Albrecht Dürer Ve Dua Eden Eller Resmi Arkasındaki Trajedi

Katılım
2 yıl 3 ay 8 gün
Mesajlar
18,001
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,200
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 9515
Dua Eden Eller resmi Albrecht Dürer tarafından yapılan resimdir. Bu resim 16. yüzyılın başlarında yapılmıştır. Ressam Dürer bu resmi kendi hazırladığı mavi bir kağıda çizmiştir. Çizimde mürekkep ve kalem kullanılmıştır. Resim aslında kilisenin sunağı için yapılmıştır ancak çıkan bir yangında bu resimler maalesef yok olmuştur. Günümüzde kilise resimleri olmasa da Dürer’in Dua Eden Eller resmini taslak olarak çizdiği eser bulunmaktadır.

Resmin orijinal taslağı Viyana’da Albertina Müzesinde sergilenmektedir. Ayrıca yangında hasar görmüş resimlerin bir de kopyaları yapılmıştır. Jobst Harrich’in yaptığı bu kopyalar içerisinde Dua Eden Eller de bulunmaktadır. Bu kopyalar günümüzde Frankfurt’ta, Stadel Müzesindedir.
Ekli dosyayı görüntüle 9516

Dua Eden Eller Eseri Ve Hikayesi​

Albrecht Dürer’in çizdiği bu eller sanat dünyasında birçok tartışmaya konu olmuştur. Sanatçının bu eller ile anlatmak istediği ve ellerin kime ait olduğu gibi konular bu eserin günümüzde bile ilgi çekmesini sağlamaktadır. Peki bu eller arkasında yatan hikaye nedir?

Albrecht Dürer, ailenin 18 çocuğunun arasında 2 erkek çocuktan biridir. Erkek kardeşi Albert ile sanata meraklıdır ancak bu kocaman aile kıt kanaat geçinmektedir ve iki çocuğu okutmaya yetecek paraları yoktur. Bunun üzerine iki kardeş aralarında bir anlaşma yaparlar. Kura çekecekler ve kazanan kişi sanat okuluna gidecektir ve diğer kardeş de madende çalışıp kardeşinin okumasına destek olacaktır. Ardından okulu bitiren ve sanatçı olan kardeş eserlerini satarak para kazanacak ve diğer kardeşini okutacaktır.

Kura çekilir ve sanat okuluna Albrecht gider, erkek kardeşi Albert da madende çalışarak kardeşinin okumasına katkıda bulunur. Aradan yıllar geçer, Albrecht sanat eserlerini satarak para kazanmaya başlar. Kardeşinin yanına giderek sıranın ona geldiğini ve artık sanat eğitimi alabileceğini söyler. Nitekim işler planlandığı gibi gitmemiştir. Yıllardır madende çalışan Albert’ın elleri nasır tutmuş, parmakları defalarca kırılmış ve sağ elinde romatizma başlamıştır. Albert artık narin çizgiler çizecek ellerinin olmadığını ve sanat eğitimi almasının boşuna olduğunu söyler.

Bu hikayeye göre Dua Eden Eller çizimindeki eller Albert Dürer’e aittir. Kardeşinin yıpranmış ellerini model alan Albrecht Dürer, artık resim yapamayacak olan kardeşinin ellerindeki trajediyi de eserinde yansıtmıştır. Ancak bu hikaye tartışmalıdır. Bu eserdeki modelin kim olduğu hala bilinmemektedir. Bu eserin çiziminde Albrecht Dürer’in kendi ellerini model aldığını söyleyenler de vardır.

Dua Eden Eller Çiziminin Önemi


Dua Eden Eller Çiziminin Önemi

Dua Eden Eller Çiziminin Önemi​

Bu sanat eserinin önemi sadece trajik hikayesinden gelmiyor. Bu çizim Dürer’in sanat anlayışını çok güzel bir şekilde ortaya seriyor. Sadece taslak olarak çizdiği bu eser olabildiğince ayrıntı içermektedir. Öyle ki ellerin oranı ve detayları neredeyse gerçek bir el kadar başarılıdır.

Albrecht Dürer tanrının yarattıklarının karmaşık özelliklerine hayranlık besleyen bir sanatçıdır. Bu nedenle eserlerinin çoğunda tanrının yaratıcılığından esinlenerek çizdiği hayvan ve bitki unsurları bulunur. Dua Eden Eller çiziminde tanrının yarattığı bir elde gördüğü bütün karmaşık detayları başarılı bir şekilde yansıtmıştır.

Dua Eden Eller çizimi sadece başarılı tekniğiyle değil aynı zamanda manevi sembolüyle de ön plana çıkar ve önemli görülür. Bu eser tanrıya olan yakarışın bir sembolü haline gelmiştir. Öyle ki pek çok kişi bu çizimi bir sembol olarak kullanmıştır.
 

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 29 gün
Mesajlar
25,277
Tepkime puanı
8,724
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Fetö'can bundan esinlenmiş olacak... O alçıdan yapılan el kalıbını hala unutmadım.. Ulan ne şerefsiz adamış bu..
 
Geri
Üst Alt