1- Pirinç ve Fasulye
Bu gıdaların her ikisi de tek başına sağlıklı seçimlerdir ancak bir araya geldiklerinde daha da harika olabilirler. Eksiksiz bir protein, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içeren bir proteindir. Örneğin yumurta, birçok aminoasit içermesiyle mükemmel bir protein kaynağı olarak kabul edilir. Bitkisel gıdalar ise bütün aminoasitleri tek başlarına bulundurmazlar. Pirinçte bulunan amino asitler, fasulyede bulunanları tamamlar ve birlikte yenildiğinde yüksek kaliteli ve eksiksiz bir protein deposu oluştururlar. Diğer bir deyişli kuru fasulye-pilav ikilisi, tam bir öğün yapar!
2- Domates ve koyu yapraklı sebzeler
Ispanak ve lahana gibi koyu yapraklı yeşillikler yüksek miktarda demir içerir ancak bu bitkilerden C vitamini yardımı olmadan demiri emmek zordur. Demir deposu koyu yapraklı sebzeleri C vitamini içeren domates, limon gibi besinlerle birlikte tüketmek, bu zenginlikten en iyi şekilde yararlanmanızı sağlar.
3- Yumurta ve peynir
Kalsiyum ve D vitamini, sağlıklı kemiklerin desteklenmesine yardımcı olmak için işbirliği içinde çalışır. Yumurta sarısı D vitamini içerir ve peynir de gerekli kalsiyumu sağlayarak bir bardak sütün yerine geçebilir.
4- Yulaf ve su
Lifli içeriği ve sindirime yardımcı olmasıyla yulaf, oldukça sağlıklı bir öğün oluşturabilir ancak tüm faydalarını görebilmeniz için su ile emilmesi gerekir. yulafın sunduğu yararlardan faydalanmak için yeteri kadar su tükettiğinizden emin olun.
5- Domates ve zeytinyağı
Antioksidan likopen, sağlıklı bir kalbin desteklenmesine yardımcı olur, plak oluşumunu önleyebilir ve kolon kanseri riskini azaltabilir. Domates sosu, çorbası ve salça gibi pişmiş domates ürünleri en iyi likopen kaynaklarıdır. Likopenin maksimum düzeyde emilebilmesi içinse pişirme aşamasında zeytinyağı kullanılması önerilir.
Bu gıdaların her ikisi de tek başına sağlıklı seçimlerdir ancak bir araya geldiklerinde daha da harika olabilirler. Eksiksiz bir protein, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içeren bir proteindir. Örneğin yumurta, birçok aminoasit içermesiyle mükemmel bir protein kaynağı olarak kabul edilir. Bitkisel gıdalar ise bütün aminoasitleri tek başlarına bulundurmazlar. Pirinçte bulunan amino asitler, fasulyede bulunanları tamamlar ve birlikte yenildiğinde yüksek kaliteli ve eksiksiz bir protein deposu oluştururlar. Diğer bir deyişli kuru fasulye-pilav ikilisi, tam bir öğün yapar!
2- Domates ve koyu yapraklı sebzeler
Ispanak ve lahana gibi koyu yapraklı yeşillikler yüksek miktarda demir içerir ancak bu bitkilerden C vitamini yardımı olmadan demiri emmek zordur. Demir deposu koyu yapraklı sebzeleri C vitamini içeren domates, limon gibi besinlerle birlikte tüketmek, bu zenginlikten en iyi şekilde yararlanmanızı sağlar.
3- Yumurta ve peynir
Kalsiyum ve D vitamini, sağlıklı kemiklerin desteklenmesine yardımcı olmak için işbirliği içinde çalışır. Yumurta sarısı D vitamini içerir ve peynir de gerekli kalsiyumu sağlayarak bir bardak sütün yerine geçebilir.
4- Yulaf ve su
Lifli içeriği ve sindirime yardımcı olmasıyla yulaf, oldukça sağlıklı bir öğün oluşturabilir ancak tüm faydalarını görebilmeniz için su ile emilmesi gerekir. yulafın sunduğu yararlardan faydalanmak için yeteri kadar su tükettiğinizden emin olun.
5- Domates ve zeytinyağı
Antioksidan likopen, sağlıklı bir kalbin desteklenmesine yardımcı olur, plak oluşumunu önleyebilir ve kolon kanseri riskini azaltabilir. Domates sosu, çorbası ve salça gibi pişmiş domates ürünleri en iyi likopen kaynaklarıdır. Likopenin maksimum düzeyde emilebilmesi içinse pişirme aşamasında zeytinyağı kullanılması önerilir.