Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 5 gün
Mesajlar
25,266
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Müzede Hitit Dönemine ait üzeri çivi yazılı ünik bronz kılıç, UNESCO tarafından “Dünya Belleği Listesine” alınan Hitit Dönemi çivi yazılı tabletler, Boğazköy-Hattuşa ve Ortaköy-Şapinuva kazılarında arşiv halinde bulunan kil mühür baskılı bullalar canlandırmalar eşliğinde sergilenmektedir. Hitit Dönemi sonrasında bölgede Pazarlı, Boğazköy-Hattuşa ve Alaca Höyük’te yaşamlarını devam ettirmiş olan Demir Çağı (Frigler) kültürüne özgü birçok vitrin arkalarına yapılan canlandırma eserler eşliğinde sergilenmektedir.

1200X826-7f17662e0b7ad1219b24f9a7a9b66240.webp


1968 yılında açılan Çorum Müzesi, 2000 yılında yeni binasında hizmet vermeye başlamıştır. 1914 tarihinde hastane olarak yapılan ve günümüzde müze olarak hizmet veren binada, Arkeoloji ve Etnografya salonları birbirinden bağımsız olarak düzenlenmiştir. Arkeoloji salonu kronolojik ve tematik sergileme sistemine göre düzenlenmiştir. Kalkolitik Çağa tarihlenen Alaca Höyük ve Kuşsaray, Erken Tunç Çağına ait Resuloğlu, Alaca Höyük eserleri kronolojik olarak sergilenmektedir.

Aynı alandaki tematik sergide Erken Tunç Çağı Alaca Höyük mezarı ve bu mezara ait ölü gömme töreni interaktif olarak canlandırılmıştır. Ziyaretçiler dokunmatik ekrandan mezar hakkında interaktif olarak bilgi alabilmektedir. Hitit yerleşmelerinin merkezinde yer alan Çorum’da başkent Boğazköy-Hattuşa, Alaca Höyük, Ortaköy-Şapinuva ve Eskiyapar gibi kazıları devam eden önemli Hitit merkezleri bulunmaktadır.

0dab23f213a083e30e18d7a3f752b7fa.png


Bu merkezlerin yanında kazı çalışmaları tamamlanmış olan Yörüklü-Hüseyindede kazı alanında açığa çıkarılan “kabartmalı vazolar” Hitit Dönemi eserleri arasında müze koleksiyonunda özel bir yere sahiptir. Bu vazolar hakkında ziyaretçiler, özel bir sunum ile hazırlanmış dokunmatik ekranda, interaktif olarak bilgi edinebilmektedirler. Ayrıca tematik olarak hazırlanmış olan Hitit mimarisi sergi alanında müze ziyaretçileri Hitit başkenti Hattuşa örenyerini Hitit arabası ile sanal olarak gezebilmektedirler.

Müzede Hitit Dönemine ait üzeri çivi yazılı ünik bronz kılıç, UNESCO tarafından “Dünya Belleği Listesine” alınan Hitit Dönemi çivi yazılı tabletler, Boğazköy-Hattuşa ve Ortaköy-Şapinuva kazılarında arşiv halinde bulunan kil mühür baskılı bullalar canlandırmalar eşliğinde sergilenmektedir. Hitit Dönemi sonrasında bölgede Pazarlı, Boğazköy-Hattuşa ve Alaca Höyük’te yaşamlarını devam ettirmiş olan Demir Çağı (Frigler) kültürüne özgü birçok vitrin arkalarına yapılan canlandırma eserler eşliğinde sergilenmektedir.

311b819ab69bde593e88f1d7ef2a72a6.png


Bu dönemi Hellenistik, Galat, Roma ve Bizans Dönemi seramik, cam ve madeni eserlerin sergisi takip etmektedir. Bu salonda Roma Dönemi güneş saatinin çalışma sistemi olan ışığın hareketi ile gölgenin saat üzerindeki çizgiye yansıması tematik olarak ziyaretçiye aktarılmaktadır. Ayrıca, müzede Helenistik, Roma eyalet ve resmi sikkeler ile Bizans Dönemi ve İslami Dönem sikkelerinden oluşan zengin bir sikke koleksiyonu da sergide yerini almıştır. Çorum Müzesi Etnografya Salonu, Türk sanatının Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden günümüze kadar devam eden örneklerinin sergilendiği bir bölümdür. Bu salonda Çorum’a özgü bakırcılık, leblebicilik ve kahvehane kültürünü yansıtan üç ayrı dükkân çağdaş müzecilik anlayışında tematik olarak canlandırılmıştır.
Müzede, Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde sesli rehberlik sistemi ücretsiz olarak ziyaretçiler tarafından kullanılabilmektedir. Ayrıca müzenin “Çorum Museum Collection” isimli mobil uygulaması hayata geçirilmiştir. Akıllı telefonlara ücretsiz olarak indirilebilen bu uygulamada kullanıcılar; Çorum Müzesi, Boğazköy ve Alaca Höyük ören yerleri ve Hitit Uygarlığı ile ilgili bilgilere ulaşmaktadır. Mobil uygulamayla Hititlerle ilgili yapılmış olan canlandırmalardan dönemin yaşamı hakkında bilgiler edinilirken, sergilenen eserler arasından seçilen önemli objelerin nasıl yapıldıkları, kullanım amaçları öğrenilmektedir.
7d691fd5f6921c3f27c8c9b3f264810c.png

Savaş Arabası Simulatörü Ziyaretçilerin Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olan Hattuşa’da bir Hitit savaş arabasıyla gezmesinin sağlandığı sistem, 2 eksenli bir at arabası simülatörü ve panoramik silindirik ekrandan oluşmaktadır. Ziyaretçiler at arabasının üstüne binip, dizginleri ellerine aldıkları an, bir zaman yolculuğuna çıkmaktadırlar. Şehri koruyan surların arasında, tapınakların arasından geçerek antik yolda at sürerken, yoldan geçen rahipler, halktan kişiler, askerler ziyaretçiyi adeta orada yaşıyormuş gibi hissettirmek için çalışılmıştır. Bu amaçla arkeologlarla beraber çalışarak, şehir tapınakları, evleri ve surları ile rekonstrükte edilmiştir. Bölgenin faunası ve florası dönem şartları da göz önüne alınarak yerleştirilmiştir. Yine dönemin kıyafetleri incelenerek çeşitli sınıflardan karakterler tasarlanmış, günlük yaşamı canlandıracak şekilde animasyonları yapılmıştır.
Müzeyi gezerken de kullanılabilecek bir araç olan bu uygulama, kullanıcıların telefonlarında saklayabilecekleri ve her zaman erişebilecekleri bir bilgi bütünüdür. Uygulamaya Google Play veya App Store’dan ücretsiz olarak erişilmektedir. Çorum Müzesinde bir program dahilinde öğrencilere ve zaman zaman da yetişkinlere müze eğitimleri verilmektedir. Ayrı bir atölye ve Hitit evinden oluşan eğitim ve uygulama merkezi içerisinde ülkemizde ilk kez Çorum Müzesinde uygulaması yapılan 20 yataklı bir yatakhane bulunmaktadır. Ülkenin çeşitli illerinden müze eğitimine gelen öğrenciler, eğitimlerini yatılı olarak da alabilmektedirler.
 

Kerem

Kız & Erkek Babası
Katılım
3 yıl 2 ay 8 gün
Mesajlar
690
Çözümler
1
Tepkime puanı
691
Konum
Ankara Yolcusu
Memleket
Isparta
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Müzeler ilgi çekici şekilde tasarlanmalı ve ücretsiz olmalı. Her gittiğim ilde öncelikli olarak höyük ve müzeleri gezermeyi seviyorum. Ailecek tarihi değeri olan yerleri gezerek başlıyoruz ama her girdiğimiz yere ücret ödemek can sıkıyor. İnsanların tarihi öğrenmesini istiyorsak gezebilmeleri için imkanları sağlamakta gerekiyor.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt