Filler Neden Kansere Yakalanmıyorlar?

Katılım
1 yıl 3 ay 14 gün
Mesajlar
2,163
Tepkime puanı
571
Cinsiyet
bPg20e


Bilim adamları filleri şöyle açıklıyor: "Filler... Kanser düşmanı dev yaratıklar. Hasarlı hücreyi kansere dönüşmeden önce öldürüyorlar"


Bilim adamlarının geçtiğimiz hafta yayınladıkları bilimsel makalede fil genlerinin kanserler mücadele kapsamında insanoğluna çok önemli ipuçları verebileceği açıklandı.


Filler, insanlara nazaran vücutlarında 100 kat daha fazla hücre bulundursa da ok az oranda kansere yakalanıyorlar. Normalde 50-70 yıl yaşayan bu canlıların 100 kat daha fazla kansere yakalanma riski olması lazım. 100 kat fazla hücreden birisi mutasyona uğrasa yayılıp hastalık yayabilir.


Ama teknik olarak düşünülen gerçekleşmiyor ve insanlarda kansere yakalanma riski %25 iken fillerde bu oran %5'e düşüyor.


Peki Neden?


Arizona Üniversitesinden ve Utah Üniversitesinden bir grup bilim adamı bunun nedenini açıklayabileceklerini söylediler. Fillerin genlerini inceleyen bilim adamları fillerin DNA'larında bir aykırılık gördüler. Ve ortaya şu sonuç çıktı: "Evet, filler tümorlü hücreleri kansere dönüşmeden önce durduran bir gene sahipler"


"Vücutlarında en az 40 tane p53 geni kopyası var" P53 kanser azaltıcı ve önleyici özellikleriyle bilinen çok önemli bir proteindir. Buna karşılık insanlarda bu genlerden sadece 2 kopya var.


Bunun dışında bu dev hayvanlar zarar görmüş hücreleri de hemen tespit ediyorlar. Zarar görmüş bu hücreleri kurtarılabilecek gibiyse tamir ediyorlar, tamir edilecek gibi değil de kansere dönüşecekse o anda öldürüyorlar.


Bilim adamları fillerden bir akyuvar hücresi çıkarıp buna deforme ettiler ve filin anında bu hücreyi öldürdüğünü gördüler.


Utah Tıp Üniversitesinden Joshua Schiffman "Deforme olmuş bir hücreyi öldürürseniz o hücre kanser hücresine dönemez. Bu belki de bizim yaklaşımımızı değiştirmemize işaret ediyor. Biz şu anda insanlarda kanserli hücrenin bölünmesini önlüyoruz. Halbuki o hücreyi öldürmek en güçlü çözüm" diyor.




Peki Fillerin Yaptığını İnsanlar da Yapabilir mi?


Schiffman "Fillerin genetik olarak kanserle savaşan koruyucuları olmasaydı çoktan ölmüşlerdi. Mantıklı bir yaklaşımla fillerin oldukça fazla deforme olmuş hücreye sahip olduklarını fakat bunları kansere dönüşmeden öldürdüklerini söyleyebiliriz." diyor ve sözlerine şu önemli cümleyi ekliyor: "Bizce daha fazla p53 üretmek doğanın bu canlıları hayatta tutma yolu"


Schiffman "Doğa zaten kanserle nasıl savaşılacağını biliyor. Şimdi bizim yapmamız gereken diğer hayvanları da incelemek. Başka tür hayvanları da inceleyip bu problemle nasıl başa çıktıklarını gözlemleyeceğiz ve daha sonra bu üstün donanımlarını insana da entegre etmeye çalışacağız" dedi.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt