İnsanlığın ilk kez bilimsel araştırma fırsatı bulduğu 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızından kaydedilen ses sosyal medya platformlarında büyük yankı yaratırken, bilim adamlarını da heyecanlandırdı.
Ses paylaşım sitesi SoundCloud’da yorum yapan Alan Hayward, “Belki de bir uzay yaratığının sesidir, ‘yardım edin, kuyruklu yıldızda mahsur kaldım’ diye bağırıyordur” diyor.
Avrupa Uzay Ajansı’nın kuyruklu yıldızda incelemeler yapacak modülü taşıyan uzay aracı Rosetta’nın kaydettiği sesle ilgili olarak”Predator, sen misin” diyor Reactor Four adlı bir kullanıcı.
Ronnie Wonders ise, ”Bu harika. Evrende yalnız olduğumuzu düşünmek için kibirli olmak gerekir. Uzay yaratıkları olduğunu söylemiyorum, ama gerçekten bu sesin kaynağını öğrenmeyi dört gözle bekliyorum” diyor.
Bilim insanları da sosyal medya kullanıcıları kadar şaşkın görünüyor.
Braunschweig Teknik Üniversitesi’nden, Uzay Fiziği ve Uzay Sensörleri Bölüm Başkanı Karl-Heinz Glaßmeier, ”Heyecan verici, çünkü bizim için tamamiyle yeni bir şey. Böyle bir şeyi beklemiyorduk, ama bunun fizik bilimiyle açıklanmasını yapabilmek için hâlâ uğraşıyoruz” dedi.
Bilim insanlarının da ”şarkı” olarak niteledikleri ses, insanın duyma kapasitesinin çok altında; duyulmasını sağlamak için ses seviyesi 10 bin kat arttırılmış.
Bilim dünyasının bu olayla ilgili varsayımına göre ise, kuyruklu yıldızın yaydığı nötr parçacıklar uzayda yüksek enerjili parçacıklarla çarpışınca bu ses ortaya çıkıyor.
Bleakside adlı bir kullanıcı 1 dakika 27 saniye süren kaydı dinledikten sonra ”Bana (bilgisayar oyunu) Manic Miner’ı hatırlatıyor” diyor.
Dan Maxe’ye göre ise, ”ET bu gezegende mısır patlatıyor.”
Ses kaydının SoundCloud sitesinde 336 bin kez dinlendiği, Facebook’ta da 13 bin kez paylaşıldığı bildiriliyor.