Bağırsakları düğümleyen gaz sancısı için o besinlere dikkat!

Katılım
2 yıl 2 ay 17 gün
Mesajlar
17,919
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
bagirsaklari-dugumleyen-g-140.jpg


Sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olan birey günde ortalama 10-23 kez gaz çıkarırken bebeklerde bu oran daha yüksektir. Ancak bazı nedenlerden dolayı bağırsaklarda biriken gaz dışarı atılmazsa gaz sancısına neden olur. Her yaşta insana şişkinlik yapan gaz sancısı için bazı besinlerin tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir. Özellikle yüksek lifli gıdalar sindirime faydalı olsa da gaz sancısına neden olabilir.


GAZ YAPAN BESİNLER

Gaz sancısına
neden olan kış meyveleri arasında armut, kuru erik ve elma yer alır.

Gaz sancısına neden olan sebzeler ise fasulye, soğan, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, enginar, kuşkonmaz şeklinde sıralanıyor. Bunun yanında tam buğday ve kepek de oldukça fazla lif içerir ve fazla tüketilmesi gaz oluşumuna neden olur.

Bu gıdaları tüketenler kendini test edebilir ve gaz yaptığını fark ettiğinde bırakabilir.

Süt ve süt ürünlerinin gereğinden fazla tüketilmesi gaz oluşmasına neden olur. Bu nedenle gaz sancısı çeken bireyler süt ürünlerini azaltabilir veya laktozsuz süt tercih edebilir.

Kızarmış ve yağlı yiyecekler sindirimi zor olduğundan gaz oluşumunu arttırır, gazlı içecekleri fazlaca tüketmek gaz sancısına neden olur. Bu gıdaların diyetten çıkartılması gaz sancısının önüne geçebilir. Ayrıca sindirimi kolaylaştıracağından bolca su tüketmek gaz sancısının önüne geçer.
 
Geri
Üst Alt