Çalıkuşu Kitap Özeti – Reşat Nuri Güntekin

Katılım
3 yıl 7 ay 1 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Çalıkuşu, 100 temel eser arasında yer alan Reşat Nuri Güntekin’in yazdığı bir roman. Sonraları filmi ve dizisi de çekilen bu roman hakkında kitap özeti hazırladık. İyi okumalar dileriz.

Çalıkuşu Hakkında Bilgi
Bu roman, Reşat Nuri Güntekin tarafından 1922 yılında yazılmış bir romandır. Genel olarak Anadolu topraklarında geçen bu roman, Osmanlı’nın son yıllarını da konu almaktadır. Roman genel olarak Feride’nin hatıra defteri şeklinde yazılmıştır. Kitabın son kısmında bir gözlemcinin anlattıkları yer almaktadır. Kitap yayınlandıktan sonra büyük bir ilgiyle okunmuş, sonraları filmlere de konu olmuştur.

Çalıkuşu Kitap Özeti
Annesini ve babasını küçük yaşta kaybeden Feride, teyzesinin onu yanına alması ile Fransız yatılı okulunda okumaya başlar. Yaz tatillerinde de teyzesinin köşkünde kalır. Feride’nin yaramazlıkları sebebiyle okulda arkadaşları ona “Çalıkuşu” lakabını takar.

Yaz tatilinde teyzesinin köşküne giden Feride, teyzesinin yakışıklı oğlu Kamuran ile beraber birbirlerini beğenir. Kısa sürede ilişkiye girip nişanlanan çiftin düğün zamanı gelir. Düğün günü Feride, bir kadından gelen mektubu okur ve Kamuran’ın İsviçre’de Münevver adında hasta yatağında yatan bir kadın ile ilişkiye girdiğini ve ona evlenme sözü verdiğini öğrenir. Feride bu olaylardan sonra düğün günü evden kaçma kararı alır.

Feride, Anadolu’nun çeşitli topraklarında öğretmenlik yapmaya başlar. Bu esnada günlük tutan Feride, çeşitli olayları buraya kaydeder. Zeyniler Köyü’nde karşılaştığı Doktor Hayrullah Bey ile daha sonra tekrardan Kuşadası’nda karşılaşır. İyi bir adam olan Hayrullah Bey ile Feride’nin dedikoduları çevrede yayılır. Bu olaylar üzerine ikisi birlikte format icabı evlenme kararı alır fakat bunun amacı dedikoduların bitmesi içindir.

Hayrullah Bey, bir gün Feride’nin yazdığı günlüğe rast gelir. Bu günlüğü saklayan Hayrullah Bey, hastalandığı vakit Feride’ye ölümünden sonra teyzesinin yanına gitmesini ve içerisine günlük ve mektup eklediği zarfı Kamuran’a vermesini söyler.

Hayrullah Bey, öldükten sonra Feride teyzesinin yanına geri döner ve kapalı zarfı Kamuran’a verir. Kamuran zarfı açtığında bir mektup ve Feride’nin günlüğü ile karşılaşır. Hayrullah Bey, Kamuran’ın Feride’yi bırakmaması gerektiğini söyler. Kamuran, Feride’nin günlüğünü okuduktan sonra Feride’yi bırakmaz ve onunla evlenir.

İçeriği Paylaş:
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt