Fittonia Çiçeği Bakımı ve Çoğaltma

Mesajlar
16,954
Çözümler
1
Tepkime puanı
5,714
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 10127
Fittonia, en dekoratif ev bitkilerinden biridir. İnce damarlı yapraklarının her biri benzersizdir ve harika bir manzara sunar. Bakım söz konusu olduğunda, fittonia çiçeği diğer bitkilerden biraz daha talepkardır. Ancak muhteşem bir görüntüsü olduğundan, artan bakım talepleri kesinlikle buna değer…
Tropikal yağmur ormanlarından gelen fittonia, düz ve düşük büyüme modeline sahip küçük yapraklara sahiptir. Kısa saplarda karşılıklı büyüyen 4 ila 12 cm uzunluğundaki yapraklar yuvarlak, oval ve bir noktaya doğru sivrilen yapıdadır. Yeşil yapraklar üzerinde gümüşi beyaz veya güçlü kırmızı renkte görünen ince damarlar, fittonia türlerinin özel bir özelliğidir.

Fittonia Çiçeğinin Özellikleri​

Acanthus familyasının popüler türlerinden olan fittonia, Güney Amerika’ya özgü bir bitkidir. Doğal ortamı Kolombiya’dan Peru’nun tropik yağmur ormanlarına kadar uzanır. 15 farklı türü bulunmaktadır ancak bunlardan sadece ikisi ev bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Bunların boyları da 15 cm ve 60 cm arasında farklılık göstermektedir.


Fittonia bazen su bitkisi olarak da sunulmaktadır. Ancak su bitkisi değildir ve akvaryum için uygun değildir. Su altında kalan alanlarda uzun süre hayatta kalamaz. Bu tür koşullarda, birkaç hafta içinde yaprakları çürümeye başlar ve suyu kirletir.

Fittonia Çiçeği Bakımı​

Yağmur ormanlarına özgü bir tür olan fittonia, çoğu ülkede dış mekan iklim koşullarıyla baş edemez ve bu nedenle iç mekan bitkisi olarak yetiştirilir. Ancak bakımı sanıldığı kadar kolay değildir. Yaşamak için ılıman enlemlerde bulunanlardan çok farklı koşullara ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, bakımı biraz uzmanlık gerektirir ve yeni başlayanlar için önerilmez.

Konum ve Sıcaklık​

Fittonia çiçeği, güzel bir zemin örtüsü veya alçak tırmanıcı bitkiler olarak büyür. En iyi şekilde teraryumda yetiştirilir. Çünkü sadece bu tür ortamlarda elde edilebilecek çok yüksek, sabit bir neme ihtiyaçları vardır. Ayrıca durgun havayı sevmezler ve iyi bir hava değişimi sağlanmalıdır.


Yüksek ağaçlarla kaplı yağmur ormanlarının en alt tabakasında yetiştiğinden, gölgeli ve aydınlık bir yerde rahat hissederler. Doğrudan güneş ışığından kesinlikle kaçınılmalıdır. Yaz aylarında en az 24 santigrat derecelik bir oda sıcaklığı ve yüksek nem (en az yüzde 50 ila 60) idealdir.

Kışın ise ortam sıcaklığı en az 18 santigrat derece olmalı, geceleri 16 santigrat derecenin altına düşmemelidir. Soğuk hava akımından hiç hoşlanmazlar. Bu nedenle, kışın odayı havalandırırken sıcaklığın çok düşmemesine dikkat edilmelidir. Ek olarak, kış aylarında kuru iç havayı kabul ederler.

Toprak ve Saksı Seçimi​

Fittonia nemi iyi bir şekilde tutabilen ancak asla ıslanmayacak kadar geçirgen olan humuslu toprakta büyür. Yüksek kaliteli, iyi drene edilmiş saksı toprağı tercih edilmeli ve pH değeri 5 ila 6,5 civarında, yani zayıf asidik aralıkta olmalıdır. Su tahliye deliği olan bir saksı seçilmeli ve iyi bir drenaj sağlamak için alt kısma çanak çömlek parçaları veya genişletilmiş kil yerleştirilmelidir.

Fittonia geniş, yassı bir kök sistemi oluşturur. Bu nedenle, geniş ve düz saksılara iyi uyum sağlar. Saksı değişimi her yıl yapılmalıdır. Saksılama için ilkbahar veya yaz mevsiminin başı doğru zamandır. Bitki büyürken, saksıdaki toprağı sıkılaştırma eğilimindedir. Su birikmesini önlemek için taze toprak ve biraz daha büyük bir kap kullanılmalıdır.

Sulama​

Bitkinin altındaki toprak her zaman orta derecede nem içermelidir. Eğer toprak çok ıslanırsa, fittonia çiçeği kısa süre sonra çürüyecektir. Bu nedenle, yalnızca toprağın üst kısmı biraz kuru hissedildiğinde su verilmelidir. Ayrıca hiçbir koşulda su birikintisi oluşmaması için su tahliyesinin işler durumda olmasına dikkat edilmelidir. Kısa süreli kuraklık bitki için iyi değildir ancak genellikle tolere edilir.


Kışın bile alt tabaka asla tamamen kurumamalıdır. Aksi takdirde yaprakları kurur. Bitki çok ıslaksa, yapraklar rengini kaybeder, düşer ve kök çürümesi meydana gelebilir. Fittonia çiçeği için oda sıcaklığında düşük kireçli su uygundur. Ayrıca nemi artırmak için (özellikle yaz aylarında) düzenli aralıklarla su püskürtülebilir.

Gübreleme​

Fittonia çiçeğinin büyüme aşamasında, yani Mart’tan Eylül’e kadar, sulama suyuyla birlikte her iki haftada bir sıvı gübre uygulanır. Bununla birlikte, yüksek konsantrasyonlu sıvı gübrelerin seyreltilmesi esastır. Üreticinin önerdiği gübre dozunun yarısını vermek yeterlidir. Kışın ise bu iç mekan bitkisinin yaklaşık dört haftada bir gübrelenmesi yeterlidir.

Çoğaltma​

Fittonia, baş ve sürgün kesimleri ile ilkbaharda kolay bir şekilde çoğaltılabilir. Kesim, eşit parça turba ve kum karışımına yerleştirilir. Üzeri plastik bir torba ile kaplanır ve güneşli olmayan ama aydınlık bir konuma yerleştirilir. Yavru bitkinin köklenmesi için minimum 20 °C sıcaklığa ihtiyacı vardır. Bitki kök salana kadar beklenir ve ardından uygun bir toprak karışımıyla daha büyük bir saksıya 3 ila 6’lı gruplar halinde aktarılır.

Bununla birlikte, çoğaltma sadece bitki popülasyonunu artırmak için kullanılmaz. Fittonia, kural olarak yaklaşık iki yıl sonra güzelliğini kaybeder. Daha sonra ise genellikle atılır ve yenileriyle değiştirilir. Bunun yerine, ana bitkiyi yukarıda bahsedildiği gibi çoğaltmak daha mantıklıdır.

Hastalıklar ve Zararlılar​

Fittonia türleri oldukça sağlam bitkilerdir. Haşere istilası, özellikle hava kuru olduğunda meydana gelebilir. Genç sürgün uçları zaman zaman yaprak bitleri tarafından saldırıya uğrar. Ayrıca bitkinin üzerine örümcek akarları da gözlemlenebilir. Örümcek ağları, yaprak aksilleri ve sıralı yaprak kenarlarında oluşur. Su püskürtülürse, ağlar net bir şekilde görünür hale gelir. Ek olarak, fittonia çiçeği insanlar ya da evcil hayvanlar için toksik değildir.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt