Doğum sonrası depresyon ve B hücresi değişikliği

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 27 gün
Mesajlar
25,277
Tepkime puanı
8,724
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Doğum sonrası depresyon ve B hücresi değişikliği

Doğumdan sonra ortaya çıkan, majör depresif bozukluğun (MDB) tanısal bir alt tipi olan doğum sonrası depresyon (PPD:post-partum depresyon) sık görülen bir bozukluktur. Doğum sonrası depresyon (PPD) 7 kadından 1’ini etkiler ve hem anne hem de çocuk için olumsuz sonuçlar doğurur. Hastalığın altında yatan mekanizmalar tam olarak bilinmemektedir. Ancak genetik faktörler, hormonal değişiklikler ve olumsuz çevre koşulları muhtemel risk faktörleridir.

Araştırmacılar, PPD’si olan kadınlardan ve PPD’si olmayan kadınlardan alınan kan örneklerindeki farklılıkları anlamak için RNA dizilimi, DNA genotipleme ve DNA metilasyonunun incelendiği transkripsiyon çapında ilişki çalışması (TWAS) yapmıştır. Araştırmacılar, doğum sonrası depresyonu olan kadınların B hücrelerinde önemli farklılıklar buldular. B hücreleri bağışıklık sisteminin önemli bileşenleridir ve antikorların üretilmesine yardımcı olur.

Annenin bağışıklık sistemi bebeği korur

Hamilelik sırasında, annenin bağışıklık sistemi vücutta bir yabancı olarak büyüyen fetüsü korumak zorunda olduğundan, B-hücreleri dinamik değişikliklere uğrar. Bu nedenle, B-hücresi konsantrasyonları gebe olmayan kadınlara kıyasla üçüncü trimesterde ve doğumdan hemen sonra önemli ölçüde daha düşüktür, ancak seviyeler tipik olarak doğumdan altı hafta sonra gebe olmayan kadınlarda görülenlere geri döner.

Otoimmünite ve B hücresi

Artan kanıtlar, inflamatuar süreçlerin PPD’de önemli bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, B hücrelerinin spesifik rolü henüz açıklığa kavuşturulmamıştır. Son çalışmalar, kontrollere kıyasla duygudurum bozukluğu olan kişilerin beyinlerindeki B hücre yoğunluklarında bir artış olduğunu göstermiştir. Ayrıca, tam kanda, kontrollere kıyasla majör depresif bozukluğu olanlarda değişmiş B-hücresi homeostazı gözlemlenmiştir. Artmış B hücresi aktivasyonuna katkıda bulunan olası bir mekanizma, otoimmünite ile ilişkili olabilir. Depresyon sıklıkla otoimmün hastalıkla birlikte görülür; otoimmün hastalığı olan kişilerde depresyon riski, olmayanlara göre 1.25-3.56 kat daha yüksektir. Ek olarak, birçok otoimmün bozukluğun bir özelliği, uygun olmayan otoantikor üretimiyle çakışan B-hücre toleransının kaybıdır. Bu nedenle, anormal bir otoimmün yanıtı, potansiyel olarak PPD’ye katkıda bulunabilir.

Transkriptom: Bir hücrede bulunan bütün transkriptlerin çeşidinin ve miktarının eş zamanlı olarak incelenmesidir.

KAYNAK:
– Guintivano, J., Aberg, K. A., Clark, S. L., Rubinow, D. R., Sullivan, P. F., Meltzer-Brody, S., & van den Oord, E. J. (2022). Transcriptome-wide association study for postpartum depression implicates altered B-cell activation and insulin resistance. Molecular Psychiatry, 1-10.
– Sarıman, M., Ekmekci, S. S., Abacı, N., Çakiris, A., Paçal, F., Emrence, Z., … & Öztürk, Ş. Yeni nesil dizileme teknolojisi ile transkriptom analizi. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi, 5(10), 51-59.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt