Devital Dişlerde Kanal Tedavisi

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 7 gün
Mesajlar
25,269
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal

Devital Dişlerde Kanal Tedavisi​

Devital Dişlerde Kanal Tedavisi

Devital dişlerde kanal tedavisi nasıl yapılır?

Pulpası duyarlılığını kaybetmiş dişlere “devital diş” adı verilmektedir. Kanal tedavisi, hem doktorlar hem de hastalar açısından sabırlı ve özverili olunması gereken durumlardır. Dişi kurtarmanın en etkili yolu kanal tedavisi yapmaktır. Pulpa, kendini onaramayacak duruma geldiğinde ölmektedir. Kırık dişlerin ve çürük dişlerdeki bakterilerin bu duruma sebep olduğu bilinmektedir. Hasar gören pulpa dokuları çıkarılmadığında, dişte ve çevre dokularda iltihaplanmalar oluşmakta ve hastalar dayanılmaz ağrı çekmektedir. Hastanın yaşam kalitesini düşüren bu sorun tedavi edilmediğinde hasta zamanla beslenme bozuklukları da çekmektedir. Dişin tamamen kaybedilmesi riski de bu durumda gündeme gelmektedir. Kanal tedavisinin amacı, dişin sert dokusunu koruyarak dişi kurtarmaktır. Kanal tedavisi sonrasındaki ileri dönemde, dişte meydana gelen renk değişikliği devital diş beyazlatma işlemi ile çözülmektedir.

Kanal tedavisi gerektiren durumlar nelerdir?

Kanal tedavisine genellikle yaşanan bir takım sağlık sorunları nedeniyle başlanmaktadır. Sıcak ve soğuk karşısında hassasiyet oluşması, yiyecekleri çiğnerken oluşan ağrı veya çiğneme sorunları, aniden başlayan ağrılar, dişe yakın bölgelerde şişlik oluşması kanal tedavisini gerektiren durumlardandır. Bu şikâyetlerden herhangi biri görüldüğünde en kısa zamanda bir diş hekiminden randevu alınarak muayene olunmalıdır.



Kanal tedavisi nasıl yapılır?

Kanal tedavisine başlanırken, hastanın ağız içine uygulanan iğne ile anestezi uygulandığından hasta ağrı hissetmemektedir. Kanal tedavisinin süresi dişin genel durumuna bağlı olarak değişmektedir. Birden fazla seansın gerektiği kanal tedavilerinde randevuları aksatmamak önemlidir. Doktor tarafından pulpa bölgesi temizlenerek enfeksiyonu engelleyen maddeler diş köküne yerleştirilmekte ve sonrasında dolgu işlemi uygulanmaktadır.


Kanal tedavisi aşamaları nelerdir?

Kanal tedavisine öncelikle anestezi ile başlanmaktadır. Anestezi sonrasında uyuşan bölgedeki çürükler temizlenerek dişin özüne ulaşılmaktadır. Buradan hastalıklı dokular çıkartılarak, sinir artıkları temizlendikten sonra diş kanalı şekillendirilir. İlaçlar yardımı ile kanal yıkanarak iyileşmenin hızlanması sağlanır. Daha sonra dolgu ve gerekiyorsa kaplama yapılarak işlem sonlandırılır. Dişin çürümesini önleyici tedbirler alındığında enfeksiyon oluşmamakta ya da daha en başından önlenmektedir. Kanal tedavili olan dişler ölü olduğu için kendini besleme ve koruma özelliği bulunmamaktadır. Yıllar sonra kırılma ihtimali olan kanal tedavili dişlerin kontrol edilmesi, gerekirse kron kaplama yapılarak dayanıklılığın artması sağlanmalıdır.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt