Antikor Testi Hakkında Merak Ettikleriniz

Katılım
3 yıl 5 ay 23 gün
Mesajlar
602
Tepkime puanı
275
Konum
Antalya
Cinsiyet
bPg20e

Antikor nedir?


Vücuda giren bakteri, virüs gibi yabancı moleküller ve antijenlere karşı bağışıklık sistemi tarafından zararlı olanlarının etkilerinden korumak üzere üretilen proteinlerdir.



Antikor testi nedir?


Her bakteri ve virüs için vücutta özel üretilen antikorların tespiti ile hastalığın geçirilmekte olduğu ya da geçirildiğini tespit etmek üzere yapılan testtir.



Covid-19 Antikor testi nedir?


Koronavirüs ailesinden olan covid-19’un daha önce geçirilip geçirilmediğini, geçirildi ise vücutta hastalığa karşı IgG antikorunun (bağışıklık) gelişmeye başlayıp başlamadığını gösteren teste antikor testi denir. Antikor testi ile bağışıklık düzeyini belirlemenin yanı sıra covid-19’un aktif pozitif antikor (IgM) varlığı da tespit edilmektedir.



Antikor testi sonucu ne anlama gelir?


Negatif ve Pozitif değerleri bulunan testin vücudun antikor üretme süresine göre çıkan sonuçlar değişiklik gösterebilir.



Negatif test sonucu, kişinin bu hastalığı geçirmediğini, antikor oluşumunun olmadığını göstermektedir. Hastalığın başlangıcında ve erken evrede de henüz vücutta antikorlar oluşmaya başlamadığından test sonucunun negatif çıkma olasılığı vardır. Hastanın durumu değerlendirilerek birkaç hafta sonra antikor testi tekrar edilebilir.



Pozitif test sonucu, hastalığı geçirmiş ya da geçirmekte olan kişilerde antikor artışının olduğunu göstermektedir.



IgG ve IgM pozitif ya da negatif olma durumunda;



  • IgM pozitif ancak IgG negatif ise, enfeksiyonun başladığını ancak henüz ilerlemediğini,
  • IgM negatif ve IgG pozitif ise, enfeksiyonun daha önceden geçirilmiş olduğunu,
  • IgM ve IgG pozitif ise, hastalığın var olduğunu ve bağışıklık gelişmeye başladığını göstermektedir.


Antikor testi kimlere yapılır?


  • Vücudunda bakteri ya da virüs bulunduğu düşünülen kişilere,
  • Hastalık belirtileri gösteren kişilere,
  • Sessiz enfeksiyonları tanımlamada,
  • Hastalığın ilerlemesini kontrol altına almada,
  • Virüsün bulaşma şeklini anlatabilmede,
  • Plazma tedavisinde donör bulunmasında,
  • Kaç kişinin virüs ile karşılaştığını saptamada,
  • Hastalığını bilmeden yayan kişileri tespit etmede,
  • Enfekte olan kişilerin bağışıklık düzeyini belirleyerek, güvenli işe dönüş zamanının saptanmasında antikor testlerinin yapılması büyük önem taşır.


PCR testi nedir?


PCR (Polymerase Chain Reaction), DNA içerisinde yer alan bölgeyi enzimatik olarak çoğaltarak viral RNA’yı saptayarak tanı konmasını sağlamaktadır. Yani PCR test koronavirüs sürecinde, virüsün kimliğini saptamak için yapılan bir testtir. Farklı hastalıklar için de kullanılan PCR, vücuttaki çok az sayıdaki mikrobu dahi tespit edebilmektedir. Genel olarak üst yutak, dil kökü, yumuşak damak, bademcik ve yutak bölgelerinin birleşiminden alınan sürüntülerdir. Test, vücuttaki virüsün varlığını, ayrıca bağışıklık sisteminin yanıt olarak ürettiği antikorları belirleyebilmektedir.
 
Geri
Üst Alt