Alev Çiçeği Bakımı ve Yetiştirme

Katılım
2 yıl 3 ay 4 gün
Mesajlar
17,990
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,196
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 5642

Alev çiçeği (Phlox paniculata), yaklaşık 300 yıldır yerel bahçe kültürünün önemli bir parçası olmuştur. Yoğun bir şekilde çiçeklenmesi ve çok yönlü kullanımı, bu bitkiyi vazgeçilmez bir bahçe hazinesi yapar. Kaya bahçelerini zenginleştirmek, zemin örtüleri veya yeşil duvarlar oluşturmak için kullanılır. Kuzey Amerika’nın yağmurlu ormanlık alanlarından geldiği için konum ve bakım açısından biraz talepkardır…

Alev Çiçeği Özellikleri​

Botanik adı Phlox paniculata olan alev çiçeği, Polemoniaceae familyasına aittir. Kuzey Amerika’nın ormanlarında, nehirler boyunca yetişir. Bahçelerde, diğer uzun ömürlü bitkilerle harika bir şekilde karıştırılabilir ve kesme çiçek olarak da kullanılabilir.

Alev çiçeği, uzun, dik sürgünlerden meydana gelen yoğun çalılar oluşturur. Güçlü gövdeler 60 ila 120 santimetre yüksekliğe ulaşır. Koyu yeşil yapraklar mızrak şeklinde ve 8 ila 10 santimetre uzunluğundadır. Çiçekleri Haziran’dan Eylül’e kadar beyaz, pembe, kırmızı veya menekşe rengindedir. Ayrıca çift tonda çiçek açan melez çeşitleri de mevcuttur.


Plaka şeklindeki çiçekler, tabanda genellikle daha güçlü veya zıt renkli olan ve böylece sözde bir göz oluşturan beş özdeş yapraktan oluşur. Koni şeklinde bir çiçek salkımına yakındırlar ve bu yüzden birbirlerini örtmeyi severler. Özellikle sıcak öğleden sonra ve akşam saatlerinde hoş bir koku yayarlar. Koku nüansları, bal ve menekşe gibi tatlı aromalardan baharatlı bitki notalarına kadar uzanır.

Alev Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?​

Bu bitkiyi iyi besler ve önemserseniz, 8 haftaya kadar uzun bir çiçeklenme dönemi ve ikinci çiçeklenme ile ilginize teşekkür edecektir. Alev çiçeğinin konumu, canlılık ve çiçek açma isteği için çok önemlidir. Su birikintisine neden olmadan alt tabakayı sürekli hafif nemli tutun. Sürgünler büyümeye başlayınca, çiçeklenme döneminin sonuna kadar 2 haftada bir organik olarak gübreleyin.

Konum ve Toprak​

Alev çiçeği genellikle ılımlı bir karakter ile karakterize edilir. Bu, özellikle yer seçiminde belirleyici bir unsurdur. Phlox paniculata, güneşli ve yarı gölgeli yerlerde güzelliğini mükemmel bir şekilde ortaya çıkarır. Toprak gevşek ve iyi drene olduğu sürece, köklerini hafif nemli ve besin açısından zengin toprakta yaymayı tercih eder.


Alev çiçeğinin popülaritesini artıran şey, herhangi bir iyi bahçe toprağında gelişme yeteneğidir. Toprak taze ve nemli, besin açısından zengin ve iyi drene edilmiş olmalıdır. Işık koşulları ne kadar güneşli olursa, toprakta o kadar fazla nem bulunmalıdır. Saksı ve çiçek kutularında yüksek kaliteli kompost bazlı saksı toprağı seçilirse, phlox göz alıcı vurgular oluşturur.

İpucu: Phlox bitkileri için pH değeri 6 ila 7 olan bir toprak ideal kabul edilir. pH değerleri 4.5’in altında ise bitki zarar görür ve ölür.

