FAT32, exFAT ve NTFS Ne İşe Yarar?

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 11 gün
Mesajlar
25,269
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Windows İşletim sisteminde, ister dahili bir sürücüyü, ister harici sürücüyü formatlayın, Windows size üç farklı dosya sistemi kullanmayı seçmenizi ister. Windows üç farklı dosya sistemini desteklemektedir. NTFS, FAT32 ve exFAT. Bir dosya sistemi, bir sürücünün düzenlenmesinin bir yolunu sunar. Verilerin sürücüye nasıl depolandığını ve dosyalara hangi tür bilgi eklenebildiğini belirler. NTFS en modern dosya sistemidir. Windows NTFS sistem sürücüsü varsayılan olarak çoğu taşınabilir olmayan sürücüler için kullanır. FAT32, NTFS kadar etkili olmayan ve büyük bir özellik kümesi olarak desteklemez ama diğer işletim sistemleriyle daha fazla uyumluluk sunan daha eski bir dosya sistemidir. exFAT, FAT32 için modern bir yedektir ve NTFS’den daha fazla aygıt ve işletim sistemi desteklemektedir.

dosya-sistemi.png


NTFS, Windows’un varsayılan olarak kullanmayı sevdiği modern bir dosya sistemidir. Windows’u yüklediğinizde, sistem sürücünüzü NTFS dosya sistemi ile biçimlendirir. Şimdi dosya sistemlerini tek tek ele alalım.

FAT16

FAT16 dosya sistemi 1981’de MS-DOS ile döndü. Başlangıçta bir disket sürücüsündeki dosyaları işlemek üzere tasarlanmış ve sabit diskleri ve hatta dosya adlarını orijinal sınırlamadan 8.3 karakterden daha uzun süre işleyebilmesi için yıllar içinde ufak değişiklikler yapmıştır. FAT16’nın en büyük avantajı, Windows 95/98 / Me, OS / 2, Linux ve UNIX’in bazı sürümleri de dahil olmak üzere çok çeşitli işletim sistemlerinde uyumlu olmasıdır. FAT16’nın en büyük problemi, bölüm başına sabit bir maksimum küme sayısına sahip olması, böylece sabit diskler büyüdükçe, her kümenin boyutu daha da büyümek zorunda kalıyor. 2 GB’lık bir bölmede, her küme 32 kilobayttır, yani bölümdeki en küçük dosyanın bile 32 KB’lik alanı kaplayacağı anlamına gelir. FAT16 ayrıca, erişim denetim listelerini kullanarak sıkıştırma, şifreleme veya gelişmiş güvenlik desteklemez.

FAT32

Başlangıçta Windows 95 Service Pack 2’de tanıtılan FAT32 dosya sistemi, bölüm başına çok daha fazla sayıda küme sağlayan orijinal FAT16 dosya sisteminin bir uzantısıdır. Bu nedenle, bir FAT16 dosya sistemine kıyasla genel disk kullanımını büyük ölçüde gelişmiştir. Bununla birlikte, FAT32, FAT16’nın diğer tüm özellikleri mevcuttur ve önemli bir ek özellikleri vardır.
FAT32, Windows’un kullandığı üç dosya sisteminin en eskisidir. MS-DOS ve Windows ‘ta kullanılan eski FAT16 dosya sistemini değiştirmek için Windows 95’e kadar vardı.

FAT32 dosya sistemi yaşının avantajları ve dezavantajları vardır. En büyük avantajı, o kadar eski olduğu için, satın aldığınız flash sürücüler, oyun konsolları gibi herhangi bir aygıtta ve USB ile bağlanan herhangi bir şeyde maksimum uyumluluk sağlamak için FAT32 ile biçimlendirilmiştir.

FAT32 sürücüsündeki bir dosya boyutu 4 GB’dan fazla olamaz. Bir FAT32 bölümü de 8 TB’dan fazla olamaz.
FAT32, USB flash sürücüleri ve diğer harici medyalar için uygundur. Özellikle bunları Windows PC’lerden başka bir yerde kullanacaksanız dahili bir sürücü için FAT32 dosya sisteminde olmalıdır. FAT32, NTFS dosya sisteminde yer alan izinlere ve diğer güvenlik özelliklerine sahip değil. Windows’un yeni sürümleri artık FAT32 ile biçimlendirilmiş bir sürücüye yüklenmiyor. Windows işletim sistemleri NTFS ile biçimlendirilmiş sürücülere kurulabilmektedir.

Uyumluluk: Windows, Mac, Linux, oyun tüm konsol (PlayStation, Xbox vs) sürümleriyle ve pratik olarak USB portlu herhangi bir şeyle çalışır.

Sınırlar: 4 GB maksimum bir dosya boyutu, 8 TB maksimum bölüm boyutu.
İdeal Kullanım: 4 GB veya daha büyük boyutta bir dosyaya sahip olmadığınızı varsayarak, en geniş aygıt yelpazesiyle maksimum uyumluluk gerektiren çıkarılabilir sürücüler üzerinde kullanılır.

exFAT

ExFAT dosya sistemi 2006’da piyasaya sürüldü ve Windows XP ve Windows Vista güncellemeleri ile Windows’un eski sürümlerine eklendi. exFAT, FAT32 gibi hafif bir dosya sistemi olacak şekilde tasarlanmış flash sürücüler için optimize edilmiştir.
NTFS gibi exFAT, dosya ve bölüm boyutları üzerinde çok büyük sınırlamalara sahiptir ve FAT32 tarafından izin verilen 4 GB’tan daha büyük dosyaları saklamanıza izin verir.

ExFAT, FAT32’nin uyumluluğu ile tamamen eşleşmese de, NTFS’den daha yaygın şekilde uyumludur. Mac OS X yalnızca NTFS için salt okunur destek içeriyor iken Mac’ler exFAT için tam okuma yazma desteği sunar. exFAT sürücülerine uygun yazılımı yükleyerek Linux üzerinden erişebilirsiniz. PlayStation 4, exFAT’i destekliyor, PlayStation 3 desteklemiyor. Xbox one destekliyor, ancak Xbox 360 desteklemiyor.

Uyumluluk: Windows’un tüm sürümleri ve Mac OS X’in modern sürümleriyle çalışır, ancak Linux üzerinde ek yazılımlar gereklidir. NTFS’den daha fazla aygıt destekliyor ancak bazıları özellikle de eski olanlar yalnızca FAT32’yi destekliyor.

Sınırlamalar: Dosya boyutu veya bölüm boyutu sınırı yoktur.

İdeal Kullanım: FAT32’den daha büyük dosya boyutu ve bölüm sınırlamaları ve NTFS’den daha fazla uyumluluk gereksiniminiz olduğunda kullanılır. Sürücüyü kullanmak istediğiniz her cihazın exFAT’i desteklediğini varsayarsak, harici cihazlarınızı (USB,SD kart) FAT32 yerine exFAT ile biçimlendirmekte fayda vardır.

ExFAT genelde flash disk ve diğer harici sürücüler için ideal iken, NTFS dahili sürücüler için idealdir. Bununla birlikte, exFAT onu kullanmanız gereken bir aygıta desteklenmiyorsa, bazen harici bir sürücüyü FAT32 ile biçimlendirmeniz gerekebilir.

NT Dosya Sistemi NTFS

Windows NT’nin ilk sürümüyle tanıtılan NTFS dosya sistemi, FAT’den tamamen farklı bir dosya sistemidir. Büyük ölçüde arttırılmış güvenlik, dosya-başına dosya sıkıştırması, kotalar ve hatta şifreleme sağlar. Bu, Windows XP ile başlayan varsayılan dosya sistemidir ve Windows’un önceki bir sürümünden yükseltme yapıyorsanız, mevcut dosya sistemlerini NTFS’ye dönüştürmek isteyip istemediğiniz sorulur. FAT16 veya FAT32 birimlerini herhangi bir noktada NTFS’ye dönüştürebilirsiniz. Unutmayın ki, FAT32’ye kolayca geri dönüş yapmazsınız.

NTFS dosya sistemi genellikle aynı bilgisayarda yüklü olan diğer işletim sistemleriyle uyumlu değildir ve bir disketten bir bilgisayarı ön yüklediğinizde kullanılabilir değildir.

NTFS, FAT32 ve exFAT için mevcut olmayan modern özellikler ile doludur. NTFS, güvenlik nedeniyle dosya izinlerini, yedekleme için yedek kopyalar, şifreleme, disk kotası sınırları, sabit bağlantılar ve çeşitli diğer özellikleri hızlı bir şekilde kurtarmanıza yardımcı olabilecek günlük değiştirmeyi destekler. Bunların çoğu işletim sistemi sürücüsü için, özellikle de dosya izinleri için çok önemlidir.
Windows İşletim Sisteminin yüklü olduğu depolama alanı NTFS olmalıdır.

Avantajları olmasına rağmen, NTFS’nin eksikliği de vardır. Windows’un tüm son sürümleriyle birlikte çalışır, ancak diğer işletim sistemleriyle sınırlı uyumluluk gösterir. Varsayılan olarak, Mac OS X yalnızca NTFS sürücüler okuyabilir ama yazmaz. Bazı Linux dağıtımı NTFS yazma desteğini etkinleştirebilir, ancak bazıları salt okunur olabilir. Sony’nin PlayStation konsollarından hiçbiri NTFS’yi desteklemez. Microsoft’un yeni Xbox One’ı destekler ancak eski Xbox 360’ı NTFS sürücülerini desteklemez. Aygıtların NTFS’yi destekleme olasılığı daha düşüktür.

Uyumluluk: Windows’un Windows XP’den sonraki tüm sürümleriyle çalışır, Mac ile okunur, yazılmaz ve bazı Linux dağıtımlarıyla varsayılan olarak salt okunur. Microsoft’un Xbox One destekler. Microsoft’un Xbox 360’ı NTFS’yi desteklemez. Sony’nin PlayStation konsollarından hiçbiri NTFS’yi desteklemez.

Sınırlamalar: Gerçekçi dosya boyutu veya bölüm boyutu sınırı yoktur.
İdeal Kullanım: Windows sistemleri için kullanılması tavsiye edilir.

Sonuç

exFAT, harici sürücüler için ideal bir dosya sistemidir. Flash disklerinizi biçimlerken exFAT olarak formatlamada fayda vardır. NTFS, Windows işletim sisteminin kurulacağı depolama alanı için ideal bir dosya sistemidir. Kurulum yapılırken zaten varsayılan’dır.
 
Geri
Üst Alt