HTML5 Yeni DOCTYPE Bildirimi Tanımlama

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 7 gün
Mesajlar
25,268
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
HTML5 Yeni DOCTYPE Bildirimi Tanımlama


HTML5 Yeni DOCTYPE Bildirimi Tanımlama
<!DOCTYPE html>
Belge türünü ayarlamak için kullandığımız bu etiket, HTML5 ile daha kısa ve kullanışlı bir hale getirilmiştir. Örneğin; XHTML 1.0’da belge türü üç şekilde ayarlanabiliyordu ve tanımlama oldukça uzundu. HTML5, bu karmaşayı ortadan kaldırmış ve geriye doğru uyumluluğu (eski HTML sürümleri ile) korumuştur. Bu etiketin HTML5 ağaç yapısı içinde belgenin en başlında tanımlanması zorunludur. Şimdi önceki HTML sürümlerinde yapılan DOCTYPE tanımlamalarına bakalım.
DOCTYPE tanımlamaları
XHTML 1.0 DOCTYPE (Transitional) tanımlaması:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
XHTML 1.0 DOCTYPE (Strict) tanımlaması:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
HTML 4.01 DOCTYPE (Strict) tanımlaması:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"
"http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
Dikkat ederseniz tanımlamalar oldukça uzun ve aslında Strict olan yapılar geriye doğru uyumluluğu desteklemiyor. Örneğin; sayfanızda XHTML 1.0 DOCTYPE (Strict) tanımlamasını kullanırsanız. Belge içerisinde sadece XHTML 1.0 sürümünde var olan (desteklenen) etiketleri ya da özellikleri kullanmanıza izin verilir. Strict tanımlaması yaparsanız önceki HTML sürümlerinde var olan fakat XHTML 1.0 taraşından desteklenmeyen etiket ya da özellikleri kullanmanıza izin verilmez. İşte bu durum, Strcit yapısının geriye doğru uyumlu olmadığı anlamına gelir.
Belge içerisinde DOCTYPE tanımlamasını yapmazsak, tarayıcı sayfayı Quirks Mod’da çalıştıracaktır. Tam da burada tarayıcı modları ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Tarayıcı modları tarayıcının web sayfasını nasıl yorumladığını/yorumlayacağını gösterir. IE5/MAC sürümü ile beraber tarayıcılarda gösterilecek web sayfalarının standartlara uyması beklenmiştir. Standartlara bağlı kalınmadan yazılan eski web sayfalarının tarayıcılar taraşından gösterilebilmesi için IE5 ile beraber Microsoft DOCTYPE kavramını ortaya atmıştır. Buna göre web belgesinin en başlında DOCTYPE tanımlaması olan sayfalar standart modda, DOCTYPE tanımlaması olmayan (eski sayfalar) tuhaf modda çalışır. Diğer tarayıcı firmalarının da benimsemesi ile Tarayıcı Modları kavramı ortaya çıkmıştır.
Standard olarak üç tane tarayıcı modu bulunmaktadır. Şimdi bunları inceleyelim.
Tarayıcı Modları
  • Quirks Mode: DOCTYPE tanımlamasını yapmazsak tarayıcının sayfayı Quirks Mod’da çalıştıracağını söylemiştik. Bu durumda sayfanız oluşturulurken tarayıcı W3C standartlarına bağlı kalmaz. Sayfa görünümü ya da elemanların yerleşimi kullanılan tarayıcıya bağlı olarak değişiklik gösterebilir. DOCTYPE tanımlaması yapmamış iseniz; web sayfanız tarayıcının var olan eski kurallarına göre değerlendirilecek ve tarayıcıda oluşturulacaktır. Tarayıcı, Quirks modda çalıştığında farklı tarayıcılarda CSS özelliklerinin doğru olarak sayfa elemanlarına uygulanmasında farklı problemler çıkabilmektedir. Ayrıca tarayıcı Quirks Modda kurallara bağımlılık açısından daha esnek davranacaktır. Örneğin; DOCTYPE tanımlaması yapmazsanız IE6 ve alt sürümleri W3C kutu modeli yerine kendi kutu modelini kullanır.
  • Standart Mode: DOCTYPE tanımlaması yaparak sayfamızın tarayıcı taraşından standart modda gösterileceğini belirtmiş oluruz. Standart modda tarayıcılar standartlara dayalı sayfamızı yorumlayacaktır. Standart modda tarayıcı sıkı bir denetim yapar ve sayfa görüntüsü oluşturur. HTML5 bildiriminde no quirks mode olarak adlandırılmıştır.
  • Almost Standart Mode: Standart mod ile hemen hemen aynı olan bu mod; Opera, Safari, Chrome, Firefox ve IE8 taraşından desteklenmektedir. HTML5 bildiriminde limited quirks mode olarak adlandırılmıştır.
 
Geri
Üst Alt