Boşnak böreği nasıl yapılır?

Katılım
3 yıl 7 ay 19 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Boşnakların en popüler yemeklerinden biri olan Boşnak böreği, yapılışı kolay gibi dursa da emek isteyen bir börek türüdür. Pita olarak da bilinen bu lezzetli börek, aile davetleri, toplantılar ve sofraların en sevilen yiyeceklerindendir. Yugoslavya'da belli günlerde yenilen Boşnak böreği, Türkiye'de yaşayan Boşnaklarca ise perşembe akşamı yenmektedir. İçerisinde ıspanak veyahut pırasa bulunan bu börek, kol böreği gibi sarılarak tepsinin ortasından başlamak suretiyle sonuna kadar dolanarak yerleştirilir. Patatesli, peynirli ve kabaklı olarak yapılmış olan boşnak böreği çeşitleri de mevcuttur.

Yapılışı
İç malzemelerden başlanır. Ispanak; içi sirke dolu suda bekletilerek, durulanır. Daha sonrasında ıspanak ince ince doğranır. Beyaz peynir rendelenerek, soğan içine doğranır. Tencere içine soğan ve sıvı yağ konularak kavrulur, sonra ıspanak da karışıma eklenerek kavrulmaya devam edilir. Son olarak karışım ocaktan alınır ve içine peynir eklenerek güzelce karıştırılır. Daha sonrasında, un elenerek içine tuz konur ve yoğrulmaya başlanır. Yapışmayacak kıvama gelene değin hamur yoğurulur ve takriben yarım saat dinlenmeye bırakılır. Hamur parçalara bölünerek az daha dinlendirilir. Daha sonrasında hamur açılır ve tereyağı ile sıvı yağ karıştırılarak hamur yağlanır. Hamur kenarlardan çekilmek suretiyle inceltilir ve içine peynirli harç konur. Hamur tekrar çekilerek harcın üstü kapatılır ve hamur sarılmaya başlanır. hamur tam olarak inceldiğinde ise ortadan ikiye kesilir. Yağlanmış tepsiye spiral halinde yerleştirilmeye başlanır. Hamurun üstüne yoğurt ve tereyağı karışımı sürülerek 200 derece fırında pişirilir ve börek servise kullanıma hazır duruma gelir.

İç harç malzemeleri
400 gram ıspanak

1 adet soğan

200 gram beyaz peynir

Boşnak böreği nasıl yapılır?
Malzemeler

4.5 bardak un

1 bardak su

Yarım çay bardağı sıvı yağ

100 gram tereyağı

1 kaşık tuz

Üzerine
Yarım kaşık tereyağı

1 kaşık yoğurt
 
Katılım
3 yıl 5 ay 11 gün
Mesajlar
39
Tepkime puanı
22
Konum
Samsun
Cinsiyet
bPg20e
Bu bizim bildiğimiz ıspanaklı börek içinde ıspanak sogan ve peynir olur isteyende sade yapar tabiki. Un tarifide aynı üzerine sürülende. Demekki kendimi bildim bileli boşnak böreğimi yapıyormuşum anlamadım :D
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt