerine gelebilecek bir şekli vardır. Dişi arının kanatları ve anteni, incirin ufak aralığından içeri girdiği zaman kopar, bu sebeple arı içeri girdiği zaman dışarı çıkamaz.

Bu zamandan sonra yaşam döngüsünün devamlılığını sağlama işi yavru arılara geçiyor. Erkek yavru arılar kanatsız doğuyorlar, çünkü tek görevleri dişilerle, yani teknik olarak kız kardeşleriyle çiftleşerek incirin dışına doğru bir tünel kazmaktır.

Erkek arı, yediğimiz dişi incirlerin içine girerse geri dışarıya çıkması mümkün değildir. Çünkü kanatları ve anteni kopar. Bu sebeple maalesef arı içeride ölür, ancak bu gereken bir şeydir çünkü o bayıldığımız meyvenin polenleri böyle dağıtılır.
 
Geri
Üst Alt