- Katılım
- 3 yıl 5 ay 19 gün
- Mesajlar
- 170
- Tepkime puanı
- 82
Gulaş nasıl yapılır? Gulaş yemeğinin vazgeçilmez baharatı hangisidir?
Dünya Mutfakları içinde Macaristan Gulaş yemeği ile ön plana çıkan Gulaş yemeği ile kendini duyurmuş bir ülke. Peki Gulaş ne anlama geliyor? Gulaş yemeğinin vazgeçilmez baharatı hangisi? Gulaş ile et sote aynı şey mi? İşte lezzetli bir gulaş tarifi ve hakkında bilinmesi gerekenler..
Gulaş yemeğinin tarihi ve ve anlamı
Gulaş (Macarca: Gulyás), Macaristan’ın geleneksel yemeklerinden biridir. Genellikle dana eti, soğan, kırmızı biber ve biberden yapılır. Gulaşın kökeni, 9. yüzyılda Macar çobanların yediği bir haşlama yemeğidir.9. yüzyılda Macar çobanlar, sürüleri otlatmaya götürmeden önce yola çıkarken, yanlarına taşıyabilecekleri yiyecekler alırdı. Kuşbaşı etleri soğan ve diğer tat vericilerle birlikte ağır ateşte yağı eminceye dek pişirir, daha sonra yemeği kurutur ve koyun işkembesinden yapılan tulumlarda saklardı. Kurutulmuş haldeki yiyeceğin yenilecek kadarına su katarak, yemek ya da çorba şeklinde hazırlardı.Yemeğin adı, Macarcada “sığır güden kişi, çoban” anlamına gelir.
Günümüzde gulaşın vazgeçilmez baharatı kabul edilen kırmızı biber, yemeğe 18. yüzyılda eklenmeye başlandı. Klasik “tencere gulaşı”, soğanla kuşbaşı doğranmış sığır ya da koyun etinin kızartılmasıyla yapılır.
Bu yemeğe tamamlayıcı olarak, sarımsak, kimyon, domates, yeşil biber ve patates de konulur.
Székely gulyás
Macaristan’a özgü bir başka yemek olan székely gulyás da domates, soğan, kimyon ve ekşi krema katılarak yapılan bir tür domuz ve salamura lahana haşlamasıdır. (Sauerkraut)Ayrıca, Macaristan’da gulaş benzeri Pörkölt adı verilen bir yemek de yapılır. Bunlara benzer yemekler, Macaristan dışında, Kuzeydoğu İtalya’dan Karpatlar’a eski Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ülkelerinde yaygın olarak pişirilir.
Gulaş yemeğinin anavatanı Macaristan hakkında bilmeniz gerekenler
Orta Avrupa’da Karpatlarda kurulu olan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Komşuları batıda Avusturya ve Slovenya, kuzeyde Slovakya, doğuda Romanya ve Ukrayna, güneyde Sırbistan ve Hırvatistan’dır.Başkenti Budapeşte olan Macaristan, OECD, NATO, AB, Visegrád Grubu ve Schengen üyesidir. Ülkedeki resmi dil, Fin-Ugor dillerinden olan ve Avrupa Birliği’nin 24 resmi dilinden biri olan Macarcadır.
Bu bağlamda Macarca, Avrupa Birliği’nde Fince, Estonca ve Maltaca ile beraber Hint-Avrupa dillerinden olmayan dört dilden biridir.
Bonus) İşte sürpriz orjinal Gulaş tarifi
.
Gulaş nasıl yapılır?
Porsiyon 4Hazırlama süresi: 30 dk
MALZEMELER
- Yarım kilogram kuşbaşı dana eti
- 2 adet soğan, 3 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet kırmızı biber
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı tuz (arzuya göre)
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kekik
- 1/2 çay kaşığı kimyon
- 1 yemek kaşığı tepeleme un
- 2 su bardağı su
YAPILIŞI
- Lezzetli bir gulaş için öncelikle geniş bir tencerede sıvı yağ ve tereyağı kızdırın.
- Doğranmış soğan, kırmızı biber ve sarımsakları 2-3 dakika yağda çevirdikten sonra tüm baharatları ekleyin ve karıştırın.
- Ardından etleri ilave ederek suyu çekene kadar kavurun. Salçayı ekleyip, kokusu çıkana kadar karıştırın ve ardından suyu ekleyin.
- Ayrı bir kasede, unu ve yemeğinizden 1 kepçe suyu pürüzsüz bir hale gelene kadar karıştırın ve yavaş yavaş tencereye ekleyin.
- Bir taşım kaynadıktan sonra, ocağın altını kısın ve etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Macar gulaşı servis tabağına alın