Ekim​

Alev çiçeği için en iyi başlangıç koşullarını yaratmak için, toprak donları tehlikesinin geçtiği Mayıs ortasından itibaren ekim yapmanızı öneririz. Tam olarak gelişmesi için 50 x 50 cm’lik bir alana ihtiyaç duyduğundan, bitkinin yerini dikkatlice seçin. Toprağın suyu iyi depolayabilmesi ancak su basması olmaması önemlidir. Çiçek açmayabileceğinden kuru yerlerden kaçının.

Önce toprağı derinlemesine gevşetin, tüm yabani otları çıkarın ve kök topunun iki katı büyüklüğünde bir dikim deliği açın. Temel olarak, her bitki için dikim çukuruna 3 ila 5 litre yüksek kaliteli saksı toprağı ve organik bahçe gübresi konulması tavsiye edilir. Her ikisi de hızlı büyümeyi teşvik eder ve toprak aktivitesini uyarır.

Bitkiyi iyice sulayın ve kök topunu ekim deliğine yerleştirin. Boşluğu toprakla doldurun ve hafifçe bastırın. Son olarak üzerine 5-7 litre su dökülür. Buharlaşmayı önlemek için çok yıllık bitkinin etrafına ince bir malç tabakası yayılabilir.


İpucu: Saksıda ekim yaparken en az 15 ila 20 litre toprak hacminin olması önemlidir. Ayrıca, saksıda iyi büyüme için kaliteli bir alt tabaka ve bir drenaj tabakası kullanmak gerekir. Saksı kültüründe phlox bakımı biraz daha karmaşıktır.

Sulama ve Gübreleme​

Alev çiçeği, aralıklı kuruma aşamaları ile düzenli olarak nemli bir alt tabakayı tercih eder. Bu, toprak yüzeyi kuruduğunda her zaman sulamanız gerektiği anlamına gelir. Bitkinin konumuna, sıcaklığına, yağış miktarına ve büyüklüğüne bağlı olarak, yaz aylarında her 3 ila 4 günde bir sulama gerekli olabilir. Yağış nedeniyle, bahçede saksı veya çiçek kutusundan daha az sulama gereklidir.

Sularken, suyu yaprak ve çiçeklerin üzerine değil, doğrudan kök bölgesinin üzerine döktüğünüzden emin olun. Yakıcı güneşte sulamak yanıklara neden olabilir. Bu nedenle, alev çiçeğinin sabah erken veya akşam saatlerinde sulanması önerilir.

Bitkiyi 14 günde bir kompost, ağaç kabuğu humusu veya filizlenmeye başladığında boynuz talaşı gibi organik bir gübre ile gübreleyin. Uzun vadeli tam gübreler, içerdikleri nitrojen nedeniyle çiçekler yerine yaprakların büyümesine yol açar. Saksılarda yetiştirilmesi durumunda, ticari olarak temin edilebilen ve uygulanması kolay organik sıvı gübreler tercih edilmelidir.

Budama​

Alev çiçeği bakımında, doğru zamanda hedeflenen bir budama çok önemlidir. Yaz başında, ekstra uzun bir çiçeklenme dönemi için çiçek saplarının yarısını üçte bir oranında kesin. Solmuş çiçekleri düzenli olarak kesin veya koparın. Öte yandan, bahçenin görsel görünümünü etkilemediği sürece yaprakları bırakın. Geri çekilen yapraklar, doğal bir kış koruması görevi görür.


Çoğaltma​

Phlox paniculata çeşitleri ve türleri, ilkbahar veya yaz aylarında bölünme ya da kesimler yoluyla çoğaltılabilir. Bununla birlikte, nispeten karmaşık ve nadiren başarılı olduğu için tohumların ekilmesi önerilmez. En avantajlı olanı kök kesimleri ile çoğaltmadır. Ana bitkiden 5 ila 10 santimetre uzunluğundaki kök parçaları alınır ve kum içeren saksı toprağına yatay olarak gömülür. Son olarak, saksı aydınlık bir yere koyulur ve nemi sık sık kontrol edilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: LsR

Benzer konular

Geri
Üst Alt