Fırında lor peynirli pazı dolması
Lifi pazıdan, çinkosu ve B12 vitamini bulgurdan gelen tadı damağınızda kalacak yumuşacık bir dolma tarifi.
MALZEMELER
- 1 demet pazı
- İÇ HARCI İÇİN:
1 soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağı pilavlık iri bulgur
150 g lor peyniri
4 yemek kaşığı kaymak - ÜZERİ İÇİN:
3 yemek kaşığı kaymak
- İç harcı için yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında hafif soteleyin.
- Salçalar ve bulguru ilave edip salçanın kokusu çıkıncaya kadar 4-5 dakika daha kavurun.
- Ardından bulgurun üzerini geçecek kadar su ilave edin.
- Su kaynadıktan sonra altını kısıp kapağı kapalı olarak demlenmeye bırakın. (Bulgurun yumuşacık olması gerekmiyor, hafif dişe gelecek kıvamda olması yeterli. Bulgur çok kıtır kalırsa demlenmeye bırakmadan önce bir miktar daha sıcak su ilave edebilirsiniz.)
- Bulgur demlenip suyunu çektiğinde lor peyniri ve kaymağı ekleyip tencereyi bir kenara alın.
- Yıkadığınız pazı yapraklarını kaynar suda 2 dakika haşlayın ve hemen buzlu su dolu bir kaba alarak şoklayın. Böylelikle yapraklar canlı yeşil renklerini kaybetmeyecekler.
- Ardından pazı yapraklarının suyunu süzüp bir kaba alın.
- Hazırladığınız bulgurlu harçtan yapraklarınızın boyutuna göre bir yemek kaşığı kadar koyarak klasik usül sarın.
- Sardığınız dolmaları bir fırın kabına tek kat olacak şekilde dizin.
- Üzerlerine kaymak ekleyip bir su bardağı su gezdirin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin.
- Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.