Böbrek Kumu Tedavisi

Katılım
3 yıl 8 ay
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Böbrek kumu nasıl geçer? Böbrek kumunun tedavisi, kum ya da taş türüne ve nedenine bağlı olarak değişmektedir. Minimum belirtileri olan kumlar için çoğu durumda cerrahi tedaviye gerek duyulmamaktadır. Böbrek kumunu tedavi etmek için kullanılabilecek bazı yöntemler şunlardır:


Sıvı tüketimi: Günde 2 ile 3 litre arası su içmek üriner sisteminizi boşaltmaya yardımcı olabilmektedir. Doktorunuz aksini söylemediği sürece, açık veya neredeyse berrak bir idrar oluşana kadar yeterli miktarda sıvı (çoğunlukla su) tüketmeye özen göstermelisiniz.

Ağrı kesiciler: Böbrek kumunu idrar yolundan geçirmek biraz rahatsızlık verebilmektedir. Hafif ağrıyı azaltmak için doktorunuz, ibuprofen, asetaminofen veya naproksen sodyum gibi ağrı kesici önerilerinde bulunabilmektedir.

Tıbbi terapi: Doktorunuz böbrek kumlarınızı dökmede size yardımcı olacak bir ilaç reçete edebilmektedir. Alfa bloker olarak bilinen bu tip ilaçlar, üreterinizdeki kasları rahatlatarak böbrek kumlarını daha hızlı ve daha az ağrı ile geçirmenize yardımcı olmaktadır.

Büyük Taşlar ve Belirtilere Neden Olan Taşlar

Konservatif önlemler ile tedavi edilemeyen böbrek taşları kendi başlarına geçemeyecek kadar büyük oldukları ve kanama, böbrek hasarı veya devam eden idrar yolu enfeksiyonlarına neden oldukları için daha kapsamlı tedavi gerektirebilir. Tedavi yöntemleri şunları içerebilir:

Taşları kırmak için ses dalgalarının kullanılması: Bazı böbrek taşlarında (büyüklüğüne ve yerine bağlı olarak) doktorunuz, ekstrakorporal şok dalgası litotripsi (ESWL) adlı bir tedavi önerebilir.

ESWL, büyük taşları küçük parçalara bölen güçlü titreşimler (şok dalgaları) yaratmak için ses dalgalarını kullanır. İşlem yaklaşık 45-60 dakika sürer ve orta derecede ağrıya neden olabilir, bu nedenle rahat edebilmeniz için sedasyon veya hafif anestezi altında olabilirsiniz.

ESWL idrar yolunda kan parçaları oluşuma, sırtta veya karında çürüklere, böbrek ve diğer komşu organlarda kanamalara ve rahatsızlığa neden olabilir.

Böbrek Taşı Ameliyatı

Böbrekteki çok büyük taşları çıkarmak için uygulanan bir ameliyattır. Perkütan nefrolitotomi adlı bu süreç, küçük bir kesikten/delikten sokulmuş küçük teleskopları ve aletleri kullanarak böbrek taşını cerrahi olarak çıkarmayı gerektirir.

Ameliyat sırasında genel anestezi uygulanmaktadır ve iyileşirken bir ile iki gün süreyle hastanede yatılmaktadır. ESWL başarısız olursa doktorunuz bu ameliyatı tavsiye edebilir.

Taşları oynatmak için bir tüp kullanılması: Üreterinizde veya böbreğinizde bulunan daha küçük bir taşı çıkarmak için, doktorunuz üretra ve mesane arasından üreterinize bir kamera ile donatılmış ince ışıklı bir tüp (üreteroskop) yerleştirebilir.

Taş bulunduğu zaman, özel araçlar taşı tutabilir veya parçalara bölebilir. Doktorunuz daha sonra şişmeyi gidermek ve iyileşmeyi hızlandırmak için üretere küçük bir tüp (stent) yerleştirebilir. Bu işlem sırasında genel veya lokal anestezi uygulanabilmektedir.

Paratiroid bezi ameliyatı: Bazı kalsiyum fosfat taşlarına, tiroid bezinizin dört köşesinde, Adam’ın elmasının hemen altında bulunan aşırı aktif paratiroid bezleri neden olur. Bu bezler çok fazla paratiroid hormonu (hiperparatiroidizm) ürettiğinde, kalsiyum düzeyleriniz çok yüksek olabilir ve böbrek taşları oluşabilir.

Hiperparatiroidizm, bazen paratiroid bezlerinden birinde küçük, iyi huylu bir tümör oluştuğunda veya bu bezlerin daha fazla paratiroid hormonu üretmesine neden olan başka bir durum geliştirdiğinde ortaya çıkar. Bezdeki büyümeyi önlemek böbrek taşlarının oluşmasını durdurur. Veya doktorunuz, paratiroid bezi hormonun aşırı üretimine neden olan durumun tedavisini önerebilir.

Böbrek Kumu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Böbrek kumlarından ya da taşlarından kaynaklanan ağrı nedeniyle derhal yardıma ihtiyacınız varsa, bir acil tıp uzmanını görebilirsiniz. Acil olmayan böbrek kumları ya da taşlarını teşhis ve tedavi edebilen sağlık uzmanları arasında şunlar bulunmaktadır:

Aile hekimleri
İç hastalıkları uzmanları (dâhiliye)
Ürologlar
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt