Bebeklerde süt alerjisi varsa neler yapılmalı ne yapılır ?

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 6 gün
Mesajlar
25,267
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Bebeklik döneminde en fazla rastlanılan gıda alerjilerinden biri süt alerjisi olmaktadır. Bebeklerde süt alerjisi neden ortaya çıkar, belirtileri nelerdir gibi soruların cevaplarını yazımızda sıraladık.

Bebeklerde süt alerjisi inek sütünde yer alan proteinlere karşı vücudun vermiş olduğu alerjik bir reaksiyon olarak bilinir. İnek sütünün doğrudan bebeğe verilmesiyle ortaya çıkabileceği gibi, anne sütüyle beslenen bebeklerin emzirme yoluyla inek sütü almasıyla da görülebilir. Öte yandan hazır mamalarda bulunan inek sütü proteiniyle de bebeklerde süt alerjisi sıklıkla ortaya çıkabilmektedir.

Süt Alerjisi Belirtileri
Belirtiler alerjinin seviyesine göre değişkenlik gösterebilir. Bazı bebeklerde tek bir belirti ortaya çıkarken, bazılarında ise birden fazla süt alerjisi belirtileri görülebilir. Klinik bulgulara göre süt alerjisi belirtilerinin görülmesi altıncı aydan sonra ortaya çıkar. Belli başlı belirtileri ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Beslenme sonrasında kusma
  • Kabızlık
  • İlk aylarda gaz sancısı
  • Ciltte deri döküntüleri
  • Bronşit atakları
  • Kanlı dışkılama
  • Anafilaksi (çok nadir olarak ortaya çıkar, inek sütü proteini alımının akabinde görülür. Deri döküntüsü, dil ve ağız bölgesinde şişkinlik, nefes almada güçlük gibi çeşitli belirtilerle kendini belli eder. Tedavi edilmemesi halinde ölümcüldür)

Süt Alerjisi Neden Olur?
İnek sütü alerjisinin öncelikli olarak görülme nedeni sütün içinde bulunan proteinlerin vücut tarafından yabancı madde olarak algılanarak vücudun buna reaksiyon göstermesidir. Vücudun reaksiyon gösterdiği proteinler kazein ve whey proteinleri olarak bilinir. Whey proteini sıvı kısımda yer alırken, kazein ise sütün katı kısmında bulunur. Bebeklerde inek sütü alerjisi bu proteinlerden ikisine birden gelişebileceği gibi, bir proteine karşıda alerji gelişebilir. İnek sütü alerjisinde yaş son derece önemli bir kriterdir. Sindirim sistemi henüz gelişmemiş bebeklerde sıklıkla görülür.

Süt Alerjisi Tedavisi
Süt alerjisi nasıl geçer sorusu bu konuda sıklıkla merak edilen sorulardan biridir. İnek sütü alerjisinin bilinen tek tedavisi süt ve süt içeren gıdaların beslenmeden çıkartılmasıdır. İnek sütü alerjisinden korunma sırasında farkında olmadan süt içeren herhangi bir besin veya protein içeren gıda tüketilebilir. Bu durumda alerjik belirtilerin giderilmesine yönelik çeşitli anti histaminik ilaçlar kullanılabilir. Süt alerjisi olan bebeklerin annelerinin emzirme döneminde bu diyet programına uyulması tavsiye edilmektedir
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt