Çin Yeşil Çayı Özellikleri Nelerdir? Nasıl Demlenir?

Katılım
3 yıl 7 ay 10 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Çin yeşil çayı, Çin çayları içinde en popüler olan içeceklerden birisidir. İnsan sağlığı açısından birçok yararı bulunmaktadır. Tüm dünyada kendini kanıtlamış olan bu çay Çinliler tarafından eski zamanlardan beri tıp alanında kullanılmaktadır. Depresyondan baş ağrısına kadar her hastalık için tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Gerek Asya’da gerekse de Batı’da yapılan bilimsel araştırmalar yeşil çay tüketmenin sağlık açısından yararlı olduğunu ortaya koymaktadır. Ulusal Kanser Enstitüsü dergisinde 1994'te yayınlanan bir araştırma düzenli Çin yeşil çayını tüketen Çinli erkek ve kadınlarda yemek borusu kanserini %60'a kadar düşürdüğünü göstermiştir. Ayrıca Purdue Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada kanser hücrelerinin büyümesini engellediği de belirtilmiştir.
Çin yeşil çayı kateşin, epiglo-katechin gallat ve polifenoller bakımından oldukça zengindir. Zengin antioksidan kaynağı olması ile kolesterol seviyelerini düşürmekte ve kan pıhtısının anormal oluşumunu engellemektedir. Anormal kan pıhtısını engellemesi ile felç ve kalp krizi ihtimalini de azaltmaktadır.
Çin yeşil çayı diyet listelerine girdiğinde yak yakmayı kolaylaştırdığı görülmektedir. Yapılan bir araştırma kafein ve yeşil çay alan erkeklerin sadece kafein verilenlere göre daha çok yağ yaktığını ortaya koymuştur.
Diş çürümelerini önlemek için idealdir. Diş plağı yapan bakteriler ile mücadele eder. Zararlı bakteriler ile savaşarak gıda zehirlenmelerinin önüne geçebilir.
Çin yeşil çayı cilt problemlerini ortaya çıkaran bakteriler ile savaşır. Kremlerden deodorantlara kadar birçok ürünün yeşil çay içermesi bu çayın faydasını ortaya koymaktadır.

Çin Yeşil Çayı Nasıl Demlenir?
Hassas Çay Yapraklarını Demlemek İçin Kullanılacak Yöntem
Bu yöntemde çay yaprakları sıcak su üstüne eklenir. Bu şekilde yapılmasının sebebi sıcak suyun çay yapraklarını yıpratmaması içindir.
Bir cam kap alın ve içini sıcak su ile ısıtıp suyu atın.
Kabınızı %70 dolacak şekilde 80 derece su ile doldurun.
Her 50 ml su için 1 gr çay yaprağı yeterli olacaktır.
Çay yapraklarını ekledikten sonra iki veya üç dakika kadar demlenmesi için bekleyin.
Son olarak çayınızı süzün. Afiyet olsun.
Gaiwan İle Çin Yeşil Çayı Demleme
Bu demleme yöntemi longjing, tauking, koukui ve dinggu dafang gibi çin yeşil çayı türleri için idealdir. Çin yeşil çayları içinde en popüler olanlardan longjing demlemek için gaiwan idealdir. Burada dikkat etmeniz gereken Gaiwan’ın kapağının tam kapanmamaış olmasına dikkat etmektir. Bu çay yapraklarının kıvrılmasını sağlayarak sarı renkli bir demleme deneyimi sunacaktır.
İlk olarak Gaiwan’ı sıcak su ile ısıtın ve içindeki suyu atın
Her 50 ml su için 1 gr çay yaprağı yeterlidir
Su sıcaklığınızın 80 derece olmasına özen gösterin
Çayınızın iki dakika kadar demlenmesi için bekleyin
Çayı süzün. Afiyet olsun.
Tomurcuk Şeklindeki Yaprakların Demlenmesi
Bu yöntem huangsahan maofeng gibi tomurcuk şeklindeki yapraklı çaylar için geçerlidir. Burada dikkat etmeniz gereken kullandığınız kabın 250 ml’den daha az olmasıdır.
İlk olarak kullandığınız kabı sıcak su ile ısıtın ve içindeki suyu atın
Kabın içine 1/3'ü dolacak şekilde su ekleyin. Su sıcaklığının 85 derece olmasına özen gösterin.
Her 50 ml için 1 gr çay yaprağı ekleyin.
Çayın demlenmesi için iki dakika bekleyin
Çayınızı süzün ve servisini yapın. Afiyet olsun.
Bilinen Yan Etkileri
Günlük limitten fazla tüketilirse mideyi tahriş edebilir. Midedeki asit tanelerini artırabilir. Kabızlık, reflü, ve bulantı sorunları ortaya çıkabilir.
Migren veya kafein duyarlılığı olanların yeşil çay tüketmesi önerilmemektedir.
Fazla tüketildiği takdirde baş dönmesi yapabilir. Beyne ve merkezi sinir sistemine kan akışını azaltabilir. Kulak çınlaması durumu varsa yeşil çay içmek önerilmemektedir.
Fazla tüketimi karaciğerde hasara ve hastalıklara neden olabilir.
Aşırı tüketilen yeşil çay kalsiyum emilimine engel olarak kemik sağlığının bozulmasına neden olabilir.
 
Geri
Üst Alt