- Katılım
- 4 yıl 1 ay 28 gün
- Mesajlar
- 5,542
- Tepkime puanı
- 1,102
- Yaş
- 28
- Konum
- İzmir/35
- Memleket
- İzmir
- Meslek
- Grafiker
- Cinsiyet
- Medeni Hal
Kış mevsiminin gelmesi havada ani değişimler grip, nezle salgınlarının en çok yaşandığı devirler oluyor. Bu periyotta ya bağışıklık artsın diye daha ya da çeşitli detokslar yaparak bağışıklığımızın düşmesine neden olabiliyoruz. Akşam atıştırmalıklarımızı da arttırınca bağışıklık güçlendireyim derken kilo denetimimizi kaybedebiliyoruz.
Soğuk havalarda karbonhidratlı ve yağlı şeyler tüketme isteğinin arttığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemre Balkan, kış mevsiminde beslenmeye dair bilgiler paylaştı. Balkan ayrıyeten, kışın baharat kullanımının değerine vurgu yaptı.
Renkli beslenmeye çalışın
Düşük kalori içeren diyetlerin, tek tip beslenme halinin metabolizmayı yavaşlatabileceği üzere bağışıklık sistemini de düşürebildiğini tabir eden Balkan, "Yeterli ve istikrarlı beslenme kavramı bu periyotta daha çok kıymet kazanıyor. Soğuk havalarda karbonhidrat ve yağlı besinlere olan istek artabiliyor. Düşük kalorili beslenmeyelim tabi ancak gereğinden fazla karbonhidratlı ve yağlı besin tüketiminden de kaçınalım. Havaların erken kararması ve daha çok konutta vakit geçirmeye başlamamız ile birlikte tatlı ihtiyacımızda da bir artış gerçekleşebiliyor. Artan tatlı muhtaçlığını meyve ile karşılamaya çalışın. Günlük 5-6 porsiyon meyve zerzevat tüketin ve tükettiğiniz meyve sebzelerin rengarenk olmasına ihtimam gösterin.” diye konuştu.
"Çocukların yiyebileceği hale getirin”
Diyetisyen Cemre Balkan şöyle devam etti: "Kış sebzelerinden kimileri bilhassa çocuklar tarafından sevilmeyebiliyor. Meskende az yağ içeren fırın ya da tavada yapılmış börek, krep, poğaçalar yapıp zerzevatları bu tanımların içerisinde kullanmayı deneyebilirsiniz. Ispanaklı, pırasalı börek ya da mücver; maydanoz-dereotlu krep; patlıcan-yeşil mercimekli poğaça üzere. Kışın güneşten fazla yararlanamadığımız için bedenimizde D vitamini eksikliği meydana gelebilir. Kesinlikle denetimlerinizi yaptırın ve gerekli ise destek ile destekleyin. D vitamini eksikliğinde kas-kemik ağrıları, halsizlik, yorgunluk, depresyon gerçekleşebiliyor. Soğuk havalarda canınız sıcak bir şeyler çekebilir. Çorba sıklıkla tercih edebileceğiniz bir seçenek olsun; üstelik tüketemediğiniz zerzevatları çorba içerisine katarak tüketebilirsiniz. Birebir vakitte mide hacminizin bir kısmını doldurarak yemekte fazla porsiyon tüketmemenize yardımcı olurken karbonhidrata olan istediği de azaltıp kilo denetimini destekleyecektir.”
"Baharatlara beslenmenizde yer verin”
Kış mevsimiyle birlikte daha çok kullanılan baharatlara değinen Balkan, "Tarçın, zencefil, zerdeçal üzere baharatlara beslenmenizde yer verin. Antienflamatuar özellikleri ile bedendeki inflamasyon azalmasına yardımcı olarak bağışıklık güçlendirici tesirde de bulunurlar. Zencefilin mideyi rahatlatıp sindirimi kolaylaştırıcı tesiri de bulunmakta. Aromaları sayesinde de kışın çaylarınızda kullanabilirsiniz; tarçın tatlı istediğine uygun gelecektir. Bu periyotta sıcak bir şeyler içme gereksiniminiz olabilir. Rastgele bir rahatsızlığınız yok ise tatlı içecekler yerine ıhlamur, kuşburnu, adaçayı üzere çaylar tüketebilirsiniz.” sözlerini kullandı.
Soğuk havalarda karbonhidratlı ve yağlı şeyler tüketme isteğinin arttığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemre Balkan, kış mevsiminde beslenmeye dair bilgiler paylaştı. Balkan ayrıyeten, kışın baharat kullanımının değerine vurgu yaptı.
Renkli beslenmeye çalışın
Düşük kalori içeren diyetlerin, tek tip beslenme halinin metabolizmayı yavaşlatabileceği üzere bağışıklık sistemini de düşürebildiğini tabir eden Balkan, "Yeterli ve istikrarlı beslenme kavramı bu periyotta daha çok kıymet kazanıyor. Soğuk havalarda karbonhidrat ve yağlı besinlere olan istek artabiliyor. Düşük kalorili beslenmeyelim tabi ancak gereğinden fazla karbonhidratlı ve yağlı besin tüketiminden de kaçınalım. Havaların erken kararması ve daha çok konutta vakit geçirmeye başlamamız ile birlikte tatlı ihtiyacımızda da bir artış gerçekleşebiliyor. Artan tatlı muhtaçlığını meyve ile karşılamaya çalışın. Günlük 5-6 porsiyon meyve zerzevat tüketin ve tükettiğiniz meyve sebzelerin rengarenk olmasına ihtimam gösterin.” diye konuştu.
"Çocukların yiyebileceği hale getirin”
Diyetisyen Cemre Balkan şöyle devam etti: "Kış sebzelerinden kimileri bilhassa çocuklar tarafından sevilmeyebiliyor. Meskende az yağ içeren fırın ya da tavada yapılmış börek, krep, poğaçalar yapıp zerzevatları bu tanımların içerisinde kullanmayı deneyebilirsiniz. Ispanaklı, pırasalı börek ya da mücver; maydanoz-dereotlu krep; patlıcan-yeşil mercimekli poğaça üzere. Kışın güneşten fazla yararlanamadığımız için bedenimizde D vitamini eksikliği meydana gelebilir. Kesinlikle denetimlerinizi yaptırın ve gerekli ise destek ile destekleyin. D vitamini eksikliğinde kas-kemik ağrıları, halsizlik, yorgunluk, depresyon gerçekleşebiliyor. Soğuk havalarda canınız sıcak bir şeyler çekebilir. Çorba sıklıkla tercih edebileceğiniz bir seçenek olsun; üstelik tüketemediğiniz zerzevatları çorba içerisine katarak tüketebilirsiniz. Birebir vakitte mide hacminizin bir kısmını doldurarak yemekte fazla porsiyon tüketmemenize yardımcı olurken karbonhidrata olan istediği de azaltıp kilo denetimini destekleyecektir.”
"Baharatlara beslenmenizde yer verin”
Kış mevsimiyle birlikte daha çok kullanılan baharatlara değinen Balkan, "Tarçın, zencefil, zerdeçal üzere baharatlara beslenmenizde yer verin. Antienflamatuar özellikleri ile bedendeki inflamasyon azalmasına yardımcı olarak bağışıklık güçlendirici tesirde de bulunurlar. Zencefilin mideyi rahatlatıp sindirimi kolaylaştırıcı tesiri de bulunmakta. Aromaları sayesinde de kışın çaylarınızda kullanabilirsiniz; tarçın tatlı istediğine uygun gelecektir. Bu periyotta sıcak bir şeyler içme gereksiniminiz olabilir. Rastgele bir rahatsızlığınız yok ise tatlı içecekler yerine ıhlamur, kuşburnu, adaçayı üzere çaylar tüketebilirsiniz.” sözlerini kullandı.