Evde soya sütü yapımı: nasıl ve niçin kendiniz yapmalısınız

Katılım
2 yıl 2 ay 23 gün
Mesajlar
17,943
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,191
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 11271
Soya içeceği, tüm soya ürünleri arasında en çok kullanılan türev olarak tam bir liste başıdır ve sadece veganlar tarafından değil, aynı zamanda laktoz intoleransı olanlar tarafından da tercih edilmektedir: bu grup her ne kadar vejetaryen olmasalar da laktoz içeren hayvansal ürünlerini tüketemezler.
Soya sütü ayrıca, zengin bir protein ve kalsiyum kaynağı olması sebebiyle, besleyici özellikleriyle de inek sütüne mükemmel bir alternatiftir.
Dahası, özellikle ev yapımı ise ve ustaca tatlandırılmışsa, süpermarketlerde satılan “karton” aromalı olanların tam aksine, soya sütü çok da lezzetli olabilir.
Ve evde soya sütü yapımı gerçekten bir çocuk oyuncağıdır, sadece 2 malzemeye ihtiyaç duyulur; ve bunlardan biri de sudur!

Elde edeceğimiz büyük nihai tasarrufu göz önünde bulundurduğumuzda, cimrilik yapmayın derim ve evde soya sütü yapımı için yüksek kaliteli, GDO’suz ve pestisit oranı düşük organik soya fasulyelerini tercih etmenizi öneririm.

Malzemeler (yaklaşık 1-1.5 lt soya sütü, miktar istenilen yoğunluğa bağlıdır)

200 gram sarı soya fasulyesi
1.9 lt su

Aromatize etmek için:

1 Tarçın çubuğu veya 1 damla sakızı, veya 2 yemek kaşığı kakao tozu veya keçiboynuzu unu veya bir vanilya çubuğu (isteğe bağlı)
Bir tutam tuz (isteğe bağlı)
Doğal tatlandırıcı (isteğe bağlı)

Hazırlanması

  • Soya fasulyesini oda sıcaklığında (yaklaşık 25C °: daha sıcaksa ıslatma süresini birkaç saat kısaltabilirsiniz) en az 24 saat ıslatın. Anti-besin maddelerinin bir kısmının, en azından suda çözünür olanların konsantrasyonunu azaltmak için suyu 4-6 saatte bir yenileyin.​

  • Islatma süresinin sonunda fasulyeleri son bir kez yıkayın ve mümkün olduğunca dış kabuklarını ayıklayın.​
  • Ardından soya fasulyelerini bir blender kullanarak ve azar az 500 ml su ekleyerek homojen bir püre haline getirin.​

  • Sonra soya sütünü okara olarak da adlandırılan posasından ayırmak için bir tülbentten geçirin. Okarayı atmayın: köftelerinizi, kurabiyeleriniz vb. zenginleştirmek için kullanabilirsiniz.​

  • Soya sütünü kalan suyla birlikte kaynatın. Ocağı kısın ve 15-20 dakika boyunca 90-100 C ° civarında pişirin. Soya, anti-besin maddelerine sahip olması nedeniyle, özellikle tripsin inhibitörü içeriği nedeniyle çiğ olarak tüketilemez. Bunun için ısıl işlem görmesi gerekir. Bunun dışında söz konusu aşama hem soyanın hoş olmayan kokularının uçuculaştırılmasına, hem de proteinlerinin denatüre edilmesine hizmet eder: ve onu tofuyu hazırlamak için kullanmak istediğinizde, bu işlem pıhtılaşma sırasında meydana gelen ‘çökelmeyi’ kolaylaştırır.
    Bu süreç esnasında, tencereyi ve muhteviyatını kontrol etmeyi unutmayın: sıvının yüzeyinde oluşacak köpüğü gidermeniz çok önemlidir – bir anlık dikkat dağınıklığı değerli sütünüzün israf olmasına yol açacaktır.​

  • Evde soya sütü yapmak işte böylesine kolay; istenilen kıvamı elde etmek için biraz daha uzun süre (kısık ateşte) pişirmeye devam edebilirsiniz veya biraz daha su ekleyebilirsiniz, size bağlı. Bazıları bir tutam tuz atılmasını önerir, ben kullanmıyorum. İçecek olarak içmek isterseniz tarçın, damla sakızı, vanilya kabuğu, kakao veya keçiboynuzu gibi çeşniler ekleyebileceğiniz gibi şeker veya diğer doğal tatlandırıcıları da kullanabilirsiniz; ya da tuzlu tariflerde kullanacaksanız hiçbir şey eklemeden sade olarak bırakın.​
    Şahsen ben damla sakızıyla yapılmış ve bir tatlı kaşığı balla tatlandırılmış soya sütüne bayılıyorum. Harika bir lezzet!

TÜKETİMİ

… Ancak lezzetli, sağlıklı ve ev yapımı diye, soya sütünden litrelerce tüketebiliriz kurgusuna kapılmayın, tam tersine, akılda tutulması gereken bazı konular var.

Soya fasulyesi tüketimi kontrol altında tutulmalıdır, çünkü içerdiği anti-besin maddeleri nedeniyle alım miktarında aşırılığa gidilmemelidir. Bu maddelerin başında daha önce bahsedilen tripsin inhibitörü ve fitoöstrojenler gurubundan genistein ve daidzein (1) gibi izoflavonlardır: Östrojene benzer bileşik olarak tanımlanan bu maddeler aslında vücut için faydalı etkilere ve antioksidan özelliklere sahiptirler; ama aşırı miktarda tüketilmedikleri takdirde. İtalyan Sağlık Bakanlığı’na göre günlük dozları 80 mg olmalı, Amerika Birleşik Devletleri’nde 1999 tarihli bir FDA raporu ise, günde 75 mg izoflavon tüketimini önermekte (2); oysa bırakın ülkemizi, EFSA – Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi – dahi, şimdiye kadar kesin bir üst sınır belirlememiş. O yüzden siz siz olun soyayı kesinlikle beslenmenizden eksik etmeyin, ama bilinçli bir şekilde tüketmeye özen göstererek. Azı karar çoğu zarar deyimi, ilaçların bileşiminde kullanılan tüm güçlü nutrasötikler için olduğu gibi soya için de yerinde olur, aksi takdirde hormonal dengesizlikler gibi çeşitli rahatsızlıklara yol açması mümkündür (3,4,5).

Pratik açıdan bakarsak, yaklaşık 250 ml’lik bir kupa soya sütünde 25 mg izoflavon bulunur (6); Bu nedenle, gün içinde iki kupa ev yapımı soya sütü içiyorsanız, tofu veya soya granülü gibi diğer soya ürünlerini tüketirken dikkatli olun. Günde 2-3 porsiyonu geçmezseniz eğer, herhangi bir risk almayacağınız gibi, soyanın tüm sağlığa faydalı özelliklerinden de yararlanmış olursunuz; tabii herhangi bir hormonal ve / veya özel bir rahatsızlığınız yoksa.

SAKLANMASI
Son olarak evde yapılmış soya sütünün, buzdolabında kapaklı bir kapta 3-5 gün boyunca özelliklerini kaybetmeden saklanabileceğini hatırlatmak isterim. Çözüldükten sonra sadece pişirmek için kullanmanız doğrultusunda, dondurulmasında herhangi bir kontrendikasyon yoktur (ama onu içmeyin). Herhangi bir sebepten dolayı elinizde tüketebileceğinizden fazla soya sütü varsa, onunla son derece kolay bir şekilde tofu yapabileceğinizi de belirtirim.

Kaynakça:
(1) Reinli K, Block G. Phytoestrogen content of foods: a compendium of literature values. Nutr Cancer. 1996;26:123–48
(2) Jefferson WN. Adult ovarian function can be affected by high levels of soy. J Nutr. 2010;140(12):2322S-2325S. doi:10.3945/jn.110.123802
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt