Hastayken ne yenir, ne yenmez?

Katılım
2 yıl 3 ay 6 gün
Mesajlar
17,997
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,196
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 11376

Grip olduğumuzda neler yemeliyiz?​

Kırmızı biber: Kırmızı biberin içinde bulunan kersetin; hem enfeksiyon, hem virüslerle savaşan en güçlü antioksidanlardan biridir. Aynı zamanda da doku hasarını tedavi eder. C vitamini açısından da zengin olan kırmızı biber, kısa sürede grip semptomlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Et suyu ya da tavuk suyuna çorba: Grip olduğumuzda ilk yapılan tavuk ya da et suyuna çorbadır... Araştırmalara göre her ikisi de, enfeksiyon giderme özelliği sayesinde soğuk algınlığı ve gribe karşı en etkili yiyeceklerden biri olabiliyor.

Grip, soğuk algınlığı ve ateşli rahatsızlıklara iyi gelmeyen yiyecekler​

Kabuklu yemişler: Özellikle fındık başta olmak üzere kuruyemişler bol miktarda E vitamini ve çinko içerirler ve bu sayede vücut enfeksiyonlara karşı savaşabilir. Ama bir yandan da mide; kuruyemişlerin içindeki sağlıklı yağları parçalarken oldukça zorlanır ve hastalıkla mücadele edecekken tüm enerjisini sindirime harcamak zorunda kalır.
Ispanak, çilek, domates: Pek çok yiyecekte histamin bulunur. Histamin ise vücuttaki alerjik olayları tetikler. Bazı gıdalar da vücuttaki histamini açığa çıkarır ve vücuttaki savunma mekanizmalarını hareketlendirir ve sonuç olarak özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi ateşli hastalıkların etkileri artar. O nedenle ıspanak, çilek ve domatesten uzak durmakta fayda var.
Brokoli: Oldukça lifli bir besin olan brokoli aynı zamanda A ve C vitamininden de oldukça zengindir. Ama bu iyi özelliklerin yanında bağırsaklar, brokoliyi sindirirken içerdiği lifler nedeniyle güçlük çeker ve vücudun kendisini iyileştirmek için enerji harcamaya gücü kalmaz.

Baş ağrısına neler iyi gelir?​

Et: Kırmızı et, tavuk gibi etten gelen proteinler riboflavin ve koenzim Q10 içerir. Vücudun enerji akışını sağlayan bu çok önemli iki öge, beyindeki enerji metabolizmasını harekete geçirerek migren ağrılarında bile olumlu etkiye sahiptir.
Salatalık: Vücutta su azaldığında, yetersizlik oluştuğunda beyin de dahil olmak üzere tüm sıvı akışı durur, sonuç da baş ağrısı olur. Su açısından zengin, salatalık, karpuz gibi besinler vücudun su dengesini kurar ve baş ağrısının geçmesini sağlar.

Baş ağrısında neler yenmez?​

Beklemiş peynir: Eski kaşar, parmesan gibi üretimden sonra bekleyen peynirler; vücutta histamin seviyesini yükseltir, kan damarlarının genişlemesine neden olarak baş ağrısını artırır.
Fermente ürünler: Tiramin adı verilen amino asitler, fermente ürünlerin içinde bulunur ve kan damarlarını genişleterek baş ağrısını tetikleyebilir. Fermente edilmiş süt ürünleri (yoğurt, kefir vs), turşular, sucuk ve benzeri et ürünleri, tarhana gibi fermente tahıllar baş ağrısına iyi gelmeyecektir.

Öksürük ve boğaz ağrısına karşı ne tüketelim?​

Yumurta: Yutulması son derece rahat olan yumurta, aynı zamanda D vitamini ve çinko içeriği sayesinde bağışıklık sisteminin virüs ve bakterilerle savaşmasında yardımcı olur. Yumurtanın içindeki proteinler de hastalıkla savaşta yardım sağlayan antikorlara dönüştürülebilir.
Bal: Boğazdaki tahrişi rahatlatan bal, doğal öksürük şurubudur. Ayrıca antibakteriyel özelliği bulunan balın mikroplara karşı çok etkili olduğu da kanıtlarla sunulmuştur.

Öksürük ve boğaz ağrısında tüketilmemesi gerekenler​

Turunçgiller: Boğaz ağrısı hissettiğimizde ilk yaptığımız; portakal, mandalina gibi turunçgilleri tüketmektir. C vitamini ve potasyum gibi besin ögelerini almak harika bir fikirdir ama öte yandan portakal ve greyfurt asidiktir ve boğaz ağrısını artırabilirler.

İshale iyi gelen yiyecekler​

Yulaf: Son derece yumuşak olan yulaf, sindirim sisteminin bağırsaklara geçişini kolaylaştıracak lifi içerir. Ayrıca enfeksiyona karşı koruyucu selenyum ve bakterilerle virüslere karşı etkili çinko içerir.
Beyaz pirinç: Sindirim sistemini rahatlatan, yumuşak ve kolay sindirilebilen pirinçte nişasta ve lif içeriği azdır. İshale karşı son derece etkilidir.
Muz: İshal ve kusma sırasında vücudun tüm potasyum depoları boşalır. Bedenimizin su dengeleyicisi olan potasyum hücre yapısını da koruyan bir mineraldir. Sarıdan çok yeşile yakın, az olgunlaşmış muz tüketmek, dirençli nişasta içeriğiyle bağırsaklardaki iyi bakterileri çoğaltmaya da yardımcı olur.
 

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 27 gün
Mesajlar
25,277
Tepkime puanı
8,724
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Yumurta: Yutulması son derece rahat olan yumurta, aynı zamanda D vitamini ve çinko içeriği sayesinde
D vitamini sadece güneşten alır insanlar deniliyordu.. D yumurtaya'mı geçiş yapmış..
 

Cheerful

lalalalalala*
Katılım
3 yıl 5 ay 15 gün
Mesajlar
881
Tepkime puanı
665
Yaş
27
Konum
Jüpiter
İsim
cemo
Meslek
boş yapmak
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
cukulata herseye iyi gelir
 
Geri
Üst Alt