- Katılım
- 2 yıl 9 ay 4 gün
- Mesajlar
- 18,707
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 6,357
- Cinsiyet
Terlemeyi sağlayarak ateşi düşürmesi, enfeksiyonlarda, burun tıkanıklığında semptomları azaltması, boğaz ağrısı ve öksürüğü giderici özelliği, sakinleştirici etkisi, tansiyon düşürücü olması, kaşıntı giderici olarak kremlere de eklenmesi, kas, eklem spazmlarını azaltarak ağrı tedavisine faydalı olması gibi pek çok özelliğinden bahsediliyor.
Ihlamur pek çok antioksidan içerir ve antioksidanlar kronik inflamasyon sebebiyle oluşabilecek tip 2 diyabet ve kanser gibi çeşitli hastalıklardan korunmaya yardımcı olabilirler. Ihlamurun çiçekleri ve tomurcukları flavonoid dediğimiz bu antioksidanlardan zengindir ve tilirozit, kuarsetin ve kaempferol gibi antioksidanlar inflamasyonla savaşmaya, hastalık riskini azaltmaya katkıda bulunabilirler.
IHLAMURUN YAPRAĞIMI YOKSA ÇİÇEĞİ Mİ FAYDALI? *
Ihlamurun hem çiçeği hem yaprağı kurutulup demlenebilir. Demlenecek ıhlamurun, çiçek yaprağını taşıması istenmese de, yaprak ile çiçeğin ayrılması güç olduğundan, günümüzde, çiçeğin zarar görmemesi için genellikle çiçek ve yapraklar karışık olarak satılır.IHLAMUR NE KADAR SÜRE SAKLANIR? *
Kurutulmuş ıhlamur kuru ve nemsiz bir ortamda örneğin cam bir kavanozda, 1 yıl kadar saklanabilir, tazeliğini, kokusunu koruyabilir.IHLAMUR FAYDALARI *
- Kalp ve kardiyovasküler sistemde inflamasyona karşı koruyucu etkisi vardır
- Kronik ağrılarda etkili olabilir
- Diüreik (idrar söktürücü) ve terletici etkisi bulunur
- Rutosit ve klorojenik asit gibi diğer bileşenlerle birlikte kan basıncını düşürebilir
- Soğuk algınlığı sırasında ateş düşürmekte etkili olabilir
- İçerdiği esansiyel yağlar stres yönetimine katkıda bulunabilir
- Uykudan önce içildiğinde uykuya geçişi kolaylaştırır, uyku kalitesi ve uyku süresini olumlu etkileyebilir
- Enfeksiyona bağlı ishalde de etkilidir
- Ihlamurda bulunan kuarsetinin; özellikle kalp ve kardiyovasküler sistemde inflamasyona karşı koruyucu olabileceğine, romatoid artriti olanlarda ise ağrı ve semptomları iyileştirebileceğine dair yayınlar bulunmakta. Ancak bu çalışmalarda kullanılan kuarsetin dozunun 500 mg olduğunu, bizim günlük tükettiğimiz miktarın ortalama 10 mg olduğunu ve 80 mg’ın dahi yüksek miktar olarak tanımlandığını unutmamak gerekir.
Ihlamurda bulunan bir diğer antioksidan olan tilirozitin kronik ağrılarda etkili olabileceğini, rutosit ve klorojenik asit gibi diğer bileşenlerle birlikte kan basıncını düşürebileceğini gösteren çalışmalar da vardır. Ihlamurun diüreik (idrar söktürücü) ve terletici etkisinin de tüketim için önemli bir tercih sebebi olduğunu biliyoruz. Özellikle soğuk algınlığı sırasında ateş düşürmekte etkili olabilir. İçerdiği esansiyel yağların ise stres yönetimine katkıda bulunabileceği, uykudan önce içildiğinde uykuya geçişi kolaylaştırabileceği, uyku kalitesi ve uyku süresini olumlu etkileyebileceği, bunu merkezi sinir sistemine etki ederek yaptığı düşünülmektedir.
Bazı çalışmalar ise ıhlamurun, sindirim problemlerini gidermekte ve enfeksiyona bağlı ishalde de etkili olabileceğini belirtmektedir.
Ancak! Ihlamurun fayda sağlığına dair yapılan çalışmalar oldukça sınırlıdır yani elimizde ıhlamurun tedavi edici özelliği olduğunu gösteren yeterli veri/kanıt yoktur ve daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Diğer yandan, ıhlamurda bulunan tüm bu faydalı bileşiklerin miktarı yaprak/çiçek miktarına, hatta tükettiğiniz markaya göre farklılık gösterebilir. Yani 1 kupadan ne kadar faydalı bileşik aldığınızı bilemezsiniz.
IHLAMURU GÜNDE NE KADAR İÇMELİ? *
Avrupa ilaç ajansı ılımlı tüketimin (günde 2-4 gr) güvenli olduğunu belirtmektedir. 250 ml’lik kupa yaklaşık 1,5 g ıhlamur içerir. Çayı koyduktan sonra infuze edecek miktar değişkenlik gösterebildiğinden günde 3 kupayı geçmemek önerilir.
IHLAMURU KİMLER İÇEBİLİR? *
- Ihlamura veya polenine alerjiniz varsa tüketmeyin!
- Kalp hastalığı varsa, tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.
- İlaç etkileşimine dikkat edin. Lityum kullanıyorsanız, ıhlamur dolaşımdaki seviyeleri arttırabilir, dozu etkileyebilir, ciddi yan etki yaratabilir, mutlaka doktorunuza danışın.
- Diüretik kullanıyorsanız dikkatli olun, dehidrate olabilirsiniz.
- Hamile ve emziren kadınlar için çok fazla kanıta dayalı çalışma olmadığından kullanmadan önce doktorunuza danışın. Özelikle son aylarda kasılmaları tetikleyebilir.
- Sakinleştirici etkisinden dolayı araba kullanımı veya ağır makine kullanımda dikkatli olun.
- Tercih ettiğiniz ıhlamura dikkat edin. Ağır metal, pestisit ve mikroorganizma içerebilir! Ihlamur clostridium botulinum sporlarını taşıyabilir ve önemli miktarlarda bulunmamakla birlikte bebeklerde botulizm için risk faktörü olabilir. Özellikle bebek ve çocuklarda tüketimle ilgili doktorunuza danışın.
- Ihlamurunuzu ballı/limonlu, zencefilli, kuru elma/ portakal/mandalina gibi meyvelerle , çubuk tarçınla veya karanfille tatlandırabilir, yaz aylarında ise buzlu çay şeklinde tüketebilirsiniz